Irská kuchyně-to není jen Irish stew
Jídla z jednoho hrnce, obzvláště ta pomalu a dlouze vařená, se těší stále větší oblíbenosti. Mezi taková jídla řadíme i tradiční Irish stew, neboli irské dušené. Sice jde o tradiční irský pokrm z jehněčího masa a zeleniny, ale velkou výhodou je, že můžete použít maso podle vaší chuti, tedy hovězí nebo i zvěřinu. Dalšími hlavními surovinami jsou mrkev a brambory. Ostatně ty hrají v irské kuchyni nezastupitelnou roli už proto, že jich je v Irsku dostatek. Brambory ovlivňovali dokonce i irskou historii a při jejich neúrodě nastal dokonce hladomor. Místní pláně ale nabízejí tolik kvalitní zeleniny a pastviny velmi kvalitní maso, že v dnešní době už dávno neplatí, že se v Irsku dobře nenajíte. Přehled základních irských pokrmů najdete níže, stejně jako recept na klasický irský národní pokrm-moukou nezahušťovaný guláš-Irish stew. V Irsku se jí mimo jiné 17. března, kdy se den svatého Patrika, patrona Irska, který přinesl do země křesťanství.
3 litry studené vody
asi 1 kg kostí a odřezků
1 velkou mrkev
1 cibuli
1/2 celeru
1 kořenovou petržel i natinku
2 stroužky česneku
3 bobkové listy špetku tymiánu
6 kuliček černého pepře
3 kuličky nového koření
1 lžičku soli
Ingredience na Irish stew
1 kg masa bez kostí
1/2 kg moučných brambor (typ A)
700 g brambor varného typu C
1 kg mrkve 2 cibule
1 pór (jen bílá část)
sůl a pepř, tymián, sekanou zelenou petrželku na ozdobu
Postup: Základem úspěchu je kvalita surovin a poctivý domácí vývar z kostí a odřezků. Tomu dejte čas. Nechte táhnout se na plotně klidně celé dopoledne. My doporučujeme nachystat si ho den předem. Dobrý vývar se totiž musí vařit dlouho a pomalu. Naopak aby bylo šťavnaté maso, musí se vařit rychle. Proto je důležité jen nesmíchat všechny suroviny a vývar si nachystat zvlášť. Velmi důležité také je, abyste vývar zredukovali na hodně silný. Na konci vaření by ho měl být z původních 3 litrů asi 1,5 litru.
Přecezený vývar přiveďte k varu a vložte do něho kostky masa (velikost kostek asi jako na guláš, asi 2×2 cm). Seberte pěnu z povrchu, aby se vývar nezakalil a po 20 min vaření přidejte na menší kostky nakrájené moučné brambory a na kolečka nakrájenou mrkev, cibuli a pórek. V této fázi přidejte sůl a pepř, aby suroviny dostaly tu správnou chuť. Mírně vařte zhruba 30 minut a přidejte na kostky nakrájené salátové brambory. Znovu můžeme dochutit a přidáme i tymián. Před koncem varu přidejte petrželku nebo jí až ozdobte konečný pokrm.
V Irsku se do vývaru občas přidává i černé pivo. Jaký kraj, takový mrav. Krom národního guláše jistě zkuste také:
- Ardrahan-výborný poloměkký sýr
- Barmbrack-kváskový chlebíček se sušenými rozinkami
- Blaa-snídaňový měkký těstovitý bochánek posypaný moukou
- Black pudding-tmavé jelito vyráběné z vepřové krve, obilí a koření.
- Crubeens-vařené vepřové nožičky
- Dulse-sušené červené mořské řasy
- Irish breakfast– vydatná snídaně podobná té anglické. Jde o opečenou klobásu, slaninu, smažená vajíčka a podobně. Občas narazíte i na fazole, smažená rajčata či houby.
- Potato bread (fadge)– tenký bramborový chléb
- Seafood Chowder-hustá polévka s mořskými plody zjemněná smetanou
- White pudding-světlá jitrnice z vepřového masa, loje a ovsa místo housky
- Barm brack-sladký kvasnicový chléb se sušeným ovocem a aromatickým kořením
- Boxty-bramborové placky nebo palačinky
- Coddle-guláši podobná směs brambor, slaniny, vepřových klobás a cibule
- Colcannon-vařené brambory nebo bramborová kaše s kapustou, zelím a česnekem
- Cottage pie-koláč z mletého hovězího masa zapečený s bramborovou kaší a sýrem
- Champ-bramborová kaše s mladou cibulkou či šalotkou
- Shepherd’s pie– koláč ze skopového masa zapečený s bramborovou kaší a sýrem
- Soda bread– tradiční irský chléb bez kvásku, který rychle vykyne díky přidání sody a podmáslí do těsta
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.