Jakou uzeninu ochutnat na dovolené?
Pulty našich supermarketů už zdaleka nenabízejí jen tuzemské delikatesy. Můžete si koupit všechno možné ze všech koutů světa. Jistě mi ale dáte za pravdu, že nejlépe chutnají místní speciality přímo v místě určení, proto na svých cestách, dovolené a podobně nezapomeňte na delikatesy. Mezi ně patří bezesporu i uzeniny. Všeobecně je uzenina solené mělněné maso s různými přísadami, které může být tepelně zpracováno. Uzení ale dávno ustoupilo fermentaci a sušení.
Uzenina z Francie
Francouzi si na jídlo potrpí. Asi se budete divit, ale lahodné uzeniny, různé druhy mas a sýrů jsou zde poměrně levné. Na naše poměry si připlatíte za křupavé bagetky a další pečivo. Mlsné jazýčky znají francouzské paštiky, ale především šunky od kosti, které vlastně ani nejsou uzeninou, protože není potlačena struktura původní suroviny. Jde o šunky s honosným názvem Jambon a specifickou chutí. Za hřích stojí i francouzské mini párečky s kořením.
Chuť slunné Itálie
Kdo by neznal salám Mortadela. U nás ho seženete v podstatě v jakémkoliv supermarketu a cenou se blíží levným výrobním salámům. Pokud si ale chcete opravdu pochutnat, zkuste v Itálii prvou Mortadelu z vepřového masa. Ochucena může být olivami, hrubě nakrájenou paprikou, sýrem a podobně. Prodává se jako klasický krájený salám nebo v malých šiškách, které vydrží v lednici i několik týdnů. Krom mortadely je více než známé italské sádlo, které má velmi jemnou chuť a podávané s čerstvým chlebem se hodí jako super předkrm, podobně jako italské klobásky. Většinou jde o tepelně neopracované tlusté klobásy, které u nás seženete pod názvem „taliáni“. Upečte je s cibulí, podávejte s chlebem. Pokud je ve vašem oblíbeném řeznictví neseženete, ti zkušenější z vás si je mohou připravit doma.
Temperamentní Španělsko
Španělsko má neodolatelné sušené šunky. Na dovolené si určitě kupte Jamón curado (čti chamón kurádo) z vepřové kýty či plecka. Jde o tak dobrou záležitost, že si nejedno balení přivezete i domů. Zkuste do plátků této sušené solené šunky zabalit žlutý meloun nebo třeba řapíkatý celer. Pro opravdové gurmány nabízí španělská gastronomie salámy v ušlechtilé plísni. Za ty si trochu připlatíte, ale jejich degustace stojí za to. My doporučujeme fermentovaný salám Fuet.
Německo-země wurstu
O obyvatelích Německa se říká, že si jezdí pochutnat k nám. Nic se ale nevyrovná jejich domácímu sulcu a párkům a klobásám. Kdo by taky neznal Bratwurst, bez kterého se neobejde žádná letní grilovačka. Oproti našim uzeninám obsahuje klidně i 98% masa a zbytek je jen sůl a koření. Jde tedy o opravdovou delikatesu. Stejný věhlas má i švarcvaldské uzené maso, které můžete koupit ochucené bylinkami.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.