Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Chalva – exotická pochoutka, která je zdraví prospěšná (s receptem)

Čvn 2228 Autor: Claudie Kornelová

Chalva je tradiční středovýchodní cukrovinka podobná například karamelu, vyrobená z tahini (pasta ze sezamových semínek), cukru, koření a ořechů. Ve skutečnosti se arabské slovo halva překládá jako „sladkost“. Polosladká, ořechová chuť a drobivá nadýchaná textura dělá z chalvy jedinečnou lahodnou pochoutku. Toto ikonické cukroví lze nalézt v mnoha obchodech s potravinami na Blízkém východě a na pouličních trzích.

chalva

Chalvu si zkrátka zamilujete. Zdroj foto: Pixabay.com – yilmazfatih

Zdravotní benefity chalvy

Konzumace chalvy je vřele doporučována, jelikož nezvyšuje cholesterol a dodává tělu potřebnou energii. Doporučuje se konzumovat především v zimních měsících, protože udržuje lidské tělo v teple (vytváří tepelný obal) a má také plnící funkci (pokud máte hlad, dejte si ji). Podle doktorů je také velmi prospěšné si dát chalvu, pokud trpíte nemocemi jako je lupénka či ekzém.

Dále velmi pomáhá při žaludečních nevolnostech přes nedostatek vápníku až po expektorační vlastnosti (choroby dýchacích cest – vykašlávání hlenů atd.). V neposlední řadě vám pomůže zhubnout. Chalva se doporučuje také ženám, které kojí, díky zdravému tuku, který obsahuje. Obsahuje vitamíny B a B1, vitamín E, vápník, fosfor, hořčík, zinek, selen a antioxidanty.

chalva

Chalvu můžete sehnat v mnoha variantách. Zdroj foto: Unsplash.com – Ilanit Ohana

Jak vyrobit Tahini Chalvu

Tento recept pochází od Najmieho Batmanglijeho, autora knihy Vaření v Iránu. V ní sdílí Najmieh několik receptů na chalvu, ale tento je absolutně nejzákladnější a nejtradičtější. Zde je návod, jak si ji vyrobit.

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek pistáciových jader
  • ½ čajové lžičky mletého kardamomu
  • ½ čajové lžičky mleté skořice
  • 2 šálky vody
  • 2 hrnky cukru
  • 1 polévkovou lžíci limetkové šťávy
  • 2 šálky tahini pasty
  • 2 polévkové lžíce růžové vody

Krok č. 1: Opečte pistácie

V široké pánvi na mírném ohni opékejte pistáciová jádra třepáním pánve tam a sem po dobu asi 15 minut. Vmíchejte kardamom a skořici. Odstraňte ořechy obalené kořením z ohně a dejte stranou.

Krok č. 2: Vytvořte sladký základ

V malém hrnci přiveďte vodu k varu. Přidejte cukr a neustále míchejte vařečkou, dokud se cukr nerozpustí. Snižte teplotu na střední a nechte vařit asi 30-40 minut. Směs bude hustá, vláčná, karamelizovaný sirup konzistencí připomínající med. Přidejte limetkovou šťávu a vařte ještě jednu minutu.

Pro tip: Pokud používáte cukrářský teploměr, směs by měla mít 120°C, když je hotová.

Krok č. 3: Přidejte ingredience

V míse šlehejte elektrickým mixérem tahini pastu spolu s růžovou vodou a dvěma lžícemi sirupu po dobu pěti minut. Přidejte zbývající sirup a míchejte 15 – 20 minut do ztuhnutí.

Krok č. 4: Zformujte cukrovinku

Stěrkou důkladně vmíchejte směs pistácií a kardamomu. Přeneste pastu do formy, zakryjte plastovým obalem a přitlačte, aby se narovnala (vytvořil se obdélník). Nechte chalvu přes noc uschnout při pokojové teplotě. Odstraňte plastovou fólii a překlopte na talíř.

Krok č. 5: Servírujte a pochutnejte si!

Chalvu nakrájíme na asi 20 plátků. Aby zůstala svěží, uchovávejte ji ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu až jednoho týdne.

Jak si můžete vychutnat chalvu

Chalvu si můžete vychutnat samostatně nebo jako topping.

Zde je několik nápadů, které doporučujeme vyzkoušet:

  • Vychutnejte si ji s kávou či čajem.
  • Rozdrobte pár kousků chalvy a posypte si jí domácí zmrzlinu.
  • Kousky chalvy namáčejte do rozpuštěné čokolády a posypte sezamovými semínky. Před konzumací nechte čokoládu zaschnout.
  • Zamíchejte kousky chalvy do sušenek, brownies, koláčků atd. (myšleno do směsi)
  • Přidejte do ovocného salátu – trocha sladkého křupnutí, mňam!
chalva

Chalvu si můžete dopřát například jako doplněk snídaně. Zdroj foto: Unsplash.com – Dan Gold

Kolik chalvy můžete sníst

Chalva nemá doporučené množství, které můžete či nemůžete zkonzumovat. Jen pamatujte na to, že je to velmi sladká a hustá pochoutka, takže pokud ji sníte moc, bude vám nevolno.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Led 2025>>
PÚSČPSN
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
události