Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Jednoduché a chutné pokrmy, které se dají vykouzlit z cukety

Srp 1404 Autor: Františka Podzimková

cuketa zelenaTaky se vám letos urodilo ohromné množství cukety a už vám pomalu dochází inspirace, jak jí zpracovávat? Poradíme vám pár typů, jak cuketu upravit, abyste si na ní maximálně pochutnali.

Pokud se chystáte na sklizeň cuket, obecně platí, že čím dříve, tím lépe. Samozřejmě není řeč o úplně malých cuketách, ty by se měly nechat ještě pár dní dozrát. Čas na sklizeň přichází v momentě, kdy cuketa doroste délky zhruba 25 cm. Nejenže v tu chvíli je cuketa nejchutnější, ale pokud budete plody často sklízet, povzbuzujete rostlinu k tzv. remontantnosti – tedy k tomu, že bude plodit více a častěji.

cukety v trojobaluCuketa skvěle zapadá do letního jídelníčku. Je velmi lehce stravitelná a má opravdu nízkou energetickou hodnotu. Na 100g má v průměru něco okolo 18 kcal a 77 kJ. Plod obsahuje asi z 90% vodu, dále pak určité procento vlákniny a pouze zanedbatelné množství sacharidů. Hodí se tak tedy i do dietního režimu. Co se týče prospěšných látek, cuketa je zdrojem karotenu, draslíku (ten napomáhá k odstranění přebytečné soli a vody), vápníku a hořčíku. Ze slupky získáme cenné vitamíny A, B a E. Obecně o této zelenině platí, že celkově detoxikuje náš organismus a napomáhá činnosti ledvin.

raw cuketaVe většině případů se setkáme s tepelnou úpravou cukety. To je však jen zažitý nesmysl. Cuketa se dát konzumovat i v syrovém stavu. A to třeba tak, že si z ní vyrobíte raw „špagety“. Cuketu stačí oloupat (ale ani to není nezbytně nutné) a pak ji jen vložit do spiralizéru. Pokud nejste vlastníkem tohoto vynálezu – nevadí. Seženete ho v kuchyňských potřebách již od pár set korun, nebo můžete cuketu jednoduše na tenké nudličky nakrájet. Pak už jen stačí přelít libovolnou omáčkou na těstoviny. Snadno tak nahradíte těstoviny, které mají vysokou energetickou hodnotu, zeleninou, která má takřka zanedbatelný počet kalorií.

zelena cuketaPokud se v jídelníčku nedokážete bez těstovin obejít – jde cuketu využít i jinak. A to sice uvařením přímo cuketové omáčky. Stačí na olivovém oleji osmahnout cibulku s česnekem a přihodit cuketu nastrouhanou na kolečka či nudličky jillian. Posolená cuketa pustí při dušení vodu a tím vznikne vynikající sos. Do vzniklé omáčky stačí přidat lžíci másla a bylinky podle chuti. Obdobnou omáčku můžete připravit i z jiných druhů zeleniny. K cuketě se skvěle hodí třeba lilek, žampiony, patizón nebo mrkev. Pro milovníky masa můžete do ingrediencí přidat i kousek anglické slaniny či kuřecí prsa.

Cuketa dokáže plnohodnotně nahradit i přílohu

cuketa jako prilohaNapříklad ke steakům, grilovanému masu nebo rybě. Lze jí připravit obdobně jako v případě omáčky, ale zvolit můžete i o něco jednodušší variantu. Rozehřejte troubu zhruba na 180°C, na pekáč rozložte cuketu, zakápněte olivovým olejem, přidejte tymián, rozmarýn a bazalku, nezapomeňte na sůl a pepř a pečte zhruba 20 minut. Naprosto jednoduchým řešením je i pokrájení cukety na zhruba půlcentimetr tlustá kolečka, která případně potřeme olivovým olejem a posolíme, následně je jen tak vyskládáme na venkovní gril, kde se lehce a krátce opečou. Takto upravená cuketa zůstane krásně šťavnatá a plná vitamínů.

Milujete bramboráky?

cuketa nastrouhanaTak proč je nezkusit i v cuketové verzi. Na tento recept můžete použít i větší, přerostlou cuketu. Polovinu cukety nastrouhejte na jemném a druhou polovinu na hrubém struhadle. Na oloupané brambory (asi 3 ks) použijeme taktéž jemnější struhadlo. Pro vylepšení receptu můžeme přidat i nastrouhaný sýr nebo šunku. Ve zvláštní misce utřeme česnek a sůl. Připravené ingredience smícháme, přidáme 3 vejce, trochu mléka a na zahuštění použijeme potřebné množství hladké mouky. Nezapomeňte dochutit pepřem, solí a majoránkou – bez které by se žádné „cukeťáky“ neobešly. Pak už je postup stejný jako u klasických bramboráků. Na rozpáleném oleji do křupava osmažíme vytvořené placičky.

K obědu či večeři si skvěle pochutnáte na plněné cuketě

zapecena cuketaZeleninu stačí jednoduše rozkrojit a vydlabat. Dužinu však nevyhazujeme, ale ponecháme si ji. Rozpálíme pánev, na které zesklovatíme cibulku. Poté přidáme mleté maso (vybírejte podle vlastní chuti – hodí se jak hovězí, tak i vepřové), to opečeme tak, dokud se nerozpadá na malé kousky. Do pánve vložíme i pokrájená sherry rajčátka a odebranou, na větší kusy rozkrájenou dužinu. Hotovou směs dochutíme provensálským kořením a česnekem, následně jí naplníme cuketu a pečeme po dobu 40-45 minut v, na asi 160°C, rozpálené troubě. Asi pět minut před vytažením cuketu posypeme strouhaným sýrem tak, aby se ještě stihl rozpéct. Pro vegetariány je samozřejmě možné z receptu vynechat mleté maso a nahradit ho třeba lilkem či žampiony.

Sladké recepty z cukety

zluta cuketaMnohé z vás možná překvapí to, že se cuketa dá upravit i na sladkou verzi. Kupříkladu v podobě cuketové buchty. Na tento recept je potřeba si připravit oloupanou, pecek zbavenou a nahrubo strouhanou cuketu, 2,5 hrnku hladké mouky, ¾ hrnku oleje, lžičku prášku do pečiva, půl balíčku vanilkového cukru, 1,5 hrníčku krystalového cukru, 3 vejce, lžičku jedlé sody, citronové šťávy a mleté skořice. V první řadě ušleháme olej, vajíčka, krystalový i vanilkový cukr a citronovou šťávu, následně přidáme cuketu a zasypeme hladkou moukou, předem smíchanou s práškem do pečiva, namletou skořicí a jedlou sodou. Poté co vše dokonale promísíme, stačí vzniklou směs nalít na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech. Trouba by měla být rozpálená na 180°C a že je pečení u konce, poznáme podle zlatavé barvy. Pro vylepšení můžete buchtu polít rozpuštěnou čokoládou.

Další recepty najdete zde

Fantazii se samozřejmě meze nekladou a jistě vás napadne i spousta dalších možností, jak cuketu do vašeho jídelníčku zařadit.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Bře 2019>>
PÚSČPSN
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist