Novinka v roubování ořešáků
Roubování ořešáků není až takový oříšek jak by se mohlo zdát. Krom klasického, na zručnost náročného roubování nožem na kopulaci Vám nabízíme novinku – roubování s použitím pily a vrtačky. Podnoži sestřiháme kořeny a nachystáme si stejně silný roub. Obě větvičky ostře seřízneme, tak aby se kryly kambiální obvody pletiva a mohl vznikat nový kalus.
Do podnože i do roubu vyvrtáme vrtačkou dírku na velikost dřevěného truhlářského kolíčku. Je možno použít i plastový kolíček. Plast je totiž inertní, lze ho vydesinfikovat a tak se do roubu nedostane plíseň či nějaký druh hub.
Nejdůležitější je, aby kolíček držel obě větvičky velmi pevně. Následně naroubovaný ořešák zamažeme parafinem tak, aby se do spoje nedostala vlhkost a případné choroby, houby a plísně. Roub necháme minimálně 3 týdny při teplotě 27 stupňů. Následně sázíme do speciálního substrátu, který si sami připravíme z pilin (nejlépe borových). Piliny smícháme s teplou vodou a následně do vychladlé směsi roub zasadíme.
Komentáře k článku
Josef Kolář 18.11.2017 (14:45)
Dobrý den, mám cca 28 let vlašský ořech ale je to malý tvrdý ořech (kameňák)nemám žádné zkušenosti s roubováním, kde mohu sehnat rouby?,nejraději papírák, děkuji za radu.
Sarka 24.11.2013 (10:24)
Dobry den, zajimalo by me, o jakym typu rezu mluvite?? Opravdu to z vaseho popisu neni jasne. S pozdravem Sarka.
Michal 1.9.2012 (00:12)
@Simona
to je zhojení rány… jizva, neboli překrytí rány novým pletivem
Zajíc 5.12.2010 (18:35)
Tím seříznutím myslíte jako při roubování kopulací/na zřez/?Proč ten kolíček-nestačila by pevná roubovací páska?Nepoškodí horký parafín pletivo roubu?Předpokládám,že roubování se provádí „ze stromu na strom“
Děkuji za vyjasnění a přeji pěkný den. Zajíc
Dalibor 9.6.2010 (19:29)
Dobrý den, v kterém kalendářním měsíci je nejvhodnější ořešák roubovat? Jak připravit podnož?
Redakce 26.7.2010 (17:51)
Roubování je nejvhodnější na jaře a vzrosteljší sazenici koncem léta vysadit na stanoviště. Podnože získáte buď z náletů nebo zakoupíte.
Redakce 25.3.2010 (09:24)
Dobrý den, kalus je hojivé pletivo, kterým se zacelí řez po roubování.
Redakce 25.3.2010 (09:23)
Dobrý den, postačí i pokojová teplota, když roub umístíte do pokoje s nejvyšší teplotou, třeba do kuchyně.
Simona 25.3.2010 (09:18)
zajímalo by mě co je ten „KALUS“
Mlýnek Milan 24.3.2010 (22:33)
píšete v textu:Roub necháme minimálně 3 týdny pri teplotě 27 stupňů.!!! A následně sázíme……?! Ale kde necháme roub minimálně 3 týdny při teplotě 27 stupňů????????????????????????????????????????????? Dopředu děkuji za odpověď.