Fotorecept: Jednoduchý meruňkový džem
I dnes vám přinášíme recept na úžasně jednoduchou domácí zavařeninu. Kdo totiž jednou zkusí udělat domácí marmeládu nebo džem zjistí, že jde o neuvěřitelně jednoduchou záležitost a výsledek rozhodně stojí za to. Meruňkový džem je po tom jahodovém asi nejoblíbenější pochoutkou. Láká svou vůní, chutí a sytě oranžovou barvou. Zkuste to také díky našemu postupu krok za krokem.
Budete potřebovat
1,5 kg meruněk
1 kg cukru krupice
gelfix (pokud vám nevadí řidší konzistence, nemusí být)
šťávu z půlky citronu
podle chuti sušené meruňky, pomerančovou šťávu (nemusí být)
Fotopostup:
1. Připravíme si 1,5 kg odpeckovaných meruněk. Ty propláchneme ve studené vodě a necháme okapat.
2. Mezitím si připravíme nepovinné ingredience, jako jsou na kousky nakrájené sušené meruňky (asi hrst) a pomerančová šťáva.
3. Meruňky i sušené meruňky rozmixujeme (pokud chcete marmeládu s kousky ovoce, některé meruňky jen nakrájejte na kostky) a dáme do většího hrnce.
4. Za častého míchání přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Během toho sbíráme pěnu. Přidáme 3 lžíce cukru a Gelfix (i když se vám zdá hustota dostatečná, po přidání zbylého cukru džem hodně povolí). Vaříme 3 minuty a přidáme citronovou a chcete-li i pomerančovou šťávu a zbytek cukru. Pokud chcete, můžete místo pomerančové šťávy použít džus nebo kvalitní pomerančový sirup (pak dejte méně cukru). Povaříme ještě asi 5 minut.
5. Horkou směs opatrně dáváme do nahřátých sklenic (nebo do čerstvě vyndaných z myčky).
6. Zavíčkujeme a necháme chladnout dnem vzhůru.
7. Sklenice označíme a ozdobíme.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.