Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Celozrnný koláč s jablky a pudinkem

Úno 1218 Autor: Redakce

Dezerty z jablek jsou u nás velmi oblíbené zejména na podzim, v sezóně jablek. Pokud ale máte jablka uskladněná a pro přímý konzum už se nehodí, zkuste jednoduchý rychlý koláč místo klasického štrůdlu. Tento koláč je díky přídavku celozrnné mouky zdravý a moc dobrý. Chutná i zarytým NEpříznivcům zdravé výživy.

Budete potřebovatmrizkovy kolac

300 g hladké mouky
100 g celozrnné mouky
¼ hrnku cukru
prášek do pečiva
špetka soli
¾ másla
6 lžic mléka
1 velké vejce
vanilkový puding
½ l mléka
2 vrchovaté lžíce cukru
5 jablek
1lžíce cukru
sklenice vody
šťáva z ½ citronu

Mouku, prášek do pečiva, ¼ hrnku cukru a špetku soli v misce zamícháme. Přidáme jedno celé vejce, 6 lžic mléka, a na kousky nakrájené rozměklé máslo. Z této hmoty vypracujeme těsto, které necháme na chvíli odležet v lednici.

Následně si oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců a nakrájíme asi na 1cm tlusté měsíčky. Ty asi 10 min dusíme ve vodě se lžící cukru a trochou citronové šťávy (můžeme použít i citronku). Během toho si uvaříme klasický vanilkový puding. Pokud s tím nemáte zkušenosti, použijte návod na každém sáčku. Pudink mírně vychladnout.

Odpočinuté těsto rozdělíme na 2 díly. Jeden bude malý, asi z ¼ těsta. Větší díl těsta rozválíme a přeneseme na pečící papír. Těsto rukou uhladíme tak, aby z každé strany přesahovalo okraje asi o 0,5 cm. Pak povrch na několika místech propíchneme vidličkou a nalijeme ještě tekutý puding, na který naklademe udušená jablka. Rozválíme i zbylé těsto a pomocí rádýlka z něho vykrajujeme proužky, které pokládáme na jablka buď klasicky, nebo do jakýchkoliv jiných tvarů. Mřížku pak potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 30 minut na 180 stupňů. Jednotlivé porce podáváme se zakysanou smetanou, do které vmícháme vanilkový cukr.

Náš tip: Místo jablek lze požít i kompotované broskve, meruňky, ananas nebo sezónní čerstvé ovoce (borůvky, maliny, jahody). Pokud nemáte rádi koláče s celozrnnou moukou, použijte 400 g mouky hladké. Do pudinku lze vmíchat i vaničku tvarohu.

Proč používat celozrnnou mouku?

Protože je zdravá. Díky semletí zrna i obalem,Obsahuje mouka krom bílkovin také minerální látky (fosfor, hořčík, vápník, železo, draslík, zinek, vitamin E, B, B1 či B6). Celozrnná mouka podporuje trávení, má nižší glykemický index (uvolňuje energii pozvolna).

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2024>>
PÚSČPSN
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
události
TOPlist