Tato jídla si dejte na Nový rok, pokud chcete mít po celý rok štěstí!
Na Nový rok se traduje spousta zvyků a pověr, které mají přinést štěstí, zdraví a hojnost po celý rok. Jednou z těchto tradic je konzumace konkrétních jídel, která symbolizují bohatství, prosperitu a blahobyt. Pokud chcete začít nový rok správnou nohou, vyzkoušejte tyto pokrmy, které jsou nejen chutné, ale také podle tradic přinášejí štěstí.
1. Čočka – symbol peněz a bohatství
V české kuchyni je čočka tradičním novoročním pokrmem. Díky svému kulatému tvaru připomíná mince, a proto se věří, že její konzumace přinese finanční hojnost.
Recept na klasickou čočku na kyselo
Ingredience:
- 250 g zelené čočky
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce octa
- 1 bobkový list
- sůl a pepř podle chuti
Postup: Čočku namočte přes noc do studené vody. Druhý den ji uvařte spolu s bobkovým listem do měkka. Na pánvi osmahněte na oleji najemno nakrájenou cibuli. Přidejte mouku a připravte světlou jíšku. Jíšku zalijte vodou z čočky, prošlehejte a přilijte k uvařené čočce. Přidejte ocet, osolte, opepřete a nechte ještě chvíli provařit. Servírujte s volským okem a kyselou okurkou. Tento pokrm je nejen tradiční, ale také výživný a zasytí vás po celém dni.
2. Vepřové maso – symbol síly a pokroku
Vepřové maso symbolizuje sílu a postup vpřed. Naopak drůbež, zejména slepice, se na Nový rok vyhýbá, protože „hrabe zpět“ a symbolizuje smůlu.
Recept na pečenou vepřovou kýtu s česnekem a kmínem
Ingredience:
- 1 kg vepřové kýty
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce kmínu
- sůl a pepř
- 2 lžíce oleje
Postup: Maso osolte, opepřete a potřete prolisovaným česnekem. Posypte kmínem a nechte alespoň hodinu odležet. Na pánvi maso rychle opečte ze všech stran. Poté přendejte do pekáče. Podlijte trochou vody, přikryjte a pečte na 180 °C asi hodinu. Občas maso přelijte výpekem. Na posledních 20 minut odkryjte a nechte maso zezlátnout. Podávejte s bramborovým knedlíkem a zelím, aby byl pokrm kompletní.
3. Ryby – symbol pohybu vpřed
Ryby, zejména ty s velkým množstvím šupin, jsou dalším pokrmem, který se často připravuje na Nový rok. Šupiny symbolizují peníze, a proto se věří, že ryby přinesou štěstí a prosperitu.
Recept na pečeného pstruha s bylinkami
Ingredience:
- 2 pstruzi
- 2 lžíce másla
- 1 citron
- směs čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, petržel)
- sůl a pepř
Postup: Pstruhy očistěte, osolte a opepřete zvenku i zevnitř. Dovnitř vložte plátky citronu a čerstvé bylinky. Na povrchu ryby udělejte jemné zářezy a potřete máslem. Pečte v troubě na 200 °C asi 20 minut. Pstruh je lehký a chutný pokrm, který dokonale zapadá do novoročních tradic.
4. Kysané zelí – zdraví a dlouhověkost
Kysané zelí je tradiční zimní surovina, která symbolizuje zdraví a dlouhý život. Navíc je plné vitamínu C, což je v chladném počasí vítaná pomoc pro imunitu.
Tip: Přidejte kysané zelí jako přílohu k vepřovému masu nebo ho použijte do zelňačky, která zahřeje i zasytí.
5. Sladkosti – štěstí a radost
Na Nový rok nezapomeňte na sladké, které symbolizuje štěstí a radost v novém roce. Oblíbené jsou zejména koláče, bábovky nebo perníky.
Recept na makové koláčky
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- maková náplň (mletý mák, cukr, mléko)
Postup: Z mouky, másla, cukru, vejce a soli vypracujte hladké těsto. Rozválejte a vykrojte malé kolečka. Na každý kousek přidejte lžičku makové náplně. Pečte na 180 °C asi 15 minut. Tyto koláčky se hodí nejen na Nový rok, ale také jako skvělá svačina během zimních dní.
Závěr
Na Nový rok si dejte jídla, která podle tradic přinášejí štěstí, zdraví a hojnost. Ať už to bude čočka na kyselo, pečené vepřové nebo pstruh, nezapomeňte k tomu přidat kysané zelí a sladký dezert. Příprava těchto pokrmů nejen zpříjemní první den roku, ale může také pomoci splnit vaše novoroční přání. Tak dobrou chuť a šťastný nový rok!
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.