Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Recept na nakládaný zázvor

Srp 1531 Autor: Redakce

nakladany zazvorNakládaný zázvor je součástí japonského národního pokrmu sushi stejně jako wasabi. Zázvor pomáhá trávení a navíc také slouží jako neutralizátor chuti. Pokud tedy konzumujete více druhů sushi, dáte si mezi nimi plátek nakládaného zázvoru. Nepřikusujte ho tedy ke každému kolečku sushi. Nejen, že si nevychutnáte jeho jemnou chuť, ale navíc byste si mohli podráždit žaludek.

Nakládaný zázvor v dnešní době koupíte snad ve všech specializovanějších obchodech s potravinami. Ovšem musíte mít na paměti, že Japonci milují barvičky. Proto zázvor dobarvují do růžové barvy. Pokud nejste zrovna příznivec barviv a konzervantů, udělejte si nakládaný zázvor domácí. V lednici vydrží týdny a navíc brzy poznáte, jak nálev připravit tak, aby byl zázvor podle vašeho gusta.

Budete potřebovat:

100 ml rýžového octa
200 ml vody
200 g cukru
zázvor

Postup: Zázvor oloupejte. Nejlépe to půjde polévkovou lžící. Následně ho nakrájejte na tenké plátky. Rozhodně doporučujeme použít spíš ostrý nůž než struhadlo. Díky pevným vláknům by šlo strouhání opravdu těžce.

Nyní za stálého míchání svaříme rýžový ocet, vodu a cukr. Pokud máte, můžete přidat i panáka saké. Nyní se postup dělí na 2 cesty.

1. Pokud zázvor potřebujete použít ještě týž den

Zázvor v tekutině necháme povařit na sporo asi 20 minut a v rozvaru necháme vychladnout. Takto připravený zázvor můžeme ihned konzumovat.

2. Pokud zázvor chystáte s předstihem

Zázvor v tekutině necháme povařit na sporo asi 3 minuty. V rozvaru necháme vychladnout, přendáme do čisté a suché uzavíratelné nádoby a uložíme na tmavé chladnější místo asi na týden.

Oba způsoby jsou vhodné také k uskladnění zázvoru. Pokud ho budete uchovávat v lednici a k odendání dílčí části použijete čistou vidličku, vydrží vám v lednici klidně i 3 měsíce. Není tedy důvod, proč si ho nepřipravit více a pak už jen sáhnete do lednice a máte vlastní, dokonalý, kysele palčivý zázvor, který zdaleka nevyužijete jen a pouze při konzumaci sushi.

sushi zazvor

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist