Jednoduchý cuketový perník
Pokud pěstujete cukety, moc dobře víte, že přeroste, než bys řekl „švec“! Přerostlou cuketu použijete v našem dnešním receptu na hrnečkový perník, který je tak jednoduchý, že ho zvládne opravdu každý. Díky cuketě je neuvěřitelně vláčný i několik dní, díky kakau hříšně čokoládový a díky ořechům zase výživný. Chutná malým i velkým a my ho řadíme do kategorie lahodných rychlovek na všední dny. My jsme použili hrnek o objemu 250 ml a pak je recept na větší vyšší plech.
Budete potřebovat:
- 3 hrnky nastrouhané cukety
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
- 1,5 hrnku třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce holandského kakaa
- 3 vejce
- ¾ hrnku rostlinného oleje (ne olivového)
- ¼ hrnku mléka (jen pokud by bylo těsto příliš tuhé na vylití na plech)
- špetku soli
- prášek do perníku a ½ lžičky jedlé sody
- hrst nasekaných vlašských ořechů
Postup:
Cuketu omyjte a nastrouhejte na jemném struhadle. Všechny sypké suroviny smíchejte, přidejte vše ostatní včetně cukety a dobře prošlehejte.
Pokud se vám těsto zdá příliš tuhé, přidejte mléko.
Těsto vyplete na vymazaný a vysypaný plech a pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu asi 20-25 minut. Ke konci pečení otestujte špejlí, zda se těsto nelepí.
Perník nechte vychladnout, pocukrujte a podávejte.
Náš tip: Místo vlašských ořechů můžete použít lísková jádra, ale i mandle, slunečnici nebo třeba 2-3 lžíce chia semínek. Perník můžete taktéž polít čokoládou.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.