Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Jak zpracovat podzimní úrodu beze zbytků

Říj 1631 Autor: Redakce

Při pohledu na vaši zahradu, jste jistě pyšni, kolik úrody se vám podařilo vypěstovat. Na podzim dozrávají hrušky, švestky i dýně. Co ale dělat abychom zpracovali opravdu všechny dary zahrady a nemuseli nic vyhazovat? I když se to může zdát nemožné, věřte, že to jde.

Netradiční způsob zpracování dýní

Samozřejmě, s pomalu se blížícím se 31. říjnem většina z nás přemýšlí, jak správně takovou dýni vydlabat. Tomu jsme se ale již také věnovali v jednom z našich minulých článků. Určitě na zahradě totiž máte více než jednu dýni. Že jste už všechny tradiční recepty vyzkoušeli a chtěli byste ochutnat něco nového, co ještě neznáte? Zkuste si dýni zavařit!

dyne sklizenDýni skliďte před příchodem prvních mrazů, že je dobře vyzrálá poznáte podle matné a na dotek velmi tvrdé slupky, na stonku by měly být viditelné praskliny. Pro zpracování v kuchyni jsou vhodné naprosto všechny druhy dýni. Pokud zavaříte jen ty kvalitní kusy dýní, bez jakékoli známky poškození, kompot vám může vydržet až 3 roky. Další výhodou dýně je to, že dokáže skvěle přijmout chutě a vůně ostatního ovoce či zeleniny. Díky tomu můžete dýni zavařit například spolu s broskví, okurkou či jablky. Postup zavařování je vždy stejný. Začneme tedy důkladným omytím a sterilizací nádob na kompot. Poté sklenice naplňte a dobře uzavřete, do zavařovacího hrnce je skládejte tak, aby se vzájemně nijak nedotýkaly. Následně do poloviny výšky zavařovacích sklenic přilejeme vodu, kterou udržujeme ve správné teplotě. Po dokončení zavařování sklenice opatrně vyjměte, položte dnem vzhůru a nechte při pokojové teplotě zchladnout. Doba zavařování se liší podle druhu kompotu, který připravujeme, většinou se ale pohybuje okolo 20 minut při teplotě vody 80°C.

Co dělat s přebytky hrušek?

hrusky sklizenHrušky jsou výborné i jen tak na chuť. Jsou navíc i velice zdravé. Již naši předkové věděli, že jsou velice prospěšné na krev a nervy. Proto jsou doporučovány při nemocech krevního oběhu či ledvinových chorobách. Obsahují velké množství tříslovin, proto jsou skvělým pomocníkem při ochraně sliznice žaludku a střev. Bohužel se ale hrušky nijak tepelně upravené mnohem hůře stravují. To však už neplatí, o hruškách tepelně upravených. Při zpracování hrušek se fantazii meze nekladou. Hrušky můžeme opět zavařovat, sušit, rozvařovat, zkrátka i zde záleží hlavně na vašich chutích. Jediné, na co si raději dávejte pozor, je hruška ve spojitosti s mlékem v této kombinaci by mohla způsobit zažívací potíže. Výborným a snadným receptem jsou například hrušky dušené v medu. Do hrnce nalijeme 500ml červeného vína, přidáme šťávu a kůru z citronu, med, badyán, skořici, hřebíček a celou směs přivedeme k varu. Poté do této směsi vložíme oloupané, rozpůlené hrušky a asi 15 minut za mírného varu povaříme, hrušky občas otočte, aby nasákly dobře z obou stran. Až hrušky změknou, vyjmeme je a zbylou směs do zhoustnutí ještě povaříme. Hrušky naservírujeme na talíř, směs přecedíme a hrušky s ní polijeme. Dozdobíme smetanou a lístky máty. Dobrou chuť!

Jeden netradiční recept na závěr

V tomto receptu se pojí výjimečná kombinace dýní, švestek i hrušek. Pojďme se na něj tedy podívat blíže. Dužina dýně (bez pecek) se smíchá s vypeckovanými švestkami a hruškami. Slupku na ovoci můžete klidně nechat, záleží na vás, jestli vám její kousky budou v marmeládě vadit. Poměr, ve kterém by ovoce mělo být je velice jednoduchý: jeden díl dýně, jeden díl hrušek a dva díly švestek. Množství cukru, které přidáme, záleží na tom, jak moc máme sladké hrušky a švestky. Mělo by jít o 1/5 – 1/3 váhy ovoce. Celou směs vaříme za stálého míchání až do zhoustnutí marmelády. To, že je marmeláda dostatečně hustá poznáme podle toho, že do ní snadno můžeme vařečkou vytvořit cestičku. Do již hotové marmelády můžete přidat na vůni trochu rumu. A je hotovo!

michana marmelada

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist