Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Cibule-zázrak v kuchyni i lékárně

Bře 1627 Autor: Redakce

Cibule pochází ze západní Asie a pěstuje se v mnoha odrůdách. Své místo nalezla jak v českých kuchyních, tak i lékárničkách.

cibule bilaFarmaceutický průmysl vyrábí léky – antibiotika. Jejich časté užívání není pro lidské tělo vůbec dobré. Likvidují totiž nejen bakterie špatné, ale i ty tělu prospěšné. Pojďme se tedy podívat na antibiotika přírodní. Jejich užívání je mnohem zdravější a není spojováno s žádnými vedlejšími účinky. Velkým pomocníkem při bakteriálních infekcích je právě cibule.

Cibule obsahuje velké množství zdraví prospěšných vitamínů (B, C, E), minerály, vápník, hořčík, draslík, síru, měď, fosfor, sodík, zinek a železo.

Pozitivní účinky cibule

  • bojuje s kašlem a odhleňuje
  • působí jako přírodní antibiotikum
  • lze ji preventivně užívat proti stárnutí cév
  • její šťáva zmírňuje následky po pobodání hmyzem
  • snižuje krevní tlak
  • čistí močové cesty
  • podporuje činnost jater
  • čistí krev atd.

Čerstvá cibule neutralizuje jed obsažený v žihadlech vos a včel. Rozkrojenou ji přikládáme na bodnutí co nejdříve.

Sirup proti kašli

Jedná se o výborný přírodní sirup za pár korun. Cibuli nadrobno nakrájíme a přendáme do skleněné misky, kde ji smícháme s medem. Misku přikryjeme pokličkou a necháme odstát. Z cibule postupně vyteče šťáva. Tuto šťávu pijeme 3x denně.

Cibulový čaj proti nachlazení

Nadrobno nakrájíme 2 cibule a cca 20 min je vaříme v půl litru vody. Odvar scedíme, osladíme medem a pijeme během dne.

Odvar z cibule proti revmatickým bolestem

3 cibule se slupkou nakrájíme na plátky a povaříme 15 minut. Odvar scedíme a pijeme 1 šálek ráno a večer na lačno.

Z historie cibule

Cibule je využívána jako koření, lék a potravina již od pradávna. Již v egyptských papyrech z roku 3200 př. n. l. se o cibuli jako potravině píše. Konzumovali ji obyvatelé Mezopotámie, antického Řecka i Říma. Staří Římané její léčivé účinky popsali tak, že zostřuje zrak, pomáhá při zažívacích obtížích, od nespavosti a léčí bolesti zubů. Římští gladiátoři se před zápasem údajně šťávou z cibule potírali. Obyvatelé staré Ameriky používali k vaření divokou cibuli. Její  v Evropě známou a chuťově výraznější variantu přivezl až Kolumbus.

Cibule kuchyňskácibule kuchyn

Rozlišujeme hlavní typy:

  • mírně ostrý
  • ostrý

A dva tvary:

  • kulatý
  • oválný

Jarní cibule

jarni cibuleSklízí se, dokud je mladá a než se vytvoří cibule. Vytahujeme ji spolu s natí. Používá se čerstvá na oblohy, pomazánky, přílohy a do salátů.

Cibule zimní

Do Evropy se dostala z Číny, kde se pěstovala už kolem roku 2  000 př. n. l. Její cesta vedla přes Rusko, proto je často nazývána sibiřská cibule. Známe celou řadu typů – japonský, egyptský, čínský a hlavně ruský. Cibulky jsou drobné a rostou v trsech. Roste i pod sněhem a disponuje velkým množstvím vitamínu C.

Cibule šalotka

Pro svou ostřejší chuť se používá zejména v ruské, americké a francouzské kuchyni. Má vysoký obsah vitamínu A, B a C. Dá se koupit především v létě a na podzim. Při dobrém uskladnění vydrží až dva roky.

Cibule v mezinárodní kuchyni

cibule v kuchyniPři vyšší teplotě se ze syrové cibule uvolňuje voda, chuť připravovaného pokrmu se tak stává výraznější.

Krájet ji můžeme i bez slz, a to tak, že ji před samotným krájením vložíme na několik minut do teplé trouby nebo ji krájíme nožem namočeným ve studené vodě.

Česká kuchyně

Cibule tvoří základ většiny jídel. Nalezneme ji v masových pokrmech, pomazánkách, omáčkách, ve sklenicích se zavařenou zeleninou a tak dále.

Britská kuchyně

Tradiční cibulovou specialitou jsou nadívané cibule.

Francouzská kuchyně

Jistě většinu z nás napadne lahodná cibulová polévka. Další specialitou je například cibulový koláč.

Americká kuchyně

Smažené cibulové kroužky v těstíčku tvoří chutnou přílohu k hamburgerům a dalším masovým pokrmům.

Maďarská kuchyně

Nemůžeme nezmínit guláš, kde je cibule základem.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist