Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

9 tipů na přípravu dokonalého šálku čaje

Říj 2220 Autor: Komerční sdělení

Pouze ty nejlepší značky čaje. Jelikož se jedná o relativně levný nápoj, vyplatí se investovat do kvalitních směsí. Pro výpočet je třeba použít následující údaje: 1 šálek obsahuje 2,0 až 2,5 g čaje (výjimkou je použití 5 g ovoce). Další tipy najdete níže.

čajový blog

Foto: cajovy.blog

Vyzkoušejte indický či cejlonský čaj

  1. V první řadě použijte indický nebo cejlonský čaj. Čínský čaj má samozřejmě výhody, které by se v dnešní době neměly přehlížet? Je ekonomický a dá se pít bez mléka? Ano, ale ne moc stimulující. Po jeho vypití se necítíme chytřejší, odvážnější ani optimističtější. Každý, kdo použil uklidňující frázi „dobrý šálek čaje“, měl vždy na mysli indický čaj. Více najdete na cajovy.blog.
  2. Měl by se čaj připravovat v malém množství, v čajové konvici. Čaj zalitý z klasické rychlovarné konvice je vždy bez chuti. Konvička by měla být vyrobena z porcelánu nebo kameniny.
  3. Konvici je třeba předem zahřát. To se nejlépe provede umístěním na varnou desku a ne obvyklým způsobem: opláchnutím horkou vodou. Víte co je čaj China Teardrop a jak ho vařit?
  4. Čaj by měl být silný. Pokud máte litrovou konvici a chystáte se ji naplnit téměř po okraj, šest vrchovatých lžiček by bylo tak akorát. Jeden šálek silného čaje je lepší než dvacet slabých šálků. Všichni opravdoví milovníci čaje mají nejen rádi silný čaj, ale také chutný, s dostatečným aroma.
  5. Čaj by měl být nalit přímo do konvice. Žádná sítka, sáčky nebo jiné způsoby zachycení čaje. V některých zemích mají čajové konvice pod hubicí malé závěsné košíky na zachycení zbloudilých listů, které mají být škodlivé. Stává se, že čajové lístky lze spolknout ve značném množství bez jakéhokoli negativního účinku. A pokud se čaj nenalije přímo do konvičky, nikdy nebude správně uvařený.

Další tipy na přípravu dokonalého šálku čaje

  1. Po uvaření čaje jej zamíchejte, nebo ještě lépe konvici dobře protřepejte a poté nechte lístky čaje spadnout na dno.
  2. Měli byste pít z dobrého snídaňového šálku válcového tvaru. Nejsou vhodné ploché a mělké šálky. Snídaňový šálek vás déle zahřeje, v jiných je čaj vždy polostudený, než ho celý vypijete.
  3. Čaj by se měl pít bez cukru. Moc dobře víme, že jsme v tuto chvíli v menšině. Jak se ale můžete nazývat opravdovým milovníkem čaje, když chuť svého čaje zničíte tím, že do něj dáte cukr? Čaj má být hořký. Pokud ho osladíte, už nechutnáte čaj, ale v nejlepším případě cukr; velmi podobný nápoj můžete připravit rozpuštěním cukru v obyčejné horké vodě.
  4. Voda je důležitá. Vařte čerstvou, studenou vodu. Černé, bylinkové a ovocné čaje by se měly louhovat zalitím vroucí vodou. U zelených čajů se doporučuje používat vodu o teplotě cca 80 C, čaj pak nechytne lehce nahořklou pachuť. Pokud je kvalita průmyslové vody špatná, použijte „stojatou“ vodu nebo neperlivou minerální vodu. Tvrdá nebo silně chlorovaná voda by měla být přivedena k varu a vařena další 2-3 minuty, odkrytá. V zásadě platí: čím měkčí voda, tím lépe.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2022>>
PÚSČPSN
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist