Kapka alkoholu pro zahřátí
Zima, plískanice a vlezlé počasí. Synonymum podzimu, v kterém bychom všichni nejraději zalezli pod deku s hrnkem horkého čaje a začetli se do napínavé knížky nebo se zabrali do dlouho odkládaného filmu. Co takhle horký čaj nechat na období nemoci a vychutnat si šálek horkého alkoholického drinku?
Netradiční horké nápoje jsou v posledních letech stále oblíbenější. Výrobci alkoholických nápojů hledají cesty, jak oslovit víc a víc zákazníků, a tak nám servírují úžasné dobroty do chladného počasí. A my se necháme tak snadno nalákat na dosud neznámé dobroty, které mají tu úžasnou moc chutnat i zahřát.
Nebojte se, nenabádáme vás k alkoholismu. Sklenička svařáku, vodky s čokoládou nebo whisky přelitou horkou vodou nejenže rychle zahřeje, navíc nahradí i večerní dezert a skvěle chutná i těm, kteří alkoholu běžně neholdují. Snad nemusíme zdůrazňovat, že horké alkoholické nápoje by neměly ochutnávat děti. Těm připravte třeba kvalitní horkou čokoládu bez alkoholu.
Svařák – česká klasika
Snad neexistuje člověk, který by se svařeným vínem neobčerstvil aspoň jednou v životě. V zimě hraje prim ve stáncích pod sjezdovkami a stává se součástí nabídky většiny restaurací, v létě naopak upadá v zapomnění. Jeho výroba je tak jednoduchá, že ho zvládnete připravit během chvilky doma.
Budete potřebovat: 1 litr červeného vína (může být i bílé, ale červený svařák je chutnější), 10 lžic hnědého cukru, 2 celé skořice, 2 badyány a 10 hřebíčků.
V kastrůlku zahřívejte cukr tak dlouho, dokud z něj nevznikne karamel. Jakmile cukr zkaramelizuje, zalijte ho troškou vína a míchejte tak dlouho, dokud se úplně nerozpustí. Dolijte zbytek vína, vsypte všechno koření a nechte prohřát (nevařit!) asi pět minut. Před podáváním vyndejte všechno koření a servírujte v silnostěnných sklenicích.
TIP: Pokud chcete klasiku trochu obměnit, přidejte hrstku neloupaných mandlí a na tenká kolečka nakrájený neloupaný pomeranč v bio kvalitě.
Kapka whisky na zahřátí
I když se o whisce traduje, že je to pití pro pořádné chlapy, naředěná vodou bude chutnat i něžnějšímu pohlaví. Jedna sklenice zahřeje, ale neopije, tak se whiskový hot drink nebojte vyzkoušet.
Budete potřebovat: panáka kvalitní whisky, hnědý cukr podle chuti, hřebíček
Do vyšší silnostěnné sklenice nalijte panáka whisky, přidejte hnědý cukr, hřebíček a vše zalijte horkou vodou. Před podáváním zamíchejte a ozdobte třeba plátkem citronu.
Čokoládová vodka
Zkuste si aspoň jednou v chladném počasí udělat místo klasické horké čokolády tuhle lahůdku s vodkou. Vhodnější jsou ochucené, protože nápoji dodají voňavý šmrnc.
Budete potřebovat: panáka ochucené vodky (vhodná je mangová nebo brusinková), horkou čokoládu (ideálně v tabulkovém provedení, prášková není tak lahodná), mléko a trošku šlehačky.
V kastrůlku přiveďte k varu mléko, přidejte horkou čokoládu a počkejte, než se rozpustí. Do silnostěnné sklenice nalijte panáka vodky, zalijte připravenou horkou čokoládou a ozdobte kopečkem šlehačky.
Grog nebo čaj s rumem? Mňam!
Příprava klasického grogu není žádný problém. Velkého panáka rumu zalijete vařící vodou a podle chuti přidáte cukr a citron. Ovšem tuto poněkud jalovou chuť podpoříte, pokud rumem ochutíte černý čaj. Velmi oblíbený je také námořnický grog.
Na jeho přípravu budete potřebovat 1dcl rumu, 2 dcl vody, citronovou šťávu a kůru z ½ bio citronu, 3 hřebíčky, 2 celé skořice a 2 lžičky cukru nebo medu
Ve vodě svaříme všechny ingredience (kůru z pomeranče na větší kousky, nestrouhat) krom rumu. Asi po 5 min přidáme rum a nápoj už jen prohřejeme, ale nevaříme. Ostatně všeobecně se ví, že alkohol má nižší bod varu než voda. To znamená, že se začne mnohem dříve vypařovat a my si pak pochutnáváme jen na ochucené vodě.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.