Jak uvařit kukuřici?
Třebaže kukuřičné klasy seženete v supermarketu takřka po celý rok, je sezóna vařených kukuřic právě nyní, kdy dozrávají i u nás na polích. Ostatně v supermarketu seženete většinou jen cukrovou kukuřici, a to jak čerstvou, tak předvařenou. Klasikou je ale naše klasická kukuřice z pole, kterou dnes koupíte třeba na farmářském trhu nebo se domluvíte s nějakým pěstitelem. Rozdíl je velký nejenom v přípravě, resp. v její délce, ale také v chuti. Kukuřice z pole je sice méně sladká, ale o to výraznější a pokud ji uvaříte tak akorát, dostanete nevídanou delikatesu. Pak po té cukrové z obchodu sáhnete jen v případě nejvyšší nouze. Vaření je alfa a omega všeho, protože nedovařená kukuřice může přivodit zažívací potíže. Pomoci si můžete výběrem tak akorát zralých klasů.
Budete potřebovat:
- 5 klasů kukuřice
- 5 l vody
- 2 lžíce soli
- ¼ másla
Jak zjistíte, že je kukuřice tak akorát zralá? Jednoduše tak, že trochu odchlýpnete zelené slupky u klasů, kterým koukají tmavě hnědé „vlasy“. Zrna kukuřice by měla být světloulince žlutá.
Kukuřici zbavte zelených slupek a všech „vlasů“. Omyjte ji a vložte do velkého hrnce. Přidejte studenou vodu a 2 lžíce soli. Ano, se solí opravdu nešetřete. Pokud i tak bude kukuřice málo slaná, můžete si ji nakonec ještě dosolit.
Hrnec zakryjte pokličkou a vařte na mírném plameni 2 hodiny (pokud máte kukuřici cukrovou pak jen 30 minut). Délku vaření zkrátíte použitím Papinova hrnce. Pak vařte 1 hodinu.
Uvařenou kukuřici slijte. Roztopte máslo a kukuřici jím polijte. Podle chuti můžete také přisolit.
Naše tipy:
- Kukuřice je málo slaná? Trochu osolte máslo, kterým budete klasy polívat.
- Dalším tipem jsou speciální vidličky na kukuřici, kterými si usnadníte její konzumaci a navíc budete při servírování za opravdové kulinářské mistry.
Komentáře k článku
Pavel 12.8.2023 (13:40)
Díky za tip.
Jdu na pole a zítra vařím 🙂