Kimchi – Korejský zázrak na posílení imunity
Kimchi, které je po generace základem korejských domácností, získalo v kuchyni status superhvězdy a je snadné pochopit proč. Díky své komplexní chuti a rozmanitému využití má kimchi široký a hluboký záběr. Vyrábí se ze zeleniny, česneku, zázvoru a rybí omáčky, má celou škálu chutí – sladkou, kyselou i pikantní – a funguje jako koření, přísada, dip i samostatná příloha.
Důležitá fakta:
- Původ: Korea
- Chuťový profil: kyselý, pikantní a/nebo sladký
- Výživové údaje: fermentovaná potravina, obsahuje probiotika
Co je Kimchi
Kimchi je tradiční korejský pokrm, jehož složení se může lišit, ale obvykle obsahuje kombinaci zeleniny, česneku, zázvoru, chilli papriček, soli a rybí omáčky. Směs se nakládá a fermentuje, což byl původně způsob, jak uchovat zeleninu na zimní měsíce. Nejčastěji se k výrobě kimchi používá zelí, i když se často používá také mrkev, ředkvičky, okurky a šalvěj. Existují stovky receptů na kimchi, které se liší v závislosti na regionu a ročním období, ve kterém se vyrábí, a je také velmi snadné z něj udělat veganský pokrm, pokud všechny ingredience zůstanou rostlinné.
Kimchi je k dostání v mnoha obchodech i na internetu a není drahé, ale může být zábavné sestavit si vlastní podle vlastních preferencí. Příprava zeleniny může zabrat trochu času, ale stejně jako u jiných fermentovaných potravin (např. chleba, piva a kombuchy) je to většinou hračka. Během tohoto procesu se rozvinou její chutě a nutriční profil. Kimchi vydrží nějakou dobu, což z něj dělá ekonomickou, univerzální a snadno připravitelnou potravinu, kterou můžete mít v lednici.
Kimchi a jeho použití
V korejské kultuře se kimchi podává téměř ke každému jídlu včetně snídaně. Kimchi se konzumuje nejen samostatně jako příloha nebo předkrm, ale používá se také jako přísada do různých pokrmů. Kimchi jjigae, tradiční dušené maso připravované z kimchi, je pravděpodobně jedním z jeho nejoblíbenějších způsobů použití. Kvašená potravina se používá také k ochucení smažené rýže, smažených pokrmů, nudlí, sendvičů, a dokonce i pizzy.
Jak Kimchi vlastně chutná?
Chuť kimchi je složitá a velmi se liší v závislosti na receptuře. Mezi hlavní chuťové tóny patří kyselá, pikantní a umami. Chuť se také liší v závislosti na zvolené zelenině, délce fermentace a množství použité soli nebo cukru.
Protože kimchi je fermentovaný pokrm, jeho nejvýraznější chuť je obvykle kyselá. Kyselina mléčná produkovaná bakteriemi během kvašení vytváří štiplavou, pikantní chuť podobnou kyselému zelí. Česnek, pokud je v kimchi přítomen, během fermentace svou chuť ještě zesiluje. Kimchi může být také pikantní, záleží na tom, kolik a jakého pepře se použije, a může obsahovat přísady, jako je rybí pasta, rybí omáčka nebo ančovičky; cokoli orientovaného na ryby mu dodá silný umami nádech. Kimchi vyrobené bez ryb bude mít lehčí, svěžejší chuť, zejména pokud je vyrobeno z ředkviček nebo okurek.

V originálu je rybí omáčka, pokud nejste milovníky ryb, můžete si vyrobit verzi bez ní. Zdroj foto: Pixabay.com – eunyoung LEE
Recepty s Kimchi
Možnosti jsou poměrně neomezené, protože kimchi se velmi snadno inovuje. Nabízí skvělý texturní a chuťový protipól k ingrediencím, jako je tofu, které je kulinářsky prázdným místem, které přejímá chutě všeho, co s ním uvaříte. V kimchi můžete dokonce naložit vejce, udělat z něj slanou placku jako předkrm nebo lehký oběd nebo ho přelít trochou srirachy, aby bylo pikantní. Je natolik univerzální, že zvládne téměř jakýkoli kulinářský úkol, který mu zadáte. Pokud chcete, aby byl vegetariánský, stačí vynechat ingredience související s rybami nebo vyhledat recepty bez nich.
