Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Smoothie – sklenice zdraví snadno a rychle

Led 1524 Autor: Redakce

Kouzlu mixovaných smoothie je tak lehké podlehnout. Všechno, nač má náš mlsný jazýček chuť, si naházíme do mixéru, a za pár vteřin máme chutný nápoj nebo pyré, které je doslova životabudičem. S nadcházejícím jarem se určitě vyplatí se nějaké ti tipy naučit! Už jen proto, že to je třeba výtečná lehká snídaně vytvořená navíc během jedné minuty.

SmoothieNejde o žádnou převratnou novinku, lidé ve středomořské oblasti tento vydatný nápoj znají už dlouhá staletí. Teprve na konci 60. let 20. století se začalo smoothie rozšiřovat pomalu i do okolních zemí společně s rozmachem zájmu o makrobiotiku a zdravou výživu.

U nás zažívá poslední roky obrovský rozmach a průkopníky byly jistojistě vitariáni, protože tyto nápoje tvoří velkou část jejich jídelníčku. Ještě jste ho nevyzkoušeli? Rychle to napravte, protože je vyrobené během chvilky a tělo vám s úlevou poděkuje. Rozhodně více než za bílý rohlík s máslem a kávu.

Smoothie je tedy mixovaný nápoj, jehož základem je ovoce, zelenina, voda, ovocná šťáva, rostlinné či živočišné mléko. Fantazii se meze nekladou.

Rostlinná mléka nebo voda?

Samozřejmě postačí voda, ale třeba makové mléko jako základ smoothie  dodá koktejlu lehce oříškovou příchuť a navíc dodá tělu přirozený a snadno vstřebatelný zdroj vápníku. Přidáním dalších ingrediencí podle chuti, ovoce (mezi základní a ověřené lze počítat jablka, banány, mango, kaki, švestky, měkké plodové ovoce v letní sezóně), nebo zeleniny (mrkev, řapíkatý celer) docílíte u svého nápoje krémovité konzistence.  Základní poměr pro pitelné tekuté smoothie je asi jeden hrneček ovoce nebo zeleniny a jeden hrneček tekutiny. Správný poměr dle své chuti vychytáte časem.

Naprosto famózní jsou slaná rajčatová smoothie s bazalkou a přírodní sojovou omáčkou tahini. Bezchybně krémovité konzistence dosáhnete použitím avokáda nebo den předem namočených kešu oříšků.

Nebojte se přídavků

SmoothieRozpustná káva, matcha čaj, řasa spirulina, zelený ječmen, mladá pšenice, prášek maca nebo mezi superpotraviny patřící suché plody jako jsou acai nebo goja – to jsou možnosti, jak ze svého ranního nápoje udělat energetickou a vitamínovou bombu.

Výtečné je přidat do nápojů rozinky, sušené ovoce nebo slunečnicová semena, sezamová semena (přidat můžeme tahini pastu, což jsou vlastně krémovitá semena sezamu) nebo různé druhy ořechů.

Pro chuťové buňky vzrušující kombinaci docílíte tím, když do smoothie přidáte ve vodě nabobtnalé rozinky. Vznikne hladivá „polévka“.

Chcete-li se smoothie více nasytit, můžete přidat i otruby nebo ovesné vločky – pak ale počítejte s trochu delší dobou mixování. Zatímco klasické smoothie čistě z ovoce a zeleniny se mixuje max. 20 vteřin, s ovesnými vločkami nebo otrubami si dobu zdvojnásobte.

Konečně báječné využití listové zeleniny?

SmoothieNebaví vás saláty, a když už máte v lednici čerstvý špenát, tak nějak nevíte, co s ním? Smoothie je báječná příležitost, jak poměrně chuťově neutrální listový salát nebo špenát využít se všemi jeho klady. Stačí hrstka lístečků a nápoj získá nejen zajímavě zelenou barvu, ale také potřebné množství vitamínů a minerálů. Třeba tu kyselinu listovou důležitou pro těhotné maminky.

Až si osvojíte některé druhy smoothie a přijdete jim na chuť, dostaví se kromě vašeho zlepšeného zdraví i další obrovská výhoda do domácnosti: nic už nebudete vyhazovat, protože všechno zasyrova zpracujete do nápoje. Jedna mrkev, kousek celeru, lístky z řapíkatého celeru, něco slunečnicových semínek: trochu vody a snídaně je na světě.

TIP: v letním období můžete do nápojů přidat led nebo vytvořit ledovou tříšť

Mléčné smoothie

SmoothieBanán s mlékem nebo jahodami určitě znáte. Ale co takhle vynechat cokoliv sladkého a s plnotučným mlékem rozmixovat jenom hrst baby špenátových listů? Budete překvapeni lahodnou a osvěžující chutí. Nápoj navíc bude přirozeně sladký.

Food procesor nebo stačí mixér?

Není třeba pro první pokusy se smoothies pořizovat nějaký speciální přístroj. Stačí běžný mixér. Food procesory a silnější mixéry jsou vhodné při větším objemu připravované hmoty a zpracovávání oříšků a semínek.

Tak na zdraví!

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist