Jihotyrolský jablečný štrúdl
Jižní Tyrolsko je vyhlášené pěstováním jablek a produktů z nich. Jablka z Jižního Tyrolska lze zakoupit i v českých obchodech. Můžete tak vyzkoušet recept na tradiční jablečný dezert, jenž se může zdát totožný jako naše česká klasika, ale opak je pravdou!
Přísady na těsto:
250 g hladké mouky
1 vejce
2 polévkové lžíce oleje
65 ml vody
špetka soli
rozpuštěné máslo na pomazání
Přísady na náplň:
1 kg jablek (např. Gravensteiner, Golden Delicious)
150 g másla
90 g cukru
150 g strouhanky
50 g rozinek
50 g piniových jader
skořice, citronová kůra
Postup:
Přísady na těsto smíchejte dohromady a postupně, dle potřeby, přidávejte vodu. Poté těsto vypracujte tak, aby bylo hladké a vláčné. Vytvarujte jej do koule a nechte půl hodiny odpočinout. Mezi tím oloupejte jablka, zbavte je jadřince a nakrájejte na tenké plátky. Na másle dohněda opečte strouhanku. Na pomoučněné utěrce těsto rozválejte od středu do stran na tloušťku papíru. Potřete jej rozpuštěným máslem a na jeho 2/3 poklaďte strouhanku, jablka, cukr, skořici, citrónovou kůru, rozinky a piniové ořechy. S pomocí utěrky opatrně zaviňte a štrúdl položte na plech. Potřete rozpuštěným máslem a při 220 stupních (180 stupních v horkovzdušné troubě) pečte 30 minut. Před podáváním jej můžete posypat moučkovým cukrem a ozdobit ušlehanou smetanou.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.