Zdravotní benefity obsažené v Kimchi
Výzkumy potvrzují, že kimchi může posilovat imunitní systém. Bakterie, které pomáhají kimchi fermentovat, jsou spojovány se zlepšením imunitních funkcí a snížením hladiny zánětů vyvolaných nemocemi. Vitamin C obsažený v kimchi může také přispět k posílení imunitního systému. Kimchi je také plné betakarotenu a dalších antioxidačních látek či vitamínů, které mohou pomoci snížit riziko závažných zdravotních potíží, jako je mrtvice, rakovina, cukrovka a srdeční choroby a mnoho dalšího. Pokud jste ho ještě nezkusili, tak rozhodně vyzkoušejte. Jeho konzumace se vřele doporučuje.

Kimchi je plné zdravých vitamínů, které pomáhají v boji proti různým problémům. Zdroj foto: Pixabay.com – xzone95
Vyrobte si své vlastní Kimchi
Co budete potřebovat:
- 1 hlávka zelí – zelená nebo fialová
- 1/4 šálku mořské soli
- kousek zázvoru
- 4 až 6 stroužků česneku
- 1 až 2 lžičky kajenského pepře
- 1 polévková lžíce agávového nektaru, volitelně
- 2 až 4 šálky další zeleniny, jako je mrkev, tuřín, okurka atd., nastrouhaná nebo nakrájená na drobno
Další potřeby:
- Nůž
- Prkénko na krájení
- Velká keramická nebo skleněná mísa
- Plastová fólie
- Sáček se zipem
Postup
Namočte zelí
Nakrájejte zelí na asi centimetrové proužky. Ve skleněné nebo keramické míse zcela rozpusťte 2 polévkové lžíce mořské soli v přibližně 1 litru vody. Přidejte zelí a nechte ho 4 hodiny namáčet, občas promíchejte a ujistěte se, že je vody tolik, aby zelí zcela zakryla.
Mezitím rozdrťte zázvor a česnek a vložte je do malé misky. Přidejte kayenský pepř a agávový nektar, pokud jej používáte, a dobře promíchejte (pokud máte k dispozici mini kuchyňský robot, můžete k tomuto účelu použít kuchyňský robot).
Smíchejte ochucující složky a přikryjte je plastovou fólií
Po skončení namáčení zelí slijte nálev do jiné mísy nebo hrnce a zelí vraťte do první mísy. Přidejte zbývající zeleninu, pokud ji používáte, a vmíchejte zázvorovou směs, aby se zelí a zelenina zcela obalily. Vraťte tolik nálevu, aby byly potraviny jen zakryty. Přes namočenou zeleninu položte kus plastové fólie.
Zatížení kimchi
Směs je třeba zatížit a na několik dní odložit ke kvašení. Vezměte si tedy litrový uzavíratelný sáček a naplňte ho vodou. Přidejte zbývající 2 lžíce mořské soli (pro případ, že by sáček vytekl, voda vám projekt nezničí). Položte jej na zeleninu obalenou plastovou fólií. Celé to přikryjte kuchyňskou utěrkou a dejte stranou.
Zkontrolujte Kimchi každý den
I když pravděpodobně nebude hotový dříve než za 48 hodin, budete chtít proces kvašení alespoň jednou denně zkontrolovat. Na rychlost procesu kvašení má vliv mnoho faktorů, například teplota, vlhkost atd. Odhalte tedy svůj malý projekt a ochutnejte. Jedním ze znaků, že je hotovo, bude vůně. Kvašené potraviny mají poměrně nepříjemný, sirný zápach. Rozhodující však bude chuť, která by měla být kyselá a pikantní, ale ne zkažená. Pokud v ní ucítíte zkaženou chuť, projekt vyhoďte a zkuste to jindy. Dosažení požadované chuti může trvat i týden nebo déle, ale s největší pravděpodobností budou stačit 3 dny.
Skladování Kimchi
Jakmile nastane správný čas a dosáhnete požadované chuti, uložte čerstvý, syrový, domácí Kimchi do těsně uzavřené skleněné nádoby (pokud můžete, raději do plastové). Pro dosažení nejlepších výsledků můžete nádobu nejprve ponořit do vroucí vody (nebo umýt v myčce). V lednici vydrží Kimchi dobré několik týdnů (někdy i měsíců, ale tak dlouho nevydrží!). Používejte ho jako přílohu, na saláty nebo toasty, případně i do smažených pokrmů. Dobrou chuť!
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.