Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Recepty na nejlepší dezerty z rybízu

Čvc 2304 Autor: Redakce

Rybíz právě dozrává, a tak přichází období vymyšlení, co z něj upéct aby se co nejvíce zužitkoval. Všichni určitě moc znáte bublaninu z rybízu, kterou určitě pečete každý rok. Co ale letos vyzkoušet něco nového?

rybiz

Foto: Nowaja, Pixabay

Tvarožník s rybízem

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 4 ks vejce
  • 180 g cukru
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200 g rozpuštěného másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 100 g mandlí
  • 2 hrsti rybízu
  • máslo + mouka na vymazání formy

Postup: 

Začněte chvíli před tím, než se do pečení budete chtít pustit a vyndejte všechny suroviny z lednice, protože je nutné, aby před pečením měly pokojovou teplotu. Poté oddělte žloutky od bílků a žloutky ušlehejte s cukrem do pěny. Po ušlehání přidejte tvaroh, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Bílky vyšlehejte s trochou cukru do sněhu a opatrně ho spolu s moukou na střídačku přidávejte do těsta. Jako poslední přijdou na řadu plátky mandlí a rybíz. Připravte si formu a nalijte do ní těsto. Pečte na 180 °C přibližně půl hodiny.

Rybíz jako brusinky

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 1 kg červeného rybízu
  • 250 ml octu
  • 650 g cukru krupice
  • 1 ks celé skořice
  • 3 ks hřebíčku

Postup: 

Připravte si větší hrnec a do něj dejte svařit vodu spolu s octem, přidejte očištěný a omytý rybíz, promíchejte a sceďte. Připravte si další hrnec, do kterého dejte 150 ml vody, cukr, koření a rybíz. Takto vařte asi 10 minut. Ihned po dovaření plňte do vysterilizovaných sklenic, uzavřete víčkem a otočte dnem nahoru. Zpět otáčejte až po vychladnutí. Uchovávejte v chladu a temnu.

rybiz jako brusinky

Foto: Jana Šťastná, prima-receptar.cz

Buchta s rybízem a citronem

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 200 g plnotučného jogurtu
  • 180 g cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 110 ml oleje
  • 220 g hladké mouky
  • 1 ČL kypřícího prášku
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • 2 ČL citronové šťávy
  • 450 g červeného rybízu

Postup: 

Začněte tím, že smícháte jogurt, cukr, vejce a olej. V další míse smíchejte mouku s kypřícím práškem a přidejte do jogurtové směsi. Vše důkladně promíchejte, případně si klidně pomozte robotem. Nakonec přidejte i citronovou kůru a šťávu spolu s rybízem a ještě promíchejte. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a na jeho vrch ještě nasypte rybíz. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C přibližně 40 minut. Před podáváním můžete ještě trochu pocukrovat.

Osvědčený drobenkový koláč

Na přípravu drobenky budete potřebovat: 

  • 220 g změklého másla
  • 220 g cukru
  • 300 g polohrubé mouky

Na přípravu těsta budete potřebovat: 

  • 700 g měkkého tvarohu
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 350 ml mléka
  • 3 ks vejce
  • 4 hrnky rybízu

Postup: 

Připravte si velkou mísu a v ní smíchejte tvarohy spolu s moučkovým i vanilkovým cukrem. Poté pomalu přilévejte mléko a vajíčka. Následně si nakrájejte máslo na kostky, přidejte k němu cukr a mouku a vytvořte drobenku. Přibližně 2/3 drobenky dejte na dno formy, kterou předtím vyložte pečícím papírem. Na drobenku pak dejte náplň s tvarohem a na její vrch nasypte rybíz. Nakonec přidejte opět vrstvu drobenky. Pečete v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 45 minut.

rybizovy kolac

Foto: Jana Šťastná, prima-receptar.cz

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

TOPlist