Kumkváty
Voňavé tak, že srdce plesá! Příjemná přísada do vánočních likérů nebo cukroví. S tímhle oranžovým sluníčkem můžete dělat cokoliv, protože jak dužina, tak i slupka jsou jedlé. Do mléčného likéru s rumem nebo pěkně pod pečenou kachničku, tam všude najde jejich originální vůně, jež dráždí chuťové buňky, své uplatnění.
Kumkváty nebo také kumquaty mají svou původní domovinu ve východní Asii, zejména pak v Číně, velmi hodně se v dnešní době pěstují na ostrově Korfu, kde se z nich vyrábí tradiční alkoholický likér. Přivezli ho tam zřejmě Britové a kromě typického ostře oranžového likéru Korfu proslavili i natrpklé marmelády, ovocné saláty, zmrzlinové poháry nebo pikantní omáčky k masu. Na tomto kumkvátům zasvěceném ostrově najdete i speciální obchůdky, kde se prodávají dobroty jenom z těchto malých plodů.
Nahořklá dužina je pikantní
Pravdou je, že kumkváty nemusí chutnat každému. U děti s nimi neuspějete, protože ačkoliv výrazně voní a milovníci hořkosladkých anglických marmelád jásají, protože kumkváty chutnají jako čerstvá živá „raw“ verze takové marmelády, je jejich chuť velice intenzivní. Voňavá, trpká a nahořklá. V kuchyni se spíše používá jako ochucovadlo a koření nebo ozdobná tečka ke koktejům nebo do salátů nebo do různých smoothie, kde třeba v kombinaci s mrkví, jablkem a skořicí, vytvoří báječný zahřívací koktejl.
Ideální k masu a pečení
Pikantní chuť kumkvátů skvěle vynikne s tmavým masem nebo se zvěřinou. Pečená játra s vůní kumkvátů jsou lahdnou sváteční delikatesou. Hodí se do rolád, do pečené drůbeže, zejména pak k voňavému kachnímu masu.
TIP: Kumkváty zapečené s husími játry – delikatesa.
Vitamínová bomba
Plod kumkvátu je malou vitamínovou bombou. Samozřejmě obsahuje vitamín C, dále pak vitamín A, E a některé z řady vitamín B (B2 a B3) a kyselinu listovou. Z minerálních látek je dobrým zdrojem hořčíku, vápníku a draslíku. Jste-li nachlazeni, určitě jeden malý kumkvát k svačině prospěje! Hořkými látkami v sobě dobře podporuje trávení a léčí záněty žaludku či nevolnost způsobenou virózou. Při dlouhodobém užívání pak možná zaznamenáte i ozdravení kloubů, snížení bolestivosti nebo i snížení hladiny cholesterolu v krvi.
Uzdravuje vlasovou pokožku
Pokud si po umytí vlasů do vlhké pokožky vmasírujete šťávu z kumkvátů nebo si ji na pokožku nanesete kartáčkem na barvení vlasů, docílíte znatelného ozdravení kůže. Vyléčí se lupy a zmizí i nadměrné maštění vlasů.
POSTUP: Naneste šťávu na pokožku a na vlasy a po 15 minutách působení spláchněte čistou vodou.
Lze ho pěstovat i doma?
V teplém skleníku nebo v příhodné domácnosti ano. Kumkváty rostou na stálezelených keřích nebo malých stromcích vysokých v ideálních podmínkách maximálně 3 metry. Toho doma nedocílíte, ale jejich pěstování téměř shoduje s pěstováním citrusů, ačkoliv je to rostlina z čeledi routovitých, bývá řazena k citrusům pro velkou podobnost i shodné podmínky k pěstování. V domácích podmínkách potřebuje občas porosit a nekolísavou teplotu, žádný průvan a přiměřenou zálivku. Pak se odmění drobnými plody, které když necháte dozrát do jara příštího roku či až dokonce přezrát… hmmm… budou voňavé a sladké. Kumkváty lze pěstovat i na zahrádce, ale není to rostlina mrazuvzdorná, takže přezimuje v domě.
Do českých obchodů se kumkváty nedostanou plně vyzrálé, proto jejich chuť není nijak okouzlující, ale budete-li je moci ochutnat v jejich přirozených podmínkách, neváhejte. A u nás se dívejte a vybírejte ty větší a intenzivně, až křiklavě oranžové.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.