Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Dozlatova upečená husa a mladé svatomartinské víno

Lis 1911 Autor: Redakce

Přesně to se většině z nás vybaví, pokud zmíníme datum 11.listopadu, na který připadá svátek svatého Martina. Možná bychom také měli očekávat první sníh, protože podle pranostiky má svatý Martin přijet na bílém koni. Letos se dočkají pravděpodobně jen v mrazových kotlinách a vysoko na horách.

Martin Tourský, později svatý, byl osvíceným vojákem, který podle pověsti daroval polovinu svého kabátu žebrákovi. Právě v té půlce kabátu se mu následně zjevil Ježíš Kristus. Martin pak po vlivem tohoto osvícení zasvětil svůj život Bohu. Zprvu pouze duševně, protože musel zůstat ve vojenské službě, ale asi po patnácti letech se stal biskupem. I přesto žil skromným životem.

Svatý Martin zemřel v 81 letech v Candes u Tours.

husa na svateho martina

Oslava nového vína

Podle vyobrazení nenajdete Martina s husou a mladým vínem. Na většině vyobrazení najdete muže s polovinou kabátu a žebrákem. Ale dobře pečená či konfitovaná husa a mladá vína k tomuto svátku neodmyslitelně patří. Vinařství praskají ve švech. Oblíbené restaurace chystají svatomartinská menu. Ale proč zrovna husa? Podle jedné legendy štěbetající husy rušily Martina při bohoslužbě, a proto je nechal upéci.

Krom vína, husy s knedlíkem a mladým vínem nesmíme opomenout další dobrotu, která se ke svatému Martinovi pojí stejně jako třeba kynuté Jidáše k období Vánoc. Řeč je o sladkých rohlíčcích, na které přinášíme jednoduchý recept.

svatomartinska vina 2019

Nejlepší martinské rohlíčky z křehkého těsta

Budete potřebovat:

  • 450 g hladké mouky
  • 250 g másla pokojové teploty
  • 4 žloutky
  • 150 ml smetany na šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • špetku soli
  • rozšlehané vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

Na ořechovou náplň budete potřebovat:

  • 90 g mletých vlašských ořechů
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 bílek

Na makovou náplň budete potřebovat:

  • 150 g mletého máku
  • 450 ml mléka
  • 90 g cukru krupice
  • 90 g hrubé krupice
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

Všechny suroviny vypracujte v nelepivé těsto, zabalte do potravinářské folie a nechte hodinu odpočinout v lednici.

Mezi tím si nachystejte náplně. U ořechové opět smícháte všechny suroviny. U makové: Mléko dáme do menšího hrnce, necháme mírně ohřát a přidáme mák a cukr a za stálého míchání necháme přejít varem. Pak odstavíme z plotny a vmícháme vše ostatní. Necháme zcela zchladnout.

Těsto vyndáme z lednice, necháme trochu povolit rozdělíme na pět stejných dílů. Z nich vyválíme kruh asi 3mm tlustý, který rozkrájíme na 6 stejně velkých trojúhelníků.

Náplň dejte na okraj trojúhelníku a strany potřete trochou rozšlehaného vajíčka. Okraj trojúhelníku přehněte přes náplň a nezapomeňte zahnout i rohy. Poté srolujte do rohlíčku. Okraje rohlíčku stiskněte pevně mezi prsty, aby se těsto na koncích spojilo a ohněte do tvaru půlměsíce.

Troubu předehřejte na 180 °C. Rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, nechte uschnout a potřete ještě jednou. Pečeme asi 20 minut dozlatova. Před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.

nekynute svatomartinske rohlicky

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

TOPlist