Jednoduchý kynutý koláč s borůvkami a žmolenkou
Borůvková sezóna je letos o něco dříve. Neváhejte do ní ale vplout rovnýma nohama. Borůvkový koláč se žmolenkou je rozhodně krok správným směrem. Z tohoto množství budete mít 2 velké koláče.
Na sladké kynuté těsto budete potřebovat
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 2 lžíce cukru + lžičku do kvásku
- ½ kostky droždí (20 g)
- 200-230 ml mléka
- 2 žloutky
- 50 g rozpuštěného másla
- špeku soli
Na náplň budete potřebovat
- ½-1 l borůvek, očištěných, omytých, okapaných
- 3 lžíce cukru nebo podle chuti
Na žmolenku budete potřebovat
- 1/3 změklého másla (80 g)
- 4 lžíce hrubé mouky (100 g)
- 3 lžíce cukru krupice (80 g)
dále máslo a hrubou mouku na vymazaní a vysypání plechu (pokud nepoužíváne pečící papír), rozšlehané vejce na potření krajů
Postup:
V prvé řadě si nachystáme kvásek. Pokud máme čerstvé droždí, pak 50 ml vlažného mléka smícháme s droždím, lžičkou cukru a lžící hladké mouky. Pokud používáme sušené, rozmícháme ho v malém množství vody (1-2 lžíce), chvilku necháme a následně smícháme s 50 ml vlažného mléka, lžičkou cukru a lžící hladké mouky. Kvásek necháme na teplém místě vzejít. To bude trvat 10-15 minut.
V míse smícháme všchny suroviny včetně kvásku a vypracujeme vláčné hladké těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 2 hodniny.
Pak vyválíme placku, okraje přehneme a potřeme vajíčkem a prostřed navršíme borůvky, pocukrujeme a poházíme žmolenkou kterou připravíme z mouky smíchané s cukrem a másla.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 35 minut, dokud nejsou kraj krásně zlato-hnědé.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.