Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Konzumace ryb pro zdraví

Led 1430 Autor: Redakce

cerstve rybyJe všeobecné známo, že konzumace rybího masa je dobrá pro naše zdraví. Co všechno tedy ryby mohou v našem organismu zlepšit, jaké obsahují zdraví prospěšné látky a jak často je jíst?

Ryby v sobě mají mnoho zdraví prospěšných látek, které pomáhají zamezit vzniku některých onemocnění, prospívají zraku a zlepšují duševní kondici i myšlení. Omega 3 mastné kyseliny hojně obsažené v rybím tuku a tučnějších rybách, jako je tuňák, losos nebo pstruh, chrání naše tělo před kardiovaskulárními onemocněními a snižují krevní tlak. Díky obsahu těchto mastných kyselin snižuje konzumace ryb riziko úmrtí selhání srdce. Vitamin D a jod, další prospěšné složky rybího masa, jsou dobré pro správný vývoj a růst kostí a správnou funkci mozku. Také zpomalují stárnutí, jak duševní, tak i fyzické. Dále obsahují minerály jako je vápník, selen, železo, zinek, hořčík a vitamíny A a E, rozpustné v tucích, stejně jako vitamín D.

cerstvy lososKonzumace ryb také pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi. Odborníky je doporučováno ryby konzumovat jednou až třikrát týdně, aby měli tyto zdraví prospěšné účinky. V Čechách bohužel lidé ryby tolik do svých jídelníčků nezařazují, na rozdíl od jiných států. Například v Japonsku je konzumace ryb v podstatě každodenní a promítá se na dobré zdravotní kondici a dlouhověkosti Japonců. Rybí maso by se na talíři mělo vyskytovat prakticky od velmi nízkého věku. Pokud ryby budeme přidávat již do příkrmů pro kojence, dokonce můžeme zamezit například některým kožním onemocněním a celkově přispějí ke zdravému rozvoji dítěte. U malých dětí, těhotných a kojících žen je však důležitý výběr ryby. Například tuňák, losos, treska, pstruh, kapr, sumec a další jsou v pořádku, nedoporučuje se však maso třeba ze žraloka, mečouna, štiky nebo candáta, z důvodu možného obsahu rtuti.

Výběr ryb

konzumace rybyJako u všech potravin, je třeba dbát na správný výběr při nákupu ryb, hlavně co se týká kvality a původu. Pokud je cena podezřele nízká, většinou se nejedná o kvalitu. Také proslulé rybí prsty jsou pouhé drcené zbytky a v tomto případě se rozhodně nedá mluvit o zdravé potravině. Vždy je dávat přednost čerstvým rybám před těmi mraženými, i když v případě mořských ryb většinou v Čechách není jiná možnost. U mražených ryb je třeba počítat s velkým obsahem vody. Když srovnáme sladkovodní a mořské ryby, v těch mořských je větší zastoupení výše uvedených zdraví prospěšných látek. Ryby žijící ve stojatých vodách (rybnících nebo pobřežních vodách), obsahují více škodlivých látek. Ryby z velkochovů škodlivé látky zase obsahují minimálně, ale díky tomu že se neživí přirozeně v divočině, tak nemají takový obsah omega 3 mastných kyselin, jako ryby žijící volně.

Příprava ryb

menu lososI to, jak rybu připravíme, může mít vliv na výsledný „efekt“ na naše tělo. Pokud chceme rybu smažit, tak opravdu jen minimálně, mnohem lepší je rybu péci (v alobalu nebo na pečícím papíře), grilovat, vařit, případně připravovat v páře. Jako příloha se hodí spousta zeleniny. Ani kvalitní rybí konzervy nejsou k zahození, takový nedrcený tuňák je výbornou ingrediencí například do salátů.

Ryby bez kostí

Jedním z aspektů, který lidi na rybách odrazuje, jsou kosti a představa hodiny strávené vybíráním kostiček, je pro někoho zkrátka neúnosná. Na druhou stranu nás toto pitvání nutí jíst pomalu, což je výhodou. V převážném množství případů je v rybách kostí víc než dost. V takovém případě se špetkou šikovnosti můžeme rybu filetovat pomocí velmi ostrého nože a třeba pstruha, candáta nebo i kapra připravit zcela bez kosti. Některé bělomasé ryby jsou k dostání zcela bez kostí. Pokud koupíme filety z pangasia, halibuta nebo tresky, nemusíme se kostí obávat. Další filety bez kostí jsou k dostání třeba z mořského okouna, nebo platýse. Z červenomasých ryb je to losos, který obsahuje maximálně pár větších kostí. Ve specializovaných obchodech seženeme tilapii, kambalu, mořského vlka nebo mořského ďase, ty jsou méně obvyklé a dražší, ale kosti v nich také nenajdeme.

V poslední době se stal velmi oblíbenou a v Čechách nejprodávanější rybou, již zmíněný pangasius. Zákazníci ho oceňují hlavně kvůli absenci kostí, nízké ceně a absenci rybího zápachu. Vzhledem k tomu, že se chová ve sladkých, stojatých vodách, ale neobsahuje tolik prospěšných látek. Některé studie dokonce tvrdí, že obsahuje některé toxické látky, jiné studie to však vyvrací. Výhodou je, že nechutná po rybině a tak i pro toho, kdo nemá rád ryby, je pangasius varianta alespoň nějaké konzumace rybího masa. Velmi oblíbenou rybou je losos, který je velmi chutný, obsahuje mnoho zdravých látek, nemá skoro žádné kosti a je vhodný i pro dětský jídelníček.

Pokud tedy budeme ryby správně vybírat, správně připravovat a konzumovat v dostatečné míře, mohou důrazně zlepšit kvalitu našeho zdraví a o pár let i prodloužit život.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Zář 2020>>
PÚSČPSN
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist