Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Luxusní domácí čokoládové pralinky, které se hodí nejen na Valentýna!

Úno 2514 Autor: Claudie Kornelová

Čokoládové pralinky jsou jedním z nejoblíbenějších sladkých pokušení. A co je lepší než si je připravit doma? Když si je vyrobíte sami, můžete si být jistí, že použijete kvalitní ingredience a budete mít naprostou kontrolu nad jejich chutí. Navíc jde o skvělý dárek, který potěší každého milovníka čokolády. V tomto článku vám představíme několik variant receptů na domácí čokoládové pralinky, které si zamilujete.

pralinky

Čokoládové pralinky potěší nejen na Valentýna. Zdroj foto: Pixabay.com – tookapic

1. Klasické čokoládové pralinky s ganache náplní

Ingredience:

  • 200 g kvalitní hořké čokolády (min. 70 % kakaa)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 30 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Kakaový prášek na obalení

Postup:

Příprava ganache: Začněte tím, že nalijete smetanu do malého kastrůlku a zahříváte ji na středním ohni. Jakmile smetana začne vařit, přilijte ji k nalámané hořké čokoládě. Míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a směs nebudete mít hladkou. Přidejte máslo a vanilkový extrakt, dobře promíchejte a nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu.

Tvarování pralinek: Jakmile je ganache vychladlá, dejte ji na chvíli do lednice, aby ztuhla a lépe se s ní pracovalo. Z ganache tvořte malé kuličky o velikosti lískového oříšku. Pomocí dvou lžiček nebo rukou vytvarujte kuličky a nechte je na pečícím papíru.

Obalování pralinek: Připravené kuličky obalte v kakaovém prášku. Pokud chcete pralinky ještě více vylepšit, můžete je také obalit v nasekaných oříškách nebo jemně nastrouhané čokoládě.

Skladování: Hotové pralinky uložte do chladu, aby zůstaly pevné, a podávejte je jako lahodný dárek nebo sladkost pro návštěvu.

pralinky

Kdo by nemiloval klasické čokoládové pralinky? Zdroj foto: Pixabay.com – Ri Butov

2. Pralinky s oříškovým krémem a karamelem

Ingredience:

  • 150 g mléčné čokolády
  • 50 g lískových oříšků
  • 100 g cukru
  • 50 ml smetany na vaření
  • 30 g másla
  • 1 lžička mořské soli (volitelné)

Postup:

Příprava karamelu: Do středně velkého hrnce dejte cukr a zahřívejte ho, dokud se nezačne tavit a neztmavne. Jakmile se cukr rozpustí, přidejte smetanu a míchejte, dokud se karamel nerozpustí. Na závěr přidejte máslo a sůl. Nechte karamel zchladnout.

Příprava pralinek: Mléčnou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Oříšky opražte na suché pánvi a nasekejte je na menší kousky. Míchejte je s karamelovou směsí a dejte směs do čokoládových formiček.

Zalévání čokoládou: Do formiček na pralinky nalijte rozpuštěnou čokoládu a jemně ji poklepte, aby se směs dostala do všech rohů. Nechte pralinky ztuhnout v lednici.

Podávání: Když pralinky ztuhnou, vyjměte je z formiček a podávejte. Tato kombinace čokolády, oříšků a karamelu je naprostá delikatesa.

3. Pralinky s malinovou náplní a bílou čokoládou

Ingredience:

  • 200 g bílé čokolády
  • 100 g malinového pyré (čerstvé nebo mražené maliny)
  • 50 g smetanového sýra
  • 2 lžíce cukru

Postup:

Příprava malinové náplně: Maliny rozmixujte na pyré a přeceďte přes jemné sítko, abyste odstranili semínka. V malé misce smíchejte malinové pyré s cukrem a smetanovým sýrem, dokud nevznikne hladká směs.

Tvarování pralinek: Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Formičky na pralinky naplňte čokoládou tak, že v každém otvoru vytvoříte tenkou vrstvu. Nechte čokoládu chvíli ztuhnout. Poté do každé formičky dejte malou lžičku malinové náplně a zalijte ji zbytkem bílé čokolády.

Ztuhnutí: Pralinky nechte v lednici asi hodinu, dokud se zcela nezpevní. Po ztuhnutí je opatrně vyjměte z formiček a užívejte si jejich ovocnou chuť.

pralinky

Malinová náplň dodá pralinkám výbornou chuť. Zdroj foto: Pixabay.com – ChiemSeherin

4. Pralinky s čokoládovým likérem a pistáciemi

Ingredience:

  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 50 g čokoládového likéru
  • 30 g nasekaných pistácií
  • 50 g smetany ke šlehání

Postup:

Příprava ganache s likérem: Čokoládu a smetanu zahřejte ve vodní lázni, dokud se nerozpustí. Přidejte čokoládový likér a promíchejte dohladka.

Tvarování pralinek: Ganache nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté z ní vytvarujte kuličky. Každou kuličku obalte v nasekaných pistáciích.

Ztuhnutí: Pralinky vložte do lednice, kde ztuhnou. Po vychlazení je podávejte jako lahodný snack s jemným nádechem alkoholu.

Závěr

Domácí čokoládové pralinky jsou nejen skvělým způsobem, jak si dopřát něco sladkého, ale také příležitostí k experimentování s různými příchutěmi a ingrediencemi. Ať už dáváte přednost klasickým ganache pralinkám, nebo máte rádi kombinaci čokolády s ovocem, oříšky či likérem, každá verze vám přinese chuťovou rozkoš. Pustíte se do výroby těchto lahodných pralinek a potěšíte tak sebe i své blízké!

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Bře 2025>>
PÚSČPSN
24 25 26 27 28 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
události