Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Ani káva ani čaj, aneb už jste ochutnali Redespresso nebo Cascaru?

Čvc 1411 Autor: Redakce

Ještě jste o tom neslyšeli? Není třeba v tom hledat žádné složitosti. Redespresso se vyrábí z jihoafrického rooibosu. Cascara zase ze sušených slupek z kávových třešní. Redespresso se pije teprve několik let. Cascara je známá ještě z dob, kdy se nevědělo, jak pražit kávu.

Rooibos – jediná surovina pro Redespresso

caj rooibosNápoj pochází z rooibosu, v překladu červeného keře, čajovníkovce kapského (Aspalathus linearit) z čeledi bobovitých, který přirozeně roste pouze na malém území Caderbergu, v provincii Západní Kapsko, v Jihoafrické republice. Tento keř, připomínající koště, se vysazuje v únoru až březnu, za půl roku může proběhnout první sklizeň, kdy se sbírá do vaků a drtí se. Stonky i listy procházejí oxidací, která jim dává červenohnědou barvu. Čaj rooibos se pije již mnoho generací, ale espreso z něj napadlo udělat Carla Pretoriuse v roce 2005, kdy usoudil, že časté pití espressa neprospívá jeho zdraví a po dlouhém přemýšlení o tom, jak to udělat, když mu nevyhovuje ani čaj, ani káva bez kofeinu, zkusil do kávovaru dát právě rooibos, který měl zrovna doma. K jeho překvapení to dopadlo dobře a tak vyvíjel další úsilí, aby vyvinul konečný nápoj podle jeho představ. Svůj nápad prozradil manželům Ethelstonovým a společně založili společnost Redespresso. Společnost dbá na to, aby nápoj byl připravován pouze z nejkvalitnějšího rooibosu rostoucího ve vysoké nadmořské výšce a pěstovaného tradičními farmářskými metodami. V roce 2013 byl tento nápoj uveden na trh i v Čechách, takže ho najdete v některých kavárnách nebo si ho připravit doma.

Jak správně připravit Redespresso

redespressoPříprava je jednoduchá. Nápoj se připravuje ve stroji na normální espresso, je potřeba upraveného dvojitého košíčku jen s několika dírkami, díky kterým se snižuje průtok.

Košíček se naplní zhruba 3-5 mm pod okraj, nijak se nepěchuje, páka espresovače se zamkne a po přívodu vody rooibos nabobtná, vyplní celý košík a pak klade odpor proti proudu vody.

Extrakce trvá asi polovinu času, než u espressa. Z Redespressa se dá udělat jak espresso, tak cappuccino, latte i americano. Doma si ho můžete udělat i běžnými způsoby, třeba v mocca kávovaru.

Proč je zdravé?

V první řadě rooibos neobsahuje kofein, ani žádné kalorie a hlavně obsahuje hodně antioxidantů, dokonce pětkrát více, než je v zeleném čaji. Dále obsahuje železo, draslík, zinek, mangan, měď, vápník, sodík, hořčík i fluor. Prospívá tedy imunitě, srdci, nervovému systému, metabolismu, bojuje proti stárnutí i únavě a pomáhá detoxikovat tělo.

Cascara – čaj z usušených slupek kávových třešní

pestovani kavyJeště mnohem dříve, než se přišlo na to, že se káva dá pražit, připravoval se čaj s usušených slupek kávových třešní. Kromě nich se například v Etiopii běžně pije i výluh listů kávovníku nebo lektvar z vylouhovaných květů, ale lidé nejvíce přišli na chuť Cascaře. Cascara ve Španělštině znamená slupka nebo skořápka a nápoj připravený z kávových třešní chutná po třešních, rooibosu i šípkách. Pije se studená i teplá, samotná nebo s příměsí šťávy z citrusů. Je dalším skvělým kompromisem pro ty, kteří nepijí kávu.

Za normálních okolností se slupky z plodů kávovníku (Coffea sp.) vyhazují jako odpad nebo se s nimi maximálně hnojí další kávovníky. Cascara se získává dvěma způsoby, buď se slupka odstraní strojově, nebo se slupky oddělí až po usušení. Druhá metoda je pro výrobu vhodnější, chuť Cascary je pak mnohem výraznější.

kavovnikCascara se připravuje podobně jako černý čaj – několik minut se louhuje ve vroucí vodě. Výsledná chuť záleží na odrůdě kávovníku, ale trochu svou chutí černý čaj i připomíná. Doporučené dávkování je 15-20 gramů na půl litru a doba louhování se pohybuje od pěti do deseti minut. Může se pít jen tak, nebo se do ní přidává med, citron, zázvor nebo pomerančovou šťávu. Po vychlazení může být skvělým osvěžením i povzbuzením. Obsah kofeinu v nápoji zůstává, ale na rozdíl od kávy obsahuje více vitamínů a antioxidantů.

Jako první v Evropě tento nápoj představila britská pražírna Square Mile Coffee Roasters. U nás je Cascara k dostání od pražírny Doubleshot, která nabízí produkty z panamské farmy, kde jsou slupky zpracovávány suchou metodou natural.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Zář 2020>>
PÚSČPSN
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist