Hranolky, kdo by je nemiloval…
já tedy ano – a to ve všech podobách. Můžeme si je připravit fritováním v oleji ve fritovacím hrnci, pečením na plechu nebo smažením na pánvi. O původu hranolek se dodnes pře Belgie s Francií, ale jejich věhlas doputoval už do všech zemí světa a naleznete je opravdu na jakémkoliv jídelním lístku. Dobrá hranolka musí vydržet křupavá alespoň 10 minut. Toho lze docílit buď dvojím smažením s dostatečným časem na vychladnutím mezi nimi. Ještě lepší je ale brambory nepředsmažovat, ale předvařit. Nakrájené omyté syrové hranolky zhruba 8 minut povařit doměkka. Pokud tento postup nedodržíme, potom kvalitní mražená hranolka může být lepší než domácí, připravená s tím nejlepším úmyslem.
Nejlepší domácí hranolky
Postup
- Brambory oloupeme a podélně nakrájíme na hranolky silné cca 1 cm. Několikrát je propláchneme. Dáme do hrnce se studenou vodou (cca 2 cm nad brambory), osolíme a přivedeme k varu.
- Vaříme 10-12 minut, dokud brambory zcela nezměknou.
- Uvařené brambory opatrně vybereme na plech vyložený čistou utěrkou a necháme vychladnout.
- Rozehřejeme olej na 180 stupňů
- Hranolky smažíme dozlatova, cca 3-5 minut dle teploty oleje. Vyjměme je na plech vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami.
- Podáváme co nejdříve po usmažení.
Pečené zeleninové hranolky
Pokud chceme stravu ale trochu zdravější a přirozenější, hranolek se vzdávat nemusíme. Pečením na plechu docílíme neméně chutnější varianty. Na hranolky nemusíme nutně použít jen brambory. K pečení se hodí veškerá zelenina, která je v syrovém stavu pevná, křupavá a neobsahuje žádnou dužinu. Ta by při pečení hodně změkla a pustila šťávu.
Zelenina vhodná na pečené hranolky:
- celer
- petržel
- červená řepa
- kedluben
- mrkev
- batáta
- pastinák
- ředkev
Před pečením je zeleninu potřeba dobře omýt, oloupat a osušit. Před pečením můžeme hranolky namarinovat, nebo použijeme jen čerstvé bylinky a koření, kterými hranolky před pečením posypeme.
Na závěr jen malé srovnání energetických hodnot:
- Domácí bramborové hranolky smažené 275 kcal na 100g
- Bramborové hranolky z fast foodu 289 kcal na 100g
- Bramborové hranolky na sucho pečené v troubě 128 kcal na 100g
- Celerové hranolky na sucho pečené v troubě 69 kcal na 100g
U nás jsou naštěstí v oblibě i ty zdravější varianty, ale uznávám, že někdy se ale klasické hranolce odolat prostě nedá….
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.