Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Hranolky, kdo by je nemiloval…

Dub 2129 Autor: Redakce

já tedy ano – a to ve všech podobách. Můžeme si je připravit fritováním v oleji ve fritovacím hrnci, pečením na plechu nebo smažením na pánvi. O původu hranolek se dodnes pře Belgie s Francií, ale jejich věhlas doputoval už do všech zemí světa a naleznete je opravdu na jakémkoliv jídelním lístku. Dobrá hranolka musí vydržet křupavá alespoň 10 minut. Toho lze docílit buď dvojím smažením s dostatečným časem na vychladnutím mezi nimi. Ještě lepší je ale brambory nepředsmažovat, ale předvařit. Nakrájené omyté syrové hranolky zhruba 8 minut povařit doměkka. Pokud tento postup nedodržíme, potom kvalitní mražená hranolka může být lepší než domácí, připravená s tím nejlepším úmyslem.

domaci hranolky

Foto: Pexels, Pixabay

Nejlepší domácí hranolky

Postup

  1. Brambory oloupeme a podélně nakrájíme na hranolky silné cca 1 cm. Několikrát je propláchneme. Dáme do hrnce se studenou vodou (cca 2 cm nad brambory), osolíme a přivedeme k varu.
  2. Vaříme 10-12 minut, dokud brambory zcela nezměknou.
  3. Uvařené brambory opatrně vybereme na plech vyložený čistou utěrkou a necháme vychladnout.
  4. Rozehřejeme olej na 180 stupňů
  5. Hranolky smažíme dozlatova, cca 3-5 minut dle teploty oleje. Vyjměme je na plech vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami.
  6. Podáváme co nejdříve po usmažení.

Pečené zeleninové hranolky

Pokud chceme stravu ale trochu zdravější a přirozenější, hranolek se vzdávat nemusíme. Pečením na plechu docílíme neméně chutnější varianty. Na hranolky nemusíme nutně použít jen brambory. K pečení se hodí veškerá zelenina, která je v syrovém stavu pevná, křupavá a neobsahuje žádnou dužinu. Ta by při pečení hodně změkla a pustila šťávu.

Zelenina vhodná na pečené hranolky:

  • celer
  • petržel
  • červená řepa
  • kedluben
  • mrkev
  • batáta
  • pastinák
  • ředkev

Před pečením je zeleninu potřeba dobře omýt, oloupat a osušit. Před pečením můžeme hranolky namarinovat, nebo použijeme jen čerstvé bylinky a koření, kterými hranolky před pečením posypeme.

Na závěr jen malé srovnání energetických hodnot:

  • Domácí bramborové hranolky smažené 275 kcal na 100g
  • Bramborové hranolky z fast foodu 289 kcal na 100g
  • Bramborové hranolky na sucho pečené v troubě 128 kcal na 100g
  • Celerové hranolky na sucho pečené v troubě 69 kcal na 100g

U nás jsou naštěstí v oblibě i ty zdravější varianty, ale uznávám, že někdy se ale klasické hranolce odolat prostě nedá….

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2021>>
PÚSČPSN
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist