Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Chléb z domácího kvásku

Kvě 1320 Autor: Renata Petříčková

Nakyslá chuť pravého chleba je tak lákavá a návyková, že když ho ochutnáte, už domácí chléb z kvasnic nebudete chtít! Samozřejmě záleží na chuťových preferencích, ne každému kyselá chuť voní a chutná, ale vyrobit si domácí kvásek není zas tak složité, je to zábava a hlavně – výsledek je fenomenální!

Kváskový chléb nekyne pomocí pekařských kvasnic, ale přirozeně kvašené žitné mouky. Tím se stává kváskový chléb lépe stravitelný a obsažený lepek není tak agresivní, protože je již „překvašený“. Ovšem pro alergiky na lepek platí bohužel i zákaz kváskového chlebu.

Výroba kvásku – den první

kvasek pro chlebaDo nádoby nasypejte 100 ml žitné mouky a promíchejte nejlépe s převařenou vlažnou vodou. Musí vzniknout voňavé těstíčko konzistence jak na lívance. Nádobu, která by měla mít minimálně ¾ l obsah (kvásek bude hodně běhat nahoru) potom zakryjte plátýnkem a položte na místo, které je hodně teplé, ideálně kolem 30 °C.  A čekejte…

Kvásek voní a bublá – den druhý

Druhého dne už kvásek viditelně bublá, tvoří se v něm bublinky a začíná nakysle vonět. Nastává činnost, která se trefně nazývá „krmení“. Opět přidáme 100 ml žitné mouky a vodu tak, aby vznikla lívancová kaše.

Začíná to kynout – den třetí

Přikrmený kvásek se třetího dne začne opět probouzet k životu… Nyní může svou velikost až trojnásobit, proto je třeba zvolit dostatečně velkou nádobu.

Jdeme na chleba – den čtvrtý

Dnes už můžeme z kvásku směle péct! Čtyři dny v teple stačí, aby byl výrazně nakyslý, voňavý a připravený k pečení.

Recept na domácí kváskový chléb

kynuti kvaskoveho chlebaNa internetu najdete bezpočet různých variant, ale žádnou přesnou vám tady nepředám. Množství mouky záleží na množství kvásku a jeho konzistenci. Pro začátek určitě neuděláte chybu, když zvolíte pečení z:

300 g kvásku

300 g žitné, pšeničné nebo celozrnné mouky (poměry jednotlivých muk si můžete libovolně měnit, ideál je ½ pšeničné a ½ žitné)

Přidáme:

1 polévkovou lžíci soli a 1 polévkovou lžíci drceného kmínu a vodu dle potřeby, aby těsto bylo jako tužší hmota

Hotovo.

Dáme kynout a to je proces, který může trvat klidně jeden další den.  Opět přikryjeme a dáme na teplé místo.  Až začne chleba nabývat a vonět, dejte ho do trouby. Pečeme na 180 °C něco málo přes hodinu. Vůně je to přenádherná a chuť doslova božská.

Tipy:

recept na kvaskovy chleb-Je dobré maličko zakrýt povrch chleba alobalem, aby se zbytečně nespálil. Ke konci pečení ho můžete sundat a dopéci i kůrku.

-Nemáte-li horkovzdušnou troubu, přidejte do trouby dolů pekáč s vodou. Vodní pára napomáhá tomu, že chléb nebude vysušený.

-Můžete experimentovat i s bylinkami, přidat místo kmínu tymián, rozmarýn nebo slunečnicová semínka – i když to jsou varianty, které se lépe hodí pro kvasnicové chleby. Typická kvásková chuť se nejlépe snoubí jenom s kmínem.

-Zajímavou akcí je tzv. „studené kynutí“, kdy chlebu pozastavíte kynutí tím, že ho uložíte na noc do ledničky. Můžete si tím lépe načasovat i kynutí, pokud si chcete chléb k pečení předpřipravit již dřívě. Noc v lednici způsobí, že chuť chleba bude plnější, proleželejší a kyselejší. Ráno ho z ledničky vyndáte a necháte normálně na teplém místě kynout.

Kvásek do zásoby?

Pokud vám nějaký kvásek zbyde, můžete ho opět rozmíchat se stejným množstvím mouky i vody a nechat kynout další várku. Nebo kvásek jednoduše uložit do ledničky, kde minimálně dva týdny vydrží.

Nedaří se? Jistí to pekárna!

Někdy se přece jen stane, že domácí kvásek se nedaří. Na vině může být nekvalitní žitná mouka, která plesniví nebo nedostatečná teplota okolního prostředí. V zimě je například velmi těžké při pokojové teplotě udržet kvásek. Přesto toužíte-li po kváskovém chlebu, obejděte místní prodejny pečiva a pekárny. Přímo z pekárny vám mohou objednat právě kvásek.

Prodává se ve formě tuhého těsta a stojí kolem čtyřiceti korun za kilogram.

Tak hodně štěstí!

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Čvn 2019>>
PÚSČPSN
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist