Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Kapr či řízek? Ty nejlepší recepty na štědrovečerní hostinu!

Pro 2420 Autor: Claudie Kornelová

Vánoce jsou svátkem tradic, lásky a dobrého jídla. Na Štědrý večer se scházíme u svátečně prostřeného stolu, kde nás čeká mnoho tradičních pokrmů. Kapr, bramborový salát či rybí polévka mají na stole své pevné místo, ale možná vás překvapí, co se na Štědrý den podávalo v dobách našich babiček a prababiček. Připravili jsme pro vás klasické recepty i malé výlety do minulosti!

řízek

Dáte přednost řízku či kaprovi? Zdroj foto: Pixabay.com – Canva

Tradiční štědrovečerní hostina

Rybí polévka

Na začátku štědrovečerní hostiny se v mnoha rodinách podává rybí polévka. Její jemná, lahodná chuť skvěle připraví žaludek na hlavní chod.

Ingredience:

  • 1 kapří hlava a odřezky (ploutve, ocas)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru
  • 1 lžička másla
  • sůl, pepř, nové koření, bobkový list
  • nasekaná petrželka na ozdobu

Postup: Kapří hlavu a odřezky dobře omyjte. Do hrnce vložte cibuli, nakrájenou mrkev, petržel a celer. Přidejte sůl, pepř, nové koření, bobkový list a zalijte vodou. Vše vařte přibližně hodinu na mírném ohni. Vývar přeceďte a podle chuti dosolte. Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou.

Smažený kapr

Smažený kapr patří k nejtypičtějším štědrovečerním pokrmům, jehož příprava je snadná a výsledek vždy potěší.

Ingredience:

  • 4 plátky kapra
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl, pepř
  • mouka, vejce, strouhanka
  • olej na smažení

Postup: Kapra osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou. Nechte chvíli odpočívat. Obalte v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Smažte na rozpáleném oleji dozlatova z obou stran.

kapr

Smažený kapr na stole nesmí chybět. Zdroj foto: Pixabay.com – Mogens Petersen

Bramborový salát

Bramborový salát má mnoho podob – v každé rodině se připravuje trochu jinak. Zde je klasický recept, který uspokojí tradiční chutě.

Ingredience:

  • 1 kg brambor (varný typ A)
  • 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru
  • 2 vejce natvrdo
  • 5 nakládaných okurek
  • 1 cibule
  • 150 g sterilovaného hrášku
  • 200 ml majonézy
  • sůl, pepř, hořčice

Postup: Brambory uvařte ve slupce, poté je oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Zeleninu (mrkev, petržel, celer) uvařte doměkka a nakrájejte na kostičky. Nakrájejte vajíčka, okurky a cibuli, vše promíchejte s bramborami a zeleninou. Přidejte sterilovaný hrášek. Osolte, opepřete, přidejte majonézu a trochu hořčice podle chuti. Nechte v lednici proležet, ideálně přes noc.

Řízek místo kapra

Pokud nepatříte mezi milovníky ryb, řízek je vždy skvělou alternativou.

Ingredience:

  • 4 plátky vepřového nebo kuřecího masa
  • sůl, pepř
  • mouka, vejce, strouhanka
  • olej na smažení

Postup: Maso naklepejte, osolte a opepřete. Obalte v mouce, vejci a strouhance a smažte na rozpáleném oleji dozlatova.

Vánoční menu našich předků

Dnešní tradice štědrovečerní večeře se vyvinula během let. Původně byl Štědrý den postní, a tak se večeře skládala z jídel, která byla skromná, ale symbolická.

Houbový kuba

Houbový kuba byl v mnoha domácnostech hlavním jídlem. Připravuje se z krup a sušených hub, a přestože se dnes neobjevuje tak často, je výbornou alternativou pro všechny, kteří chtějí zkusit něco tradičního a jednoduchého.

Ingredience:

  • 200 g krup
  • 50 g sušených hub
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, majoránka
  • sádlo nebo olej

Postup: Sušené houby namočte na několik hodin do vody. Kroupy uvařte podle návodu, nechte okapat. Na sádle zpěňte cibuli, přidejte nakrájené houby a orestujte. Přidejte česnek, sůl, pepř a majoránku. Smíchejte s kroupami, promíchejte a dejte zapéct do trouby na cca 20 minut.

kuba

Houbový kuba se podává dodnes. Zdroj foto: Pixabay.com – tasteatlas

Černý kuba (houbová polévka)

V některých krajích se houbová polévka podávala jako hlavní jídlo nebo jako první chod. Používaly se lesní houby, což dodávalo polévce typickou vůni a chuť.

Jablečný závin

Sladká tečka nesměla chybět ani dříve, i když nebyla tak bohatá jako dnes. Oblíbeným zákuskem byl jablečný závin nebo sušené ovoce.

Ingredience na jablečný závin:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 150 g másla
  • špetka soli
  • 500 g strouhaných jablek
  • cukr, skořice, rozinky, ořechy

Postup: Z mouky, vejce, másla a soli vypracujte těsto, které nechte chvíli odležet. Jablka nastrouhejte, promíchejte s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy. Těsto vyválejte na tenký plát, rozložte jablečnou směs a zarolujte. Pečte dozlatova.

Závěrem

Štědrovečerní tabule je dnes pestrá a každý rodinný recept má svou historii a jedinečnost. Ať už připravíte klasického kapra, řízek či houbového kubu, nejdůležitější je pohoda a společné chvíle s blízkými. Kdo ví, možná si díky našim předkům obohatíte letošní večeři o zajímavý pokrm z minulosti.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Led 2025>>
PÚSČPSN
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
události