Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

S festivaly jídla se roztrhl pytel!

Zář 1501 Autor: Redakce

A my jsme jedině rádi, protože to znamená, že je nás čím dál více, kdo má zájem o gastronomii. Už Hippokrates hlásal, že jídlo je lék a Benjamin Franklin kdysi řekl, že pachuť z nekvalitního trvá ještě dlouho po slasti z koupě levného. Dobrého jídla je kolem nás na tuny, stačí si vybrat, naučit se jíst zdravě a hlavně dobře. Zkuste třeba Food Parade již tento víkend, tedy 5. a 6. září 2015 v krásných zahradách zámku Troja v Praze. Vstupné je v předprodeji 100 Kč. Jelikož se jedná již o pátý ročník tohoto festivalu jídla a pití, můžete se těšit na opravdové kulinářské skvosty české i zahraniční kuchyně.

TörggelenDalší velmi zajímavou akcí, tentokrát zahraniční, je největší událost podzimu v Jižním Tyrolsku. Kdy jindy poznat jihotyrolskou gastronomii, než při příležitosti oslav jídla a vína. Törggelen začíná již na konci září na statcích místního farmářského sdružení Roter Hahn. 26. září v 19:00 se rozžehnou kaštanové ohně tzv. Keschtnfeuer, které oficiálně zahájí slavnosti Törggelenu. Na 24 farmách budou farmáři, kromě nabídky kvalitního vína, pražených kaštanů a přípravy místních specialit, organizovat výlety a degustační programy.

VínoOslavy Törggelenu jsou v Jižním Tyrolsku vrcholem vinařské sezony. Název svátku pochází ze slova Torggl, což je lis na hrozny. V dobách dávno minulých, po námaze spojené s podzimní sklizní, pozval sedlák své pomocníky na malou hostinu, tzv. “Auraumer”. Ve vinařských oblastech se konala většinou ve sklepě, kde stál právě lis na víno. Od té doby se tento konec vinné sezony nazývá Törggelen. Je to pro místní i přespolní návštěvníky příležitost k návštěvě mnoha míst a farem, kde jedí, pijí a hlavně ochutnávají mladá vína. Statky a šenky, které se oslav účastní, najdete snadno, mají na dveřích poznávací znamení v podobě svazku větviček. Nejautentičtější atmosféru však přináší tzv. Buschenschank, hospůdky, které nabízejí vlastní víno. Takovou je například  Griesserhof ve Vahrn nebo Winklerhof ve Villanders.

Ať již však zavítáte kamkoliv, všude vás bude čekat vřelé přivítání, po celé dny i noci bujará zábava často za doprovodu místních kapel a také řada gurmánských zážitků. Jídlo i pití je vždy tradiční, z místních surovin a nejtypičtějším pokrmem je Schlachtplatte – talíř plný kysaného zelí, knedlíků, špeku, slaniny i párečků, ze kterého se nají i několik strávníků najednou. Zapít to můžete některou z domácích limonád, čerstvým jablečným nebo hroznovým moštem a hlavně mladým vínem, hlavní hvězdou celých oslav.

Ale nejen víno, typickou pochutinou Törggelenu jsou i jedlé kaštany jsou. Ochutnat je můžete jen tak, pečené, z papírového kornoutu, ale i v mnoha rozličných úpravách, z nichž na jednu z nich přineseme v příštím článku.

GriesserHof

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist