Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

V některých restauracích bych si nedala ani vodu…

Úno 1502 Autor: Redakce

spagety s pestem…a pokud ano, tak jen balenou…

Jak jste na tom s výběrem jídla v restauracích? Máme pro vás pár šokujících odhalení. Udělali jsme totiž rozhovor s paní Monikou, která byla dlouhá léta provozní v mnoha restauracích – menších i větších, v Praze i na malém městě. Jelikož v gastronomii stále ještě podniká, je jasné, že své příjmení čtenářům nesdělí.

Zajímali jsme se především o kvalitu jídel. Paní Monika se rozpovídala velmi detailně. Pak už jsme se ani neptali, mluvila sama.

Jak často jíte v restauracích?

Téměř nikdy. Ze zkušenosti vím, že nejlepší jídlo je doma připravené. Pokud máte navíc zdroj domácí zeleniny, masa, mléka a vajec jako já, nikam se nehrnete.

Ale i v restauraci si můžete dát jídlo v BIO kvalitě ne?

Ano, ale kdo vám to zaručí? Pokud nepatříte k těm několika málo vyvoleným, kteří navštěvují přední české restaurace, nemůžete si být ničím jisti.

Tak si alespoň sem tam zajdete na kávu a zákusek?

barevna kavaAno, čerstvě mletá káva – to je to, co miluji. Ovšem mám jen několik málo oblíbených kaváren, kde mě zaujme nejen káva, ale také prostředí a obsluha. Zákusky si dávám v klasických cukrárnách a vždy se optám na čerstvost (to obsluha většinou nesnáší) a zda nejde o rozmrazený polotovar. Rovněž nevyhledávám zákusky „ze sáčku“. Pokud vidíte dokonalý dort, jehož patra jsou jedno jak druhé, krém dokonale tuhý, tak si buďte jisti, že recept vám v cukrárně nedají. Leda by vám odsypali! Vše se většinou jen smíchá s vodou, upeče a je hotovo – fuj!

Nejste trochu skeptická?

Vůbec, jsem realista. V nejedné restauraci, kde jsem měla možnost vidět i „zákulisí“, bych si nedala ani pití.

Jak to?

Tam, kde se skleničky myjí spolu s ostatním nádobím, ani nepiji. Nic nezkazíte, pokud si objednáte balenou vodu.

Na co dál bychom si jakožto běžní zákazníci měli dávat pozor?

fenyklovy salatNa zeleninu. Zapomeňte na to, že ji někdo předem omyl. Mnohokrát jsem viděla, jak ze zeleniny pomocná síla v kuchyni jen oškrabala hlínu. Nakrájet a šup s ní do salátu. Co se masa týká: steak si dávejte jen tam, kde to znáte a kde víte, že ho kuchař umí. Jinak můžete na talíř dostat pořádnou podešev. Nikdy si nedávejte králíka. Pokud jste zvyklí na báječné králičí maso králíka od babičky, tak ten nemá s králíkem v restauraci nic společného. Maso je navíc velmi náchylné na zkázu, takže pokud si nejste jistí, že králíka v restauraci prodají dnes a denně, rozhodně si ho nedávejte. Na talíři by vám přistál omytý již načichlý kousek nějakého chudáka z velkochovu.

Trojobal? Nikdy!

rizekMožná si řeknete, že na řízku kuchař nemůže nic zkazit. Ovšem ve většině restaurací počítat neumí. Trojobal, od slova 3 (tedy hladká mouka, vejce, strouhanka), je většinou nahrazen těstíčkem z vajec, mouky a mléka a strouhankou. Těstíčko je v restauraci poměrně dlouho, protože když dochází, klepnou se do něho další vejce a přisype mouka. Takto se pokračuje klidně i týden!

Řízek je pak smažen na „stoletém“ oleji ve fritovacím hrnci, kde se před tím v tom lepším případě smažil hranolky. V tom horším ryby nebo třeba plesnivé sýry.

Choďte se najíst méně často, ale dobře!

jidlo testovinyNajděte si ve svém okolí nějakou lepší restauraci. Seznamte se s kuchařem a buďte jí věrní. Určitě si dávejte jídla, která si většinou nepřipravíte doma. My chodíme rádi a často na tatarák z pravé svíčkové. Máme to jako rituál na všechny výjimečné události, jako jsou narozeniny. Navíc tatarák přichystaný doma pro mě nemá takové kouzlo. Navíc bych rozhodně nedělala topinky na oleji, ale v restauraci mi to nepřijde tak drastické.

Naštěstí máme oblíbenou restauraci. Za jídlo si sice připlatíte, ale dostanete za to čerstvost a prvotřídní jídlo z dobrých, pokud možno i regionálních potravin.

A co fast foody?

Na toto téma bych se nerada vyjadřovala. Ovšem musím přiznat, že na cestách se nám rychlé občerstvení sem tam hodí. Lákavá je pro mě stálá kvalita. Je jedno, zda jíte v Mladé Boleslavi nebo Jihlavě, vždy víte, co dostanete. Ovšem McDonald například v Bulharsku, to je tragédie, ale tam mi nechutnalo snad vůbec nic (až na čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu).

Co říci závěrem?

fazolky testoviny jidloČeši milují smažené, to jsem si za ty roky praxe všimla. Také u nás doma je nejoblíbenějším jídlem řízek s bramborovým salátem. Snažte se ale vařit kreativně a sezónně. V létě zapomeňte na bábovku a pečte ovocné koláče. Na podzim si užívejte dýně a jablka. Já zastávám názor, že i suroviny, které nejíte nebo nevyhledáváte, se dají připravit v takovém stylu, ve kterém si je zamilujete. Osobně nejím celer, ale pečený spolu s batáty, kořenovou petrželí a česnekem ho miluji. Zejména dětem vařte vše, co se nenaučí jíst, dokud chodí do mateřské školy, už do nich budete dostávat horko těžko. Nezapomínejte na čerstvé ryby. Ty už jsou i v chlazené podobě k dostání i v běžných řetězcích s potravinami za ceny, které rozhodně neohrozí váš rodinný rozpočet.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Jedna reakce na V některých restauracích bych si nedala ani vodu…
  • Vanšura 7.2.2015 (23:34)

    Zase nemůžete házet všechny restaurace do jednoho pytle. Některé se snaží svou výbornou kuchyní hosty motivovat k opakované návštěvě zařízení. Jednou z nich je i Penzion Rampušák v Rokytnici v Orlických horách. Stavili jsme se tam náhodou na oběd a tak nám tam chutnalo, že se tam při cestě do Orlických hor najíme.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist