Dezerty z cukety-hrnečková buchta s polevou
Cuketové recepty jsou čím dál oblíbenější. Tato tykvovitá rostlina totiž není náročná na podmínky, vypěstujete ji i na balkoně. Čím více cuket sklidíte, tím víc bude rostlina plodit, a tak nám tyto rostliny dávají dužnaté plody po celé léto. Více o cuketách zde. Využijte toho a přidejte cuketu do běžných receptů. Zkuste třeba margot cuketovou buchtu, která neurazí a je jednoduchá na přípravu. Nám v redakci velmi chutnala a paní Iloně z Brna, která nám poslala recept a fotografii děkujeme a posíláme malý dárek.
Na margot cuketovou buchtu budete potřebovat
2 hrnky částečně oloupané nastrouhané cukety
3 menší hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
½ hrnku oleje
½ hrnku mléka
2 větší vejce
1 lžíce granka (nemusí být)
1 nastrouhaná margot větší tyčinka
1 prášek do pečiva
špetka soli
máslo a mouku na pekáč
1,5 čokolády na vaření
malý kousek másla (10 g)
3 lžíce mléka
ořechy nebo kokos na posypání
Postup přípravy
Všechny přísady na těsto smícháme v míse a vyšleháme ručním elektrickým šlehačem. Těsto vylijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný vyšší plech. Pečeme asi na 180 °C asi 25 minut.
Na téměř vychladlou buchtu nalijeme čokoládovou polevu. Tu připravíme tak, že na teflonové pánvi rozehřejeme 1,5 čokolády na vaření (150 g) s máslem a mlékem. A ihned posypeme kokosem, sekanými ořechy nebo nesolenými pistáciemi. Po zaschnutí krájíme na řezy.
Nás tip: Pokud použijete menší plech, můžete vychladlou buchtu naplocho rozkrojit a potřít libovolnou zavařeninou. Stejně můžete obměňovat i polevy a posypky buchty. Pokud nemáte margot tyčinku, můžete místo ní použít 2 lžičky směsi perníkového koření a přidat o ¼ hrnku více cukru.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.