Recepty na nejlepší dezerty z rybízu
Rybíz právě dozrává, a tak přichází období vymyšlení, co z něj upéct aby se co nejvíce zužitkoval. Všichni určitě moc znáte bublaninu z rybízu, kterou určitě pečete každý rok. Co ale letos vyzkoušet něco nového?
Tvarožník s rybízem
Na přípravu budete potřebovat:
- 4 ks vejce
- 180 g cukru
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 g rozpuštěného másla
- 200 g polohrubé mouky
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 100 g mandlí
- 2 hrsti rybízu
- máslo + mouka na vymazání formy
Postup:
Začněte chvíli před tím, než se do pečení budete chtít pustit a vyndejte všechny suroviny z lednice, protože je nutné, aby před pečením měly pokojovou teplotu. Poté oddělte žloutky od bílků a žloutky ušlehejte s cukrem do pěny. Po ušlehání přidejte tvaroh, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Bílky vyšlehejte s trochou cukru do sněhu a opatrně ho spolu s moukou na střídačku přidávejte do těsta. Jako poslední přijdou na řadu plátky mandlí a rybíz. Připravte si formu a nalijte do ní těsto. Pečte na 180 °C přibližně půl hodiny.
Rybíz jako brusinky
Na přípravu budete potřebovat:
- 1 kg červeného rybízu
- 250 ml octu
- 650 g cukru krupice
- 1 ks celé skořice
- 3 ks hřebíčku
Postup:
Připravte si větší hrnec a do něj dejte svařit vodu spolu s octem, přidejte očištěný a omytý rybíz, promíchejte a sceďte. Připravte si další hrnec, do kterého dejte 150 ml vody, cukr, koření a rybíz. Takto vařte asi 10 minut. Ihned po dovaření plňte do vysterilizovaných sklenic, uzavřete víčkem a otočte dnem nahoru. Zpět otáčejte až po vychladnutí. Uchovávejte v chladu a temnu.
Buchta s rybízem a citronem
Na přípravu budete potřebovat:
- 200 g plnotučného jogurtu
- 180 g cukru krupice
- 3 ks vejce
- 110 ml oleje
- 220 g hladké mouky
- 1 ČL kypřícího prášku
- citronová kůra z jednoho citronu
- 2 ČL citronové šťávy
- 450 g červeného rybízu
Postup:
Začněte tím, že smícháte jogurt, cukr, vejce a olej. V další míse smíchejte mouku s kypřícím práškem a přidejte do jogurtové směsi. Vše důkladně promíchejte, případně si klidně pomozte robotem. Nakonec přidejte i citronovou kůru a šťávu spolu s rybízem a ještě promíchejte. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a na jeho vrch ještě nasypte rybíz. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C přibližně 40 minut. Před podáváním můžete ještě trochu pocukrovat.
Osvědčený drobenkový koláč
Na přípravu drobenky budete potřebovat:
- 220 g změklého másla
- 220 g cukru
- 300 g polohrubé mouky
Na přípravu těsta budete potřebovat:
- 700 g měkkého tvarohu
- 75 g moučkového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 350 ml mléka
- 3 ks vejce
- 4 hrnky rybízu
Postup:
Připravte si velkou mísu a v ní smíchejte tvarohy spolu s moučkovým i vanilkovým cukrem. Poté pomalu přilévejte mléko a vajíčka. Následně si nakrájejte máslo na kostky, přidejte k němu cukr a mouku a vytvořte drobenku. Přibližně 2/3 drobenky dejte na dno formy, kterou předtím vyložte pečícím papírem. Na drobenku pak dejte náplň s tvarohem a na její vrch nasypte rybíz. Nakonec přidejte opět vrstvu drobenky. Pečete v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 45 minut.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.