Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Jsou ořechové mouky opravdu tak zdravé?

Čvn 2206 Autor: Komerční sdělení

Různé druhy mouky z mletých ořechů se těší vysoké popularitě mezi lidmi, kteří si zakládají na zdravém jídelníčku. Není ale vše černobílé a prostá náhrada pšeničné mouky například za ořechovou není vždy správným řešením. Jak to tedy s ořechovými moukami je?

Co to vlastně je ořechová mouka?

Je to velice jednoduché. Ořechová mouka se vyrábí rozemletím ořechů. A nemluvíme pouze o ořeších vlašských, nabídka je mnohem pestřejší. Populární je například mandlová mouka, kokosová mouka nebo třeba pistáciová mouka.

Mouka z ořechů pak může sloužit jako alternativa klasické obilné mouky – tedy nejčastěji mouky pšeničné. Tradičně se takové mouky využívají na pečení, jako surovina do cukroví či koláčků apod.

V poslední době ale roste obliba této suroviny v rámci tzv. zdravých receptů. V těch se často pšeničná či jiná obilná mouka zcela vytrácí a je plně nahrazena alternativou z ořechů.

Foto: diana-company.cz

Kdy dává ořechová mouka jednoznačně smysl?

Ořechovou mouku lze jednoznačně doporučit například pro pacienty s celiakií, tedy těm, kteří trpí nesnášenlivostí na lepek. Protože ořechová mouka lepek neobsahuje, lze ji vhodně použít jako alternativní surovinu.

Kdy je naopak ořechové mouky už příliš?

Nebezpečná je naopak nadměrná konzumace různých druhů mouky z ořechů v případech, kdy považujeme výrobky z ořechové mouky za velice zdravé a ideální do redukční diety.

Skutečně platí, že ořechy jsou do redukční diety vhodné. Mluvíme ale zhruba o hrsti ořechů denně (a bavíme se o hrsti celých ořechů, nikoliv o hrsti ořechové mouky, které se do hrsti vejde více). Ořechy jsou totiž velice tučné a tedy kalorické. Nadměrná konzumace ořechů – nebo výrobků z ořechové mouky – nepovede k hubnutí. Výsledkem může naopak být přibírání tukových zásob.

Jak tedy správně pracovat s moukami z ořechů?

Zdravá strava je především vyvážená strava. A mouka z ořechů vám může pomoci vyvážit stravu, která je u mnoha lidí výrazně vychýlena ve prospěch obilovin. Můžete tedy při pečení část klasické mouky vyměnit za ořechovou.

Anebo ořechovou mouku chytře využívat v některých receptech. Zkuste ořechovou mouku využít i do nepečených receptů, kam se skvěle hodí.

Když se naučíte s ořechy a s výrobky z ořechů správně pracovat, pak teprve dokážete naplno využít jejich benefitů. Ořechy jsou totiž bohaté na některé cenné vitamíny a minerály, obsahují pro tělo prospěšné tuky (například samotné mandle jsou dokonce považovány jako jeden z nejlepších zdrojů zdravých tuků) a bílkoviny, antioxidanty či vlákninu. Díky tomu mají pozitivní dopady na naše zdraví – pomohou s redukcí nadměrných tukových zásob, sníží riziko vzniku rakoviny a kardiovaskulárních chorob a pomohou i nastavit správnou hladinu cholesterolu.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist