Dokonalá grilovaná žebírka z trouby
Šťavnatá žebírka, která budou doslova odpadat od kosti a svou dokonalou chutí se vám z nich budou sbíhat sliny. Ano, přesně taková jsou a my vám na ně nyní přinášíme recept. Zdvojnásobte tuto neuvěřitelnou chuť tím, že je nejdřív utřete dosucha a poté je ochutíte po domácku vyrobenou BBQ omáčkou, která je tak návyková, že si ji budete chtít příště vyrobit znovu. Žebírka, po kterých se jen zapráší jsou tady!
Jak svléknout membránu z žebírek:
Jedná se o důležitý krok při přípravě žeber. Pokud jako já milujete různé druhy masa a s tím spojené grilování, tak pamatujte, že pokud odstraníte membránu, je maso mnohem lepší a snadněji se jí. Nemusíte pak těžce rozžvýkávat tyto zbytečné přebytky.
Otočte žebra tak, aby kosti směřovaly nahoru. Opatrně zasuňte tupý nůž pod membránu na jednom konci. Zvednutím nože ji tím uvolníte. Pomocí papírové kuchyňské utěrky přidržte membránu a pomalu ji odloupněte ze zadní části žeber. Mělo by se vám to povést v celém kuse bez přetrhnutí.
Co budete potřebovat:
Žebírka:
- 2 kg vepřových žeber (pokud možno, tak raději zvolte tenčí, než tlustší)
- 2 čajové lžičky česnekového prášku
- 1 čajová lžička cibulového prášku
- 2 čajové lžičky mleté papriky
- 2 čajové lžičky soli
- 1 čajové lžička mletého černého pepře
- ½ čajové lžičky kmínu
- 1 čajová lžička chilli nebo kajenského pepře (záleží na vaší volbě)
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
BBQ omáčka:
- 2 šálky (500ml) BBQ omáčky (lze zakoupit v obchodě)
- 3 polévkové lžíce nasekaného česneku
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 polévková lžíce worcesterské omáčky
- ½ – 1 polévková lžíce kajenského pepře
- 1 čajová lžička soli
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Stáhněte pevnou membránu, která pokrývá spodní stranu žeber (návod výše). Žebra umístěte na plech (můžete ho vyložit fólií).
- Smíchejte česnekový prášek, cibulový prášek, papriku, sůl, pepř, kmín, chilli nebo kajenský pepř. Touto směsí posypte žebra a pokapejte je olejem. Koření musí pokrývat obě strany žebírek. Poté zakryjte plech s žebírky fólií (alobalem) a pečte po dobu 2 hodin.
- Během posledních 5 minut pečení si smíchejte přísady na omáčku.
- Vyjměte žebra z trouby, odstraňte fólii a vrchní část žeber potřete BBQ omáčkou.
- Zvyšte teplotu trouby na 240°C a odkrytá žebírka vraťte zpět do trouby, pečte dalších 10 minut. Přepněte troubu na grilování při středně vysoké teplotě (aby se okraje mírně zuhelnily a zkaramelizovaly). To by mělo trvat cca 3 minuty.
- Před rozkrájením nechte žebrat odpočinout asi 10 minut, aby se šťáva mohla vrátit zpět do masa.
- Pokud chcete a zbyla vám ještě omáčka, tak si jí můžete potřít již rozkrájené kousky žebírek.
- Dobrou chuť!
Komentáře k článku
heluna 8.2.2021 (15:45)
Žebírka vypadají nádherně.