Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Recepty na retro české saláty, které jsme všichni milovali!

Čvn 2411 Autor: Claudie Kornelová

V české kuchyni máme dlouhou historii skvělých pokrmů, které si pamatujeme z našich rodinných oslav a večírků. Jedním z nezapomenutelných prvků jsou retro české saláty, které nám přinášejí nostalgické vzpomínky na jednoduchost, chutnost a tradici. V tomto článku se podíváme na několik klasických receptů, které jsme všichni milovali, a které jsou stále populární dodnes.

salát

Který retro salát je váš oblíbený? Zdroj foto: Pixabay.com – Janja

Poznámka: Bohužel se nám nepodařilo najít fotky retro salátů na volně dostupných fotobankách.

Retro pochoutkový salát

Ingredience:

  • 300 g šunkového salámu (nakrájeného na kostičky)
  • 200 g kyselých okurek (nakrájených na kostičky)
  • 200 g hrášku (vařeného a vychlazeného)
  • 1 cibule (nasekaná najemno)
  • 1/2 šálku majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička cukru krupice
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Ve velké míse smíchejte šunkový salám, kyselé okurky, hrášek a nasekanou cibuli. V malé misce smíchejte majonézu, hořčici, cukr, ocet, worcesterskou omáčku, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Nalijte omáčku přes směs se šunkovým salámem a ostatními ingrediencemi. Dobře promíchejte, aby byly všechny ingredience rovnoměrně pokryty omáčkou. Nechte salát vychladit v lednici asi 1 hodinu, aby se chutě propojily. Před podáváním ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem podle své chuti.

Retro vlašský salát

Ingredience:

  • 500 g brambor (oloupaných a nakrájených na kostičky)
  • 200 g salámu Junior (nakrájeného na kostičky)
  • 200 g kyselých okurek (nakrájených na kostičky)
  • 200 g sterilovaného hrášku
  • 2 středně velké brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
  • 1 velká mrkev (oloupaná a nakrájená na kostičky)
  • 2 stonky celeru (nakrájené na tenké plátky a vařené do měkka)
  • 1/2 šálku majonézy
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžička cukru
  • Sůl a mletý pepř podle chuti

Postup:

Nejprve uvařte brambory a celer v osolené vodě, dokud nejsou měkké, ale stále pevné. Poté je sceďte a nechte je vychladnout. Ve velké míse smíchejte uvařené brambory, nakrájený salám Junior, kyselé okurky, sterilovaný hrášek, nakrájenou mrkev a vařený celer. V malé misce smíchejte majonézu, plnotučnou hořčici, worcesterskou omáčku, ocet, cukr, sůl a mletý pepř. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí do hladké omáčky. Nalijte omáčku přes směs ve velké míse a důkladně promíchejte, aby byly všechny ingredience rovnoměrně pokryty omáčkou. Nechte salát vychladit v lednici asi 1 hodinu, aby se chutě propojily. Před podáváním ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem podle své chuti.

Retro pařížský salát

Ingredience:

  • 300 g pařížského salámu (nakrájeného na kostičky)
  • 200 g sterilovaných okurek (nakrájených na kostičky)
  • 200 g sterilovaného hrášku
  • 1 cibule (nasekaná najemno)
  • 1/2 šálku majonézy
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Ve velké míse smíchejte pařížský salám, sterilované okurky, sterilovaný hrášek a nasekanou cibuli. V malé misce smíchejte majonézu, plnotučnou hořčici, cukr, ocet, worcesterskou omáčku, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Nalijte omáčku přes směs s pařížským salámem a ostatními ingrediencemi. Dobře promíchejte, aby byly všechny ingredience rovnoměrně pokryty omáčkou. Nechte salát vychladit v lednici asi 1 hodinu, aby se chutě propojily. Před podáváním ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem podle své chuti.

Retro bramborový salát

Ingredience:

  • 1 kg brambor (oloupaných a nakrájených na kostičky)
  • 3 vejce (vařená natvrdo a nakrájená na kostičky)
  • 1 cibule (nasekaná najemno)
  • 4 kyselé okurky (nakrájené na kostičky)
  • 200 g majonézy
  • 2 lžíce hladké hořčice
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžička cukru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Kopr nebo petržel (nasekaný na ozdobu, volitelné)

Postup:

Brambory uvařte ve slané vodě, dokud nejsou měkké, ale stále pevné. Poté je sceďte a nechte je vychladnout. Ve velké míse smíchejte uvařené brambory, nakrájená vejce, nasekanou cibuli a nakrájené kyselé okurky. V malé misce smíchejte majonézu, hladkou hořčici, ocet, cukr, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí do hladké omáčky. Nalijte omáčku přes směs ve velké míse a důkladně promíchejte, aby byly všechny ingredience rovnoměrně pokryty omáčkou. Nechte salát vychladit v lednici asi 1 hodinu, aby se chutě propojily. Před podáváním případně dochuťte solí a pepřem podle své chuti a ozdob nasekaným koprem nebo petrželí.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Čvn 2024>>
PÚSČPSN
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist