Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Kulinární tým Czech Chefs reprezentoval na soutěži Thajsku

Zář 1322 Autor: Redakce

soutez thajskoČeši jsou skuteční labužníci. Milují food blogy, kulinářské festivaly, podle známého Maurerova výběru navštěvují vyhlášené české lokály. Tomu odpovídá i rozšiřující se tým kulinárních mistrů, kteří pro mlsné jazýčky Čechů vymýšlí stále nové chuťové variace. A že Česko dokáží reprezentovat skutečně velkolepě, dokázal nejaktuálněji i tým šéfkuchařů Czech Chefs, který získal na prestižní světové soutěži Pattaya City culinary cup 2013 stříbrné medaile a prestižní cenu veřejnosti.

Nejzkušenější člen týmu, šéfkuchař lodní restaurace Port62, Radek Roubíček říká, že největší devízou na světovém kuchařském poli jsou prvky české kuchyně, které jsou například v Thajsku exotické (i když, všeho s rozumem!). A samozřejmě jsou to pak dlouholeté zkušenosti na podobných akcích. Čeští šéfové si tam měli možnost vyzkoušet tamější suroviny, které mají na rozdíl od českých ekvivalentů třeba jiné vlastnosti, seznámit se s rozhodčími či soutěžními pravidly v praxi.

menu lososVšechny kuchařské týmy měly za úkol připravit salát, dva předkrmy, polévku, dva typy drobného občerstvení tapas, tři hlavní chody, dva dezerty a dort. Každý z jednotlivých chodů měl předepsaná pravidla (například dort musel být z 30 % ovocný) a na celou kuchařskou show byl předem určený kompletní seznam surovin. Znamenalo to, že každý tým mohl receptury předem vymyslet. Nebyl by to ale ten správný adrenalin, kdyby na soutěži chyběla povinná položka, tak zvaný Mystery box.

Mystery box je seznam tajných ingrediencí, které se losují až v den soutěže a pod velkým tlakem je pro ně potřeba vymyslet jeden originální pokrm (hlavní chod), jehož název se nahlašuje už 15 minut po vylosování přísad. Naši krajané se pustili do Kuřecích prsou s pistáciovou krustou a dýňovým pyré s vanilkou a do ragú z Thai Gourd a espuma z pečených červených paprik. Radek Roubíček prozradil, že již předem v týmu trénovali různé variace, aby nebyli zaskočení.

cesky tymS čím se tedy na Pattaya City culinary cup 2013 tým Czech Chefs s ostatními 18 týmy popral?

Naši šéfkuchaři vymysleli toto menu. Salát z Hard Clam mušlí s Dragon fruits, předkrm Sea Bass Ceviche a Okurkové želé. Jako polévku uvařili Mrkvový krém s kokosovým mlékem, mušlemi Blood Cockle restovanými se zázvorem a chilli a s koprovým knedlíčkem. „Polévka tak dokonale balancovala mezi tradiční českou hutnou polévkou a mezi jemnou pochoutkou s netradičně spojenými ingrediencemi (kokosové mléko a mořské plody),“ říká Radek Roubíček.

menu dortJako tapas český tým servíroval smažené ústřice s rukolovým salátem a Blue Krab Muffin s kokosovým mlékem a zeleninou. Poté přišly na řadu hlavní chody: Losos na květákovém nákypu s pečeným chřestem a parmazánovou omáčkou, dále Grilované krevety a sepie s rýžovým wrapem, zázvorem, pečeným ananasem s chilli papričkami, vinnou omáčkou a koriandrem. Jako třetí hřeb hlavních chodů byl Bramborovo-cibulový koláček plněný rajčatovým tatarákem se špenátovým velouté.

Komisaři soutěže ocenili i české dezerty, které v souznění s aktuálními evropskými trendy obsahovaly Panna Cottu s čerstvým mangem a jogurtovým krémem s medem a do páru originální recepturu na Passion Fruits řez s ořechovým korpusem. Tečkou pak byl velkolepý Čokoládový dort s Papayou.

 

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Zář 2020>>
PÚSČPSN
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist