Cukroví: Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků
Tak tohle je naprostá klasika. Kdokoliv naše rohlíčky ochutnal, hned chtěl recept. Jsou totiž neuvěřitelně křehké, jemné, prostě dokonalé.
První sladké vánočního cukroví se objevilo před více než pěti sty lety. Vanilkové rohlíčky se pak na stolech našich předků objevili asi o 100 let později. Podle pověsti se začaly péct sladké oválky ve tvaru podkovy či srpku měsíce na počest porážky osmanských vojsk u Vídně v roce 1683.
Připravují se během adventu snad v každé domácnosti v Čech, na Slovensku, v Rakousku a podobně. Nejlepší je připravovat těsto den předem a rohlíčku tvořit v ruce. Není to nic složitého. Z těsta vytvoříte stejně velké kuličky, které v ruce rozválíte na hada, kterého stočíte do tvaru půlměsíce. Ovšem pomoci si samozřejmě můžete také mašinko una těsto nebo různými formami.
Na cca 2 plechy rohlíčků budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 100 g jemně strouhaných lískových oříšků (ne opražených)
- 80 g cukru moučka
- 2 žloutky
- 200 g másla
- 1 lžičku citronové šťávy
Na obalení pak budete potřebovat:
- 80 g cukru moučka
- 2 vanilkové cukry
Postup:
Cukr přesijte s míchejte se všemi dalšími sypkými ingrediencemi. Přidejte zbytek surovin na těsto a vypracujte hladké, nelepivé těsto. To zabalte do potravinové folie a nechte odpočinout alespoň 2 hodiny v lednici.
Asi 20 minut před použitím vytáhněte, aby máslo povolilo a zpracujte v rohlíčky. Jak se můžete dočíst výše, je na vás, zda rohlíčky vytvarujete ručně, za pomoci mašinky na těsto nebo s využitím některých z forem.
Rohlíčky podle velikosti pečte asi 8 minut v předehřáté troubě na 180 °C, dokud nebudou kraje rohlíčků krásně zlatavé. Mezi tím si nachystejte směs moučkového a vanilkového cukru, nejlépe do větší misky, ve které se vám cukroví bude dobře obalovat. Ještě teplé rohlíčky obalte v cukru a schovejte, protože jinak budou hned pryč, za to ručíme!
- Foto: Jana Šťastná, Príma receptář
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.