Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Čínské buns s trhaným vepřovým

Dub 1516 Autor: Redakce

Asijská kuchyně je doslova fenoménem dnešní doby. Vietnamské závitky, rybí polévky a v neposlední řadě asijské přísady do jídel, dokonalé sojové omáčky a podobně. Bez mnohých ingrediencí už si ani nedokážeme vaření představit. Překvapte své blízké stylem fusion, který kombinuje prvky rozdílných kulinářských tradic, přičemž výsledné dílo nelze jednoznačně zařadit.

cinske jidloTento recept v sobě kombinuje sladkou housku, výrazné maso a kořeněnou pikantní zeleninu se zázvorovou štiplavostí. Vůbec se nemusíte obávat, jídlo zvládne i průměrně šikovná kuchařinka a suroviny běžně seženete už i v supermarketech. Obchody s asijskými delikatesami to ale samozřejmě jistí.

Na sladké buns budete potřebovat (pro 4 osoby)

½ kostky droždí (20 g)
20 g cukru krupice
200 g hladké mouky
1 lžička soli (7 g)
50 g másla nebo sádla
100 ml vody

Vepřové maso

500 g krkovice
3 lžíce hoisin omáčky*
6 lžic sojové omáčky
sůl, pepř, sušený česnek

Zelenina

1 větší mrkev
½ salátové okurky
30 g zázvoru (asi 5 cm kousek)
šťáva z 1 limetky
1 lžíce olivového oleje
1 čerstvá červená chilli paprička
snítka nasekaného čerstvého korynadru
½ lžičky soli
1 lžíce třtinového cukru

Postup:

veprova krkoviceMaso omyjte, osušte, nakrájejte na větší kusy. Dobře osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a posypte granulovaným česnekem. V zapékací míse podlijte a pečte na 150°C asi 3-4 hodiny (dokud se maso nebude rozpadat). Nechte chladnout.

Mezi tím si připravte těsto na bulky. Droždí v menší mističce rozetřete s cukrem do kašičky. Tu pak přidejte k ostatním surovinám a vypracujte krásně hladké těsto. Pod vlhkou utěrkou necháme asi 1,5 hodiny kynout (těsto musí zdvojnásobit svůj objem). Pro přípravu těsta můžete použít i domácí pekárnu, kterou nastavíte na program „těsto“. Po vykynutí těsto rozdělte na 4 stejné díly, které vytvarujte do plochého tvaru a nechte ještě půl hodiny dovykynout. Na pařáčku pak nechte asi 8 minut vařit.

buns recept

mrkev na julienneOčištěnou mrkev a omytou okurku nakrájejte podélně na tenké nudličky velikosti Julienne ** a marinujte. Marinádu připravíte z limetkové šťávy, oleje, cukru soli. Do toho vmíchejte najemno nasekaný koryandr, chilli papričku bez semínek a na jemno nastrouhaný zázvor.

Nyní se vraťte k vychladlému masu, které natrhejte na menší díly. Velmi prorostlé kousky můžete odstranit. V kastrolku za stálého míchání svařte sojovou a hoisin omáčku, přidejte maso a prohřejte.

V páře uvařené vychladnuté bulky podélně rozkrojte a plňte horkým masem a namarinovanou zeleninou.

*hoisin omáčka je pekingská omáčka červenohnědé barvy a husté konzistence. Jde o sladce-kořenicí kapalnou přísadu do jídel ze směsi sójových bobů, cukru, mouky, octa, soli, česneku, chilli a sezamového oleje.

** Julienne (čti „žilien“) je standardní odborné pojmenování úpravy zeleniny, kdy je nakrájena na velmi jemné hranolky tak, že zeleninu nakrájíme na velmi tenké plátky, které následně nakrájíme na tenké proužky. Poprvé se tento termín objevuje v kuchařských knihách z 18. století. Tenké hranolky můžete nakrájet klasicky, nožem, nebo speciální škrabkou.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Pro 2018>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist