Tipy jak vybrat pracovní desku do kuchyně
Kuchyňská pracovní deska je v kuchyni jedno z nejdůležitějších míst. Jakákoliv kuchyňská práce se odehrává právě zde. Na kuchyňskou desku jsou kladeny jisté požadavky. Některé desky je splňují méně a jiné naopak dokonale. Vše něco stojí, takže i v tomto případě platí, že čím kvalitnější a modernější desku zvolíme, tím více za ni zaplatíme. Záleží jen na nás, zda vsadíme na levnější řešení a časem desku budeme muset kvůli opotřebení vyměnit nebo rovnou vybereme kvalitní a odolnou desku.
Žula
Na přírodním kameni jako je například žula, můžeme pracovat bez obav z poškození. Deska z žuly představuje vrchol odolnosti – je odolná vůči nárazům při klepání masa, tlaku a například i pořezání povrchu v případě krájení přímo na desce. Dobře se udržuje – stačí ji umýt vodou a dokonce ji lze čistit i nožem. Při výběru desky lze volit z různých odstínů od přírodní hnědé přes šedou a černou až po bílou. Jsou k dostání s ostrými i zaoblenými rohy. Žula je neporézní materiál, odolává kyselinám, otiskům prstů i teplu. Její pořizovací cena je vysoká.
Mramor
Mramor také řadíme k tvrdým materiálům. Je méně trvanlivý než žula. Musí se ošetřit penetračním nátěrem. Mramor je velice elegantní materiál, je synonymem luxusu.
Dřevotříska
Pokud máme zájem o cenově dostupnější materiál, nabízí se nám deska z kamene umělého, z masivu nebo z dřevotřísky. Dřevotřískové desky se potahují matným nebo lesklým laminátem s různými vzory podobající se dřevu nebo kameni. Nevýhodou je jejich nižší odolnost. Musíme myslet na použití prkénka nebo podložky, abychom desku nepoškodili.
Masiv
Kuchyňské pracovní desky z masivu se vyrábějí o síle 40 milimetrů. Před používáním se ještě upravují, aby nevstřebávaly vodu a mastnotu. Vydrží déle než desky dřevotřískové.
Umělý kámen
Desky z umělého kamene jsou cenově přijatelnější než desky z přírodního kamene a nejsou téměř vůbec náchylné k nasáknutí vody.
Teraco
Jedná se o směs z úlomků mramoru, žuly, kamenů nebo skla v barevné vyleštěné cementové desce. Tuto desku si můžeme nechat vyrobit na zakázku. Přibližně po roce je potřeba opakovat povrchovou úpravu. Křehké předměty po dopadu na tuto desku prasknou.
Beton
Průmyslový vzhled kuchyně dodá kuchyňská deska z betonu. Betonový povrch se ale musí tmelit a leštit. Tmelení je třeba provést opravdu důkladně, jinak se deska snadno znečistí. Mezi nevýhody řadíme štěpivost betonu.
Nerezavějící ocel
Téměř dokonalý materiál pro kuchyňské pracovní desky je nerezavějící ocel, která není náročná na údržbu. Můžeme na ni bez starosti odložit vřelé nádobí ze sporáku. Nevýhodou je hlučnost práce na ní, viditelné otisky prstů a vody a snadno se poškrábe.
Důležité detaily
Pracovní deska, na které připravujeme jídlo, by měla být o 5-10 centimetrů níž než je náš ohnutý loket, hrana dřezu by měla být ještě o 5 centimetrů níž. Nejníže umístěná by měla být plocha se spotřebiči. Pro válení těsta je dobré mít ještě další desku, kterou umístíme úplně nejníže.
Běžná výška pracovního stolu je 90 centimetrů. Pokud ale rozebíráme ideální kuchyň, tak bychom neměli zapomenout zmínit, že výška pracovní plochy by měla být přizpůsobena tělesným proporcím jejího uživatele.
Obkladačky
Na pracovní kuchyňskou desku volíme glazované nebo slinuté obkladačky. Nevýhodou je křehkost. Cena je ale příznivá a k dalším výhodám patří vodotěsnost a odolnost vůči znečištění.
Komentáře k článku
Honza 24.9.2018 (09:29)
Hlavně si to musíte dobře naplánovat nebo ten kdo vám bude dělat kuchyni na míru musí umět dobře plánovat 🙂 jako to je základ a pak taky dobře vybrat někoho schopného
Petr 31.8.2018 (09:08)
Lidi neblázněte, radši si připlaťte a mějte kvalitu 🙂 ono to pak i déle vydrží, obzvlášť u kuchyní musí mít výdrž velká, teda pokud se v kuchyni vaří a tak..
Adéla 27.8.2018 (11:37)
taky by mě zajímalo jestli jste nějak pokročili a jestli jo tak jak 🙂 mám moc ráda kuchyně a tak si nechci nechat ujít žádné novinky a tak