Těsto na pizzu v domácí pekárně
Recepty pro domácí pekárny skrývají nevídané možnosti. Mnoho lidí si od té doby oblíbilo domácí jamy připravované v domácí pekárně (postup přineseme v některém z následujících příspěvků), ale také kynutá těsta. Ta se hodí na klasické koláče, koblížky, ale také slaná těsna na pizzu a podobně. Vyzkoušeli jsme několik receptů na pizzu a vyhrál následující.
Do domácí pekárny dáte všechny ingredience: 250 g (250ml) vlažné vody, lžičku cukru, lžičku soli, lžičku polévkového koření, 35 g olivového oleje (asi 7 lžic), 500 g hladké mouky (tu nejlépe prosít) a jednu lžičku sušeného droždí.
Na pizzu je vždy lepší použít sušené droždí, ale pokud použijete ¼ kostky čersvého droždí, také nic nezkazíte. Pekárnu nastavte na program těsto a cca za 2 hodiny budete mít krásné hladké těsto. To jednoduše rozválíte a dáte na plech s pečícím papírem nebo silikonovou podložkou. Na těsto se maže tzv. sugo. Sugo připravíte velmi jednoduše: smícháte velkou konzervu rajčatového protlaku, ½ lžičky soli, 2 prolisované česneky a 1 lžičku provensálského koření nebo oregana. Pak na pizzu vrstvíte salám a šunku dle chuti, strouhaný sýr a navrch doporučujeme poklást několik kousků anglické slaniny. Pak je pizza mnohem šťavnatější. Pizzu lze zdobit i vegetariánsky-rajčaty, lilkem, cuketou a podobně.
Zcela nejdůležitější je pizzu péct v co nejteplejší troubě, co nejníž. Pak stačí cca 7-10 minut.
Náš tip: zkuste pizzu z mouky, která má vysoký obsah lepku. Koupíte ji pod názvem mouka na pizzu a stojí asi 20 Kč.
Komentáře k článku
Vladisla 23.8.2011 (09:31)
Díky, hned ho zkusím. Ještě by mě zajímal recept na domácí koblížky s majonézou.