Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Upečte si masopustní koláčky

Úno 1815 Autor: Redakce

Koláčky jsou úžasné pečivo. Jejich výroba ale není nic jednoduchého. Ostatně kynutá těsta jako taková nepatří zrovna mezi favority u většiny kuchařinek. Zkuste ale naše, které se určitě povedou a vy si jimi můžete zpestřit masopustní veselí. Koláčky totiž podobně jako koblihy patří ke klasickým sladkým dobrotám, které k masopustu neodmyslitelně patří. Můžete udělat klasické malinké, ale pokud chcete klidně i větší. Tak i tak je určitě udělejte z celé dávky podle našeho receptu, protože se po nich určitě zapráší.

kynute kolacky

Na těsto budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • kostku čerstvého droždí (40 g)
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g rozpuštěného másla
  • špetku soli
  • kůru z ½ citronu
  • 2 žloutky

Suroviny na náplně (viz níže)

Na drobenku budete potřebovat:

  • 3 lžíce povoleného másla
  • 4 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr

Dále:

  • hladkou mouku na podsypání pokud je potřeba
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

V hrnečku rozmíchejte droždí s lžící cukru, přidejte lžíci mouky a 3 lžíce vlažného mléka. Nechte kvásek odpočinou asi 15 minut, doku nezačne bublat.

Do robotu dáme všechny suroviny na těsto, vlijeme kvásek a necháme hnětat, dokud nevznikne hladké a vláčné těsto.

Do šlehače dáme máslo o pokojové teplotě, zbylý cukr a dobře prošleháme. Pak přidáme žloutky a opět prošleháme. Přidáme sůl, citronovou kůru a všechny tekuté ingredience, tedy mléko, kvásek a rum. Opatrně promícháme.

V robotu vyměníme šlehací metlu za metlu na tužší těsta a opatrně přisypáváme mouku. Po poměrně dlouhém hnětení by mělo vzniknout hladké a vláčné těsto. To necháme kynout asi 45 minut na teplém místě.

Mezi tím si nachystejte náplně:

TVAROHOVÁ 

Dobře vymíchejte 250 g měkkého tvarohu, 1 žloutek, 1 lžíci pískového cukru, 1 vanilinový cukr, 1 lžičku citronové šťávy.

MAKOVÁ

200 g mletého máku, ¼ l mléka, 3 lžíce pískového cukru, 1 balíček vanilinového cukru. Umletý mák povaříme s mlékem, dokud směs nezhoustne. Pravidelně mícháme a následně odstavíme a přidáme cukr.

POVIDLOVÁ

Dobře vymícháme 200 g švestkových povidel se ¼ lžičkou mleté skořice a zředíme citronovou šťávou.

JABLKOVÁ

1 kg jablek, pískový cukr, 1 balíček vanilinového cukru, mletá skořice, rum. Jablka oloupeme, nastrouháme. Dáme do nepřilnavého kastrolku, podlijeme lžící vody a lžící rumu a podusíme do měkka. Odstavíme, přidáme cukr a ¼ lžičky skořice a necháme vychladnout.

OŘECHOVÁ

200 g umixovaných ořechů, 100 ml mléka, 4 lžíce pískového cukru. V mléce svaříme ořechy s cukrem, dobře vymícháme a odstavíme.

Po vykynutí těsto rozdělíme na kousky, ze kterých tvoříme kuličky, které přendáme na plech s pečícím papírem dostatečně daleko od sebe a necháme dovykynout.

Dnem malé skleničky  nebo závažím vytlačujte z kuliček koláčky tak, aby zůstal okraj. Ten potřete rozšlehaným vejcem, naplňte náplněmi a dozdobte třeba rozinkami (předem je namočte v rumu) nebo blanšírovanými mandlemi. Nechte ještě 10 minut odpočinout a pečte při 180 °C asi 15 minut, dokud nejsou okraje koláčku dozlatova.

Náš tip: Po vyjmutí potřete okraje koláčků máslem s rumem (2 lžíce rozpuštěného vychladlého másla + 1 lžíce rumu). Následně můžete pocukrovat.

kynute kolacky

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist