3 polévky, které vás v zimě vnitřně zahřejí a případně zatočí s vaším nachlazením
Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt, a tak bychom si ji v zimním období měli dopřávat nejlépe každý den a pokud ne tak často, tak alespoň co možná nejčastěji. A víte, které jsou na zimu ty nejlepší? Přece ty, které vás nejvíce zahřejí zevnitř.
Zázvorová polévka
Zázvor patří mezi oblíbené pomocníky v boji s nachlazením a také právě pro prohřátí. Nedopřávejte si jej proto jen v čaji, ale též v pokrmech. Kupříkladu taková zázvorová polévka dovede v zimě hotové divy.
Na 4 porce budete potřebovat:
2 čajové lžičky nastrouhaného zázvoru
¼ hrnku kukuřičné mouky
4 červené chilli papričky
1 čajová lžička nastrouhaného česneku
1 hrnek rajčatového protlaku
1 lžíce másla
sůl
černý pepř
5 hrnků vody
Postup: Na rozehřáté pánvi rozpusťte máslo. Přidejte zázvor, chilli a česnek a dobře promíchejte. Nechte chvilku povařit. Přidejte kukuřičnou mouku a opékejte ještě minutu, dokud nezmizí syrová chuť všech ingrediencí. Přidejte vodu, tomatové pyré a dobře promíchejte. Nechte vřít několik minut, dochuťte pepřem a solí. Servírujte teplé.
Chilli-fazolová polévka
Nejen, že je zahřeje, ale ještě ke všemu je zatraceně dobrá. Dopřejte si tuto opravdu silnou chilli-fazolovou polévku ještě s další zeleninou. Vaše imunita bude rázem posílena.
Na 4 porce budete potřebovat:
1 lžíci olivového oleje
1 velkou cibuli
1 stroužek česneku
1 lžíci rajčatového protlaku
1 čajovou lžičku najemno namletých chilli papriček
½ lžičky drceného kmínu
400 gramů nakrájených rajčat v plechovce
500 ml zeleninového vývaru
400 gramů plechovky rozmixovaných fazolí
1 červenou papriku
Postup: Nakrájejte cibuli na drobné kostičky. Též nadrobno nakrájejte česnek a červenou papriku. V hlubší pánvi rozehřejte olej a na středním plamenu orestujte nakrájenou cibuli do měkka. Přidejte česnek a rajčatový protlak, míchejte 1-2 minuty, dokud se všechny ingredience nespojí. Přisypte koření a vařte jej 1 minutu. Vhoďte nakrájená rajčata, plechovku naplňte do poloviny vodou a přidejte je do pánve. Zalijte je vývarem a vařte je na středním plamení 10-15 minut odkryté. Polévku okořeňte a poté rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Přidejte fazole a červenou papriku a povařte dalších 15 minut, dokud paprika a fazole nezměknou. Servírujte za tepla.
Zeleninová horká kyselá polévka
Výživná, chutná a zdravá, jinak se tato polévka ani nazvat nedá. Zeleninová horko-kyselá polévka patří do klasické indicko-čínské kuchyně. Můžete ji znát v podobě pikantní polévky v čínské restauraci. Dokonale vás zasytí a zahřeje. Proto by byla chyba si ji nedopřát.
Na 4 porce budete potřebovat:
2 hrnky zmražené směsi zeleniny do polévky
3 čajové lžičky nasekané cibule
1 lžíci nastrouhaného česneku
4 hrnky zeleninového vývaru
2 lžíce octu
1 lžíce chilli omáčky
2 lžíce sójové omáčky
sůl
1 lžíce drceného černého pepře
2 lžíce másla
lístky čerstvého koriandru
Postup: Na středním plamenu rozehřejte v pánvi máslo. Přidejte zeleninu, cibuli a česnek. Vše pomíchejte po 2 minuty. Dále přidejte zeleninový vývar a znovu pořádně promíchejte. Vmíchejte sójovou a chilli omáčku, ocet, sůl a pepř. Dobře promíchejte, chvíli povařte a můžete podávat posypané koriandrovými lístky.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.