Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Přírodní antibiotika jako prevence před onemocněním

Srp 1408 Autor: Františka Podzimková

V dnešní době se pravděpodobně najde pouze malé procento lidí, kteří nikdy v životě nebrali antibiotika. Velká většina z nás někdy prodělala nemoc, která byla potřeba léčit právě léky tohoto typu. Antibiotika se využívají hlavně při léčbě bakteriálních onemocnění. Jedná se o léky, které obsahují různorodou skupinu látek, a ty pak mají za úkol ničit některé nežádoucí mikroorganismy. Dříve se výraz antibiotikum používal výhradně pro léčiva přírodního původu, chemicky vyrobená léčiva byla nazývána chemoterapeutika, dnes se však termín antibiotika užívá pro obě skupiny léčiv.

K objevu penicilinu, prvního antibiotika, došlo v roce 1929, kdy Alexader Fleming náhodně našel na jedné misce s probíhajícím výzkumem plíseň z rodu Penicillium notatum. Odtud právě pochází i název. Šlo o první setkání vědců s touto sloučeninou, proto se ještě nejedná o klasickou formu léku. Penicilin do praxe se podařilo přenést až během 2. světové války, to dokázali vědci Edward H. Florey a Ernest Chain. Historie antibiotik však sahá již do let 2500 př. Kr., kdy se vlastnosti antibiotik využívaly ve staré čínské medicíně.

Rezistence bakterií

atbAntibiotika jsou vždy předepisována lékařem, který vám s přesnými instrukcemi určí dobu a způsob léčby. Antibiotika je třeba brát podle předepsaných instrukcí. V pravidelných intervalech a bez vynechávání. Pokud byste totiž léčbu nečekaně přerušili nebo vynechali, celé snažení může přijít nazmar.

V současnosti se objevuje, v souvislosti s užíváním antibiotik, celkem podstatný problém. Někdy totiž dochází k předepsání nevhodného antibiotika a může se stát, že původce bude na antibiotikum rezistentní. K rezistenci organismů vůči antibiotikům, v čím dál tím víc případech přispívá i nedobrání antibiotika do konce léčby z důvodu subjektivního pocitu zlepšení. Antibiotika se totiž zpravidla berou o něco déle, aby bylo zaručeno, že jsou zničeny opravdu všechny škodlivé bakterie.

Antibiotika nejsou pro tělo ničím prospěšným-pomoc hledej v přírodě

Jejich časté braní vám může výrazně nabourat přirozenou imunitu. Proto je dobré se nemocem alespoň částečně snažit předcházet. A to třeba pomocí přírodních antibiotik. Přírodní antibiotika jsou skvělou prevencí a přitom se jedná o běžně dostupné potraviny, se kterými se možná dennodenně setkáváte, jen si nejste plně vědomi, jak moc vám mohou pomoci.

strouzky cesnekuJedním z velice účinných a zároveň běžně rozšířených antibiotik je česnek. Jednoduchými recepty můžete využít jeho jedinečné vlastnosti. Například výborná česnekovo-sýrová pomazánka, česneková polévka či česnekové mléko. Nejúčinnější je prý však žvýkat přímo stroužek bez jakékoliv úpravy – a to třeba i 3x denně. Pokud se děsíte zápachu z úst, dá se snadno přebít žvýkáním zrnek kávy či mátových lístků. Česnek zvyšuje imunitu a dlouhodobě se může stát i prevencí proti rakovině žaludku. Snižuje hladinu cholesterolu, má protizánětlivé účinky a obsahuje jód, vápník, selen a vitaminy A, B a C.

Dalším výborným pomocníkem je cibule. Je skvělá v boji s bolestí v krku, ale pomůže i s nervozitou, nespavostí a dokonce i při potížích s ledvinami. Okamžitě působí i při bodnutí hmyzem.

Citrón je extrémně bohatý na vitamin C a jiné vitaminy a minerály. Napomáhá při metabolickém onemocnění, astmatu a posílení imunity. Dezinfekční a antioxidační vlastnosti vám pomohou z těla odplavit kyselinu močovou i zbavit se cholesterolu. Podobné schopnosti má i další zázračný citrus – grapefruit.

pampeliskovy medDo skupiny přírodních antibiotik můžeme přidat i dva včelí produkty. Klasický med, který je prakticky takovým všelékem. Je doslova plný všech zdraví podporujících a životně důležitých složek. Obsahuje minerály, aminokyseliny, mateří kašičku, glukózu, fruktózu, aminokyseliny a spoustu dalšího. Nejenže podporuje činnost imunitního systému, také skvěle ničí nežádoucí bakterie. Blahodárné účinky má i na trávicí systém a nervovou soustavu.

Dalším včelím produktem je propolis – což je směs vosku a pryskyřice. Mezi jeho skvělé vlastnosti řadíme protizánětlivé, antioxidační, antimikrobiální a protiplísňové účinky. Je vysoce účinný i ve velmi malých dávkách.

Kniha Přírodní antibiotika

kniha prirodni antibiotikaPokud se chcete dozvědět více informací, týkajících se přírodních antibiotik, způsobů jak je rozeznat, naučit se používat a zpracovat, pořiďte si publikaci Přírodní antibiotika od nakladatelství Knižní klub. Kniha řeší vážný problém – a to sice, že klasická antibiotika ztrácejí na účinnosti, a proto musíme hledat nové spolehlivější alternativy. Kromě toho autor popisuje a rozebírá řadu dalších, méně populárních léčivých bylin. Dopodrobna rozebírá složení, radí s dávkováním, zpracováním i s tím, na co byste byliny měli používat. Najdete zde i praktické rady a tipy třeba z oblasti pěstování.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Bře 2019>>
PÚSČPSN
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist