Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Bez černý v kuchyni

Kvě 1626 Autor: Redakce

„Před heřmánkem smekni a před bezem klekni,“ říkávaly naše babičky. Jak by také ne, vždyť s jeho pomocí léčily vysoké horečky, potíže při nemocech dýchacích cest i revmatické bolesti. Odvar z květů se odjakživa používal jako osvědčený prostředek na kašel a k výplachům ústní dutiny. Šťáva z plodů působí potopudně, zmírňuje bolesti při migréně, neuralgických potížích a má mírně projímavé účinky. K při čištění trávicího ústrojí se před jídlem pije odvar ze sušených plodů, který slouží jako mírné projímadlo. Černý bez má široké použití nejen jako léčivý prostředek na mnoho neduhů, ale je také hojně využíván v kuchyni. Z bezinek se vyrábí šťáva, želé nebo marmeláda. Květy můžeme namáčet do těsta a připravit si tak originální zákusek. Vyzkoušejte některé z následujících osvědčených receptů.

Recepty z květůcerny bez kvetenstvi

Bezové kosmatice

Smícháme 1 vajíčko, 1 polévkovou lžíci mouky, 2 lžíce mléka a špetku soli. Natrhané a oprané květy bezu namáčíme do takto připraveného těstíčka a následně smažíme v rozpáleném oleji. Lze podávat na sladko s marmeládou a mlékem, nebo na slano s bramborem a tatarkou.

Šťáva z černého bezu

25 květů černého bezu se nechá 24 hodin vyluhovat ve dvou litrech převařené a vychladlé vody. Další den vše scedíme přes hadřík a smícháme s 2 kg cukru a 5 dkg kyseliny citronové. Po úplném rozpuštění cukru plníme do připravených vydezinfikovaných lahví.

Recepty z plodůcerny ber bobule

Bezinkový likér

2 kg bobulí uvaříme s půl litrem vody zhruba deset minut. Necháme vychladnout a studené namačkáme a propasírujeme přes hustý cedník nebo pláténko. Takto vzniklou šťávu vaříme s 1kg cukrem cca 10 minut. Mezitím spaříme 3 až 4 lžičky zrnkové kávy, které také vychladíme a následně scezené přilijeme k sirupu. Nakonec přidáme 0,5 – 0,7 l kořalky a 2 vanilkové cukry.

Babiččino bezinkové pyré

2 šálky bezinek, 1 šálek rozčtvrcených švestek, 1 šálek kousků hrušky a 1 šálek nakrájených jablek povaříme v litru vody, až vše bude měkké. Potom rozpustíme v hrnci 20 g másla, opražíme na něm lžíci mouky a přidáme k uvařené ovocné směsi. Vše dochutíme cukrem a rozdělíme do misek. Výsledný pokrm ještě můžeme ozdobit opraženými lupínky žitného chleba.

Z bezového kořene víno proti chřipce a bronchitidě

Důkladně omyté a nadrobno nakrájené kousky bezového kořene zalijeme bílým vínem a necháme asi 10 minut zvolna vařit. Následně kousky kořenů vyjmeme a tekutinu slejeme do lahví. Denně sklenička vína slouží jako prevence proti zmíněným obtížím.

Kdysi býval keř černého bezu v každé zahrádce. Pokud nejsme těmi šťastlivci, kterým stačí pro nasbírané květy jen vyběhnout před dům, musíme hledat podél lesních či polních cest. Avšak odměna, kterou nám tato léčivka v podobě všech zmíněných výrobků nabízí, nikdy nezklame. Ještě za několik měsíců budeme v zimě nostalgicky vzpomínat nad šálkem teplého bezového čaje, ochuceného medem a citrónem na milou procházku z počátku léta.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist