Na co si dát při nákupu manga a avokáda pozor?
Než začneme avokádo nebo mango vybírat, musíme vědět, na co je budeme chtít využít.
A s tím souvisí také otázka kdy. Pokud si totiž chceme na tomto exotickém ovoci pochutnat hned, musíme vybírat takové plody, které jsou k tomu určené. V našich obchodech jsou například označeny nápisem ready to eat. Tyto plody jsou měkčí a příjemně vyzrálé.
V případě druhé varianty, tedy že nakupujeme plody, které budeme jíst výhledově, kupujeme mango nebo avokádo zelené a tvrdší. To je ale třeba nechat doma dozrát.
Jak nechávat mango nebo avokádo necháváme doma dozrát?
Aby nám ovoce správně dozrálo, doporučuji jej na dva až tři dny uskladnit v papírovém pytlíku, v pokojové teplotě. Do pytlíku můžeme přidat také jablko, které proces zrání urychlí. Pozor – mangu ani avokádu nesvědčí nízké teploty, proto je nikdy nedáváme do lednice.
Jak se tyto plody upravují před kuchyňským zpracováním?
U obou plodů jíme pouze dužinu, ke které se dostaneme tak, že mango oloupeme a rozpůlíme po ploše pecky. Pecku odstraníme, a dužinu můžeme nakrájet na tenké plátky. Přetnou se tak dlouhá vlákna, které mango obsahuje.
Avokádo nejdříve podélně rozkrojíme kolem pecky, obě půlky se od sebe jednoduše oddělí a my pak z vyzrálého plodu měkkou máslovou dužninu vydlabeme třeba lžící.
K čemu se mango a avokádo hodí?
Exotická chuť manga a oříškovo-máslová chuť avokáda nejlépe vyniknou, když ovoce konzumujeme čerstvé a syrové. Mango je výborné samotné nebo například v ovocném salátu. Zajímavým a chutným prvkem je mango v pokrmech s masem.
Avokádo má jemnou máslovou chuť, díky které se hodí do různých druhů salátů, pro přípravu pomazánek a studených jídel.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.