Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Jednoduchý kynutý koláč s borůvkami a žmolenkou

Čvn 1820 Autor: Redakce

Borůvková sezóna je letos o něco dříve. Neváhejte do ní ale vplout rovnýma nohama. Borůvkový koláč se žmolenkou je rozhodně krok správným směrem. Z tohoto množství budete mít 2 velké koláče.

recept na kynuty boruvkovy kolac

Na sladké kynuté těsto budete potřebovat

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce cukru + lžičku do kvásku
  • ½ kostky droždí (20 g)
  • 200-230 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 50 g rozpuštěného másla
  • špeku soli

Na náplň budete potřebovat

  • ½-1 l borůvek, očištěných, omytých, okapaných
  • 3 lžíce cukru nebo podle chuti

Na žmolenku budete potřebovat

  • 1/3 změklého másla (80 g)
  • 4 lžíce hrubé mouky (100 g)
  • 3 lžíce cukru krupice (80 g)

dále máslo a hrubou mouku na vymazaní a vysypání plechu (pokud nepoužíváne pečící papír), rozšlehané vejce na potření krajů

Postup:

V prvé řadě si nachystáme kvásek. Pokud máme čerstvé droždí, pak 50 ml vlažného mléka smícháme s droždím, lžičkou cukru a lžící hladké mouky. Pokud používáme sušené, rozmícháme ho v malém množství vody (1-2 lžíce), chvilku necháme a následně smícháme s 50 ml vlažného mléka, lžičkou cukru a lžící hladké mouky. Kvásek necháme na teplém místě vzejít. To bude trvat 10-15 minut.

V míse smícháme všchny suroviny včetně kvásku a vypracujeme vláčné hladké těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 2 hodniny.

sladke kynute testo

Pak vyválíme placku, okraje přehneme a potřeme vajíčkem a prostřed navršíme borůvky, pocukrujeme a poházíme žmolenkou kterou připravíme z mouky smíchané s cukrem a másla.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 35 minut, dokud nejsou kraj krásně zlato-hnědé.

kynuty boruvkovy kolac

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

TOPlist