Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Černý kořen-pomocník nejen při hubnutí

Čvc 1318 Autor: Redakce

Černý kořen je neobvyklá kořenová zelenina, známá také pod názvem hadí mord španělský.

cerny korenTento starší název vznikl z italského pojmenování pro tuto rostlinu. Přestože nemá stálé místo na našem jídelníčku, rozhodně bychom na něj neměli zapomínat. Má totiž opravdu blahodárné účinky na náš organismus, které znali už staří Keltové a Germáni. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálních látek. Je také velice vhodný pro diabetiky a pro osoby trpící nadváhou (100 gramů kořene totiž obsahuje pouze 14 kalorií). Využívá se také pro obnovení střevní mikroflóry po střevní chřipce nebo léčí nechutenství u dětí. Užitkovou částí rostliny je kořen. Kořen má černou kůru, pod kterou se ale skrývá bílá dužina. Chuť by se dala přirovnat k pastináku, jemně nasládlá a velmi příjemná.

Kde se ale tato zelenina dá koupit?

Můžete se porozhlédnout na farmářských trzích nebo přímo u pěstitelů, ale většina černého kořene se k nám dováží z Holandska a Belgie. Přesto je velmi těžké na něj narazit v obchodě, proto bude nejjednodušší si ho vypěstovat na vlastní zahrádce.

Pěstování černého kořene

cerny koren pestovaniJedná se o rostlinu dvouletou, proto v prvním roce nečekejte úrodu. Semínka vyséváme do volné půdy buď brzy na jaře, nebo v červenci až srpnu. V prvním roce se vytvoří tuhé, štíhlé listy a pouze úzký kořen. V druhém roce se na zahradě objeví asi 1 metr vysoký stonek se žlutými květy. Právě v druhém roce můžeme sklízet úrodu.

Kořen vyrýváme vidlemi nebo rýčem, ale musíme dát pozor, abychom ho nezlomili. Je totiž velice křehký. Sklizenou zeleninu uskladňujeme stejně jako například mrkev. Jediným nepřítelem, který nám může úrodu zlikvidovat, jsou hraboši, kteří si na hluboko rostoucích kořenech rádi pochutnají.

Černý kořen v kuchyni

Kořen se dá zpracovávat podobně jako chřest nebo ho přidávat syrový do salátů. Vynikající je také obalovaný jako řízek. Velice jednoduchým, ale chutným receptem je pomazánka z černého kořene. Kořen oškrábeme, najemno nestrouháme, pokapeme citrónem a smícháme s bílým jogurtem. Směs podle chuti dosolíme, namažeme na čerstvý domácí chléb nebo na chlebíčky a podáváme. Návštěva bude z této netradiční a chutné pomazánky jistě překvapená.

Další z receptů, vhodný zejména při redukční dietě, je dušený černý kořen s cuketou a rajčaty. Jedna porce totiž obsahuje pouze 470 kJ. Na oleji orestujeme najemno nesekanou jarní cibulku a česnek. Přidáme černý kořen nakrájený na kolečka, podlijeme vodou a asi 5 minut dusíme. Poté ke kořeni přidáme cuketu, rajčata, tymián, rozmarýn a dochutíme solí a pepřem. Dusíme asi ještě 25 minut a podle potřeby podléváme vodou. Podáváme buď jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k rybě či kuřecímu masu.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

TOPlist