Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Doma snadno a rychle: Bazalkové pesto

Čvc 1327 Autor: Renata Petříčková

bazalkove pestoMožná by se to ani nemělo říkat, ale doma vyrobené bazalkové pesto je naprosto bezkonkurenční a nelze ho nahradit žádným kupovaným. Chcete-li opravdu jemnou variantu, nemusíte shánět ani piniové oříšky, ale použít českou klasiku – slunečnicová semínka.

Piniové oříšky

Nejsou to oříšky v pravém slova smyslu, ale semena středomořské borovice. Jsou prospěšná pro vysoký obsah vitamínu B, železa a bílkovin, díky kterým jsou výtečným doplňkem vegetariánské stravy. Pozor ale na tzv. „piniový syndrom“, kdy se vzácně do balení se semínky dostanou jiná (příčina neznámá, neví se, proč některá semínka reagují takto) jež chvíli pozření vyvolají kovovou a hořkou chuť v ústech a několik dní se v podstatě nenajíte, protože všechno (s výjimkou silně solených jídel) chutná hořce a odporně. Ztráta chuti je udávána až na dobu dvou týdnů.

Máte-li doma po ruce pár snítek bazalky, semínka, olej a nějaký ten stroužek česneku – máte o večeři postaráno. Vše je hotovo natošup.

Recept na pravé bazalkové pesto vyžaduje piniová semínka

100 ml oleje panenského olivového
100 g piniových oříšků
6-7 hrstí listů bazalky (můžete zpracovat i stonky, pokud nejsou úplně dřevnaté, směs se bude mixovat)
lžička soli
2 stroužky česneku (nebo podle chuti)
6 lžic nastrouhaného parmezánu

Piniové oříšky jsou zaměnitelné

pesto z bazalkySamozřejmě poté vzniká trošku jiný chuťový odstín, ale kromě již zmiňovaných slunečnicových semínek, která jsou chuťově báječné, můžete vyzkoušet třeba vlašské ořechy, které dodají kořeněnou chuť nebo sladké lískové ořechy. Neutrální chuť pak mají třeba loupané mandle.

Postup je jednoduchý a trvá opravdu pár minut

Lístky bazalky můžete omýt, ale nechte je dobře oschnout. Do pesta nesmí přijít mokré listy, jinak začne pesto brzy černat a bude se kazit. Listy tedy musí být absolutně suché. Dobrý tipem je omýt listy ještě před jejich sklizní, zalít konví s čistou vodou nebo osprchovat a nechat několik hodin proschnout. Sklidíme tak lístečky, které nemusíme mýt.

Pomocníkem je mixér

Další postup je jednoduchý a rozhodně velice voňavý a příjemný. Vložíme je do mixéru, zasypeme oříšky, přidáme česnek, zalijeme olejem a mixujeme do hladké pasty. Solíme dle chuti, počítáme ještě s tím, že přidaný sýr je slaný.

Ten vmícháme až na úplný konec. V tuto chvíli už vidíte, jak krásnou konzistenci pesto má a hlavně – nádherně voní. Můžete experimentovat s množstvím jednotlivých ingrediencí, někdo má raději pesto víc olejové, jiný vynechá česnek nebo parmezán a někdo mění i poměr ořechů a bylinek. Během přípravy můžete výsledný produkt průběžně ochutnávat a doladit si jednotlivé ingredience podle svého.

Skladování ve sklenicích nebo v mrazáku

Možnosti máte dvě. Bazalkové pesto vydrží zhruba měsíc či dva v ledničce. Směs nalijeme do čistých suchých sklenic a povrch pesta ještě zalijeme slabou vrstvou olivového oleje, která se postará o to, aby pesto nečernalo a zůstalo déle čerstvé. Chcete-li, dobře uzavřené ho můžete skladovat i v mrazáku, tam se snadno dočká i zimy. Pro účely mrazení ale zvolíme raději plastové mističky a vynecháme „konzervování“ vrchní vrstvy olejem.

spagety s pestemPoužití pesta je různorodé

Samozřejmě klasikou jsou špagety a těstoviny, kde je pesto bezkonkurenční dobrotou! Ale výtečně chutná i ke grilovanému masu a k uzeninám místo hořčice nebo kečupu. Zkuste pestem potřít opečený toust nebo klasickou topinku z tmavého chleba. Dobrota je i pesto na čerstvém chlebu s máslem.

Výborné je k rajčatům, mozarelle a jako doplňková chuť k nejrůznějším sýrům nebo do pomazánek.

Prostě fantazii se meze nekladou a domácí pesto vám pravděpodobně dlouho nevydrží, protože se prostě nekontrolovatelně sní!

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Srp 2019>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist