Recepty na retro české saláty, které jsme všichni milovali!
V české kuchyni máme dlouhou historii skvělých pokrmů, které si pamatujeme z našich rodinných oslav a večírků. Jedním z nezapomenutelných prvků jsou retro české saláty, které nám přinášejí nostalgické vzpomínky na jednoduchost, chutnost a tradici. V tomto článku se podíváme na několik klasických receptů, které jsme všichni milovali, a které jsou stále populární dodnes.
Poznámka: Bohužel se nám nepodařilo najít fotky retro salátů na volně dostupných fotobankách.
Retro pochoutkový salát
Ingredience:
- 300 g šunkového salámu (nakrájeného na kostičky)
- 200 g kyselých okurek (nakrájených na kostičky)
- 200 g hrášku (vařeného a vychlazeného)
- 1 cibule (nasekaná najemno)
- 1/2 šálku majonézy
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička cukru krupice
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Ve velké míse smíchejte šunkový salám, kyselé okurky, hrášek a nasekanou cibuli. V malé misce smíchejte majonézu, hořčici, cukr, ocet, worcesterskou omáčku, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Nalijte omáčku přes směs se šunkovým salámem a ostatními ingrediencemi. Dobře promíchejte, aby byly všechny ingredience rovnoměrně pokryty omáčkou. Nechte salát vychladit v lednici asi 1 hodinu, aby se chutě propojily. Před podáváním ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem podle své chuti.
Retro vlašský salát
Ingredience:
- 500 g brambor (oloupaných a nakrájených na kostičky)
- 200 g salámu Junior (nakrájeného na kostičky)
- 200 g kyselých okurek (nakrájených na kostičky)
- 200 g sterilovaného hrášku
- 2 středně velké brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
- 1 velká mrkev (oloupaná a nakrájená na kostičky)
- 2 stonky celeru (nakrájené na tenké plátky a vařené do měkka)
- 1/2 šálku majonézy
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 2 lžíce octa
- 1 lžička cukru
- Sůl a mletý pepř podle chuti
Postup:
Nejprve uvařte brambory a celer v osolené vodě, dokud nejsou měkké, ale stále pevné. Poté je sceďte a nechte je vychladnout. Ve velké míse smíchejte uvařené brambory, nakrájený salám Junior, kyselé okurky, sterilovaný hrášek, nakrájenou mrkev a vařený celer. V malé misce smíchejte majonézu, plnotučnou hořčici, worcesterskou omáčku, ocet, cukr, sůl a mletý pepř. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí do hladké omáčky. Nalijte omáčku přes směs ve velké míse a důkladně promíchejte, aby byly všechny ingredience rovnoměrně pokryty omáčkou. Nechte salát vychladit v lednici asi 1 hodinu, aby se chutě propojily. Před podáváním ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem podle své chuti.
Retro pařížský salát
Ingredience:
- 300 g pařížského salámu (nakrájeného na kostičky)
- 200 g sterilovaných okurek (nakrájených na kostičky)
- 200 g sterilovaného hrášku
- 1 cibule (nasekaná najemno)
- 1/2 šálku majonézy
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžičky cukru krupice
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Ve velké míse smíchejte pařížský salám, sterilované okurky, sterilovaný hrášek a nasekanou cibuli. V malé misce smíchejte majonézu, plnotučnou hořčici, cukr, ocet, worcesterskou omáčku, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Nalijte omáčku přes směs s pařížským salámem a ostatními ingrediencemi. Dobře promíchejte, aby byly všechny ingredience rovnoměrně pokryty omáčkou. Nechte salát vychladit v lednici asi 1 hodinu, aby se chutě propojily. Před podáváním ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem podle své chuti.
Retro bramborový salát
Ingredience:
- 1 kg brambor (oloupaných a nakrájených na kostičky)
- 3 vejce (vařená natvrdo a nakrájená na kostičky)
- 1 cibule (nasekaná najemno)
- 4 kyselé okurky (nakrájené na kostičky)
- 200 g majonézy
- 2 lžíce hladké hořčice
- 2 lžíce octa
- 1 lžička cukru
- Sůl a pepř podle chuti
- Kopr nebo petržel (nasekaný na ozdobu, volitelné)
Postup:
Brambory uvařte ve slané vodě, dokud nejsou měkké, ale stále pevné. Poté je sceďte a nechte je vychladnout. Ve velké míse smíchejte uvařené brambory, nakrájená vejce, nasekanou cibuli a nakrájené kyselé okurky. V malé misce smíchejte majonézu, hladkou hořčici, ocet, cukr, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí do hladké omáčky. Nalijte omáčku přes směs ve velké míse a důkladně promíchejte, aby byly všechny ingredience rovnoměrně pokryty omáčkou. Nechte salát vychladit v lednici asi 1 hodinu, aby se chutě propojily. Před podáváním případně dochuťte solí a pepřem podle své chuti a ozdob nasekaným koprem nebo petrželí.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.