Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Nové odrůdy cibule

Říj 1109 Autor: Redakce

cibule kuchynskaCibuli pěstujeme buď ze sazečky, nebo ze semínek. Pokud si cibuli sejeme, budeme sklízet asi o měsíc později. Správnou dobu sklizně ale poznáme podle toho, že je ohebná v krčku. Bez cibule se v české kuchyni neobejdeme a podobně je na tom i česnek.

Česnek koupíte nyní, ale od Vánoc už ne. Konzumní česnek po celý rok nejsou naši zemědělci schopni vypěstovat. Proto se mnoho zahrádkářů vrací k tomu, aby si vysázeli česnek vlastní. Někteří tvrdí, že česnek se sází do konce září, ale to vůbec není pravda. Česnek totiž potřebuje teploty půdy do 9ti stupňů, čímž se omezí houbové choroby. Proto ho sázejte v podstatě až do mrazů. Čínský česnek není vhodný pro naše podmínky a nepřezimoval by. Konec konců nehodí se na pěstování ani do kuchyně. Českému česneku nemůže vůbec konkurovat.

Druhy cibulí

druhy cibuleCibulí je opravdu nepřeberné množství, mohou se lišit barvou slupky, dužiny i velikostí. Velmi oblíbené jsou rané ozimé odrůdy (například Presto). Klasickými odrůdami je Všetana, Štutgartská nebo Hiberna, ty už jsou ale dávno překonané novými odrůdami. Tou je například Triumf F1. Jde o standardně velkou cibuli s bronzovou slupkou. Další novinkou je Uniko F1, která je vhodná pro dlouhé skladování. Navíc je hodně aromatická šťavnatá.

Moderním trendem jsou oválné cibule (Owa, Elista), které jsou chuťově zajímavé a dobře se krájí. Zapomenout nesmíme na mnohem méně štiplavé bílé (Agostana, Albienka) nebo červené cibule (Karmen). Mezi obří cibule patří klasická žlutá odrůda Globo nebo bílá Blanco duro. Obří cibule se hodí zejména pro velké vývařovny a díky slabší chuti čerstvá do salátů.

Slavnosti cibule

Račetice u Kadaně (Ústecký kraj) jsou známou cibulářskou oblastí. Letos v září zde proběhl první ročník slavností cibule. Hlavním iniciátorem bylo Občanské sdružení přátelé Račetic. Během celého dne měli návštěvníci možnost prohlédnout si ceny, které cibule z Račetic získala, ruční i strojové zpracování na výjevu z pole a výstavu cibulových odrůd. Paní Svobodová připravila i cibulové maskoty. Z cibulových pochoutek jste mohli ochutnat několik cibulaček, smažené cibulové kroužky a doslova trhákem ve VIP stanu byl také chleba se sádlem a cibulí.

V regálech supermarketů ale račetickou cibuli, která vyhrála titul Nejlepší regionální potravina, neseženete. V obchodech se většinou prodává cibule dovezená z ciziny, hlavně Polska. Pokud naši zemědělci chtějí zachovat kvalitu, nemohou konkurovat cenou.

Fotogalerie

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Pro 2018>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist