Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Jak vypěstovat rebarboru

Kvě 1623 Autor: Redakce

rebarbora revenPřestože spousta lidí ji považuje za ovoce, většina pramenů včetně Wikipedie uvádí zeleninu. Původně to byl spíš plevel, k nám se dostala z Tibetu. Přinesli ji poutníci, kterým se říkalo barbaros, odtud tedy ten název. Správné pojmenování však zní reveň kadeřavá nebo reveň rebarbora. Patří totiž do čeledi rdesnovitých, rodu reveň.

Využívá se hlavně v kuchyni, a co možná nevíte, vhodná je rovněž do slaných pokrmů. Kromě buchet (skvěle chutná s jahodami) se uplatňuje například v omáčkách. Je bohatým zdrojem vitaminu B.

Kam ji zasadit a co připravit

Co se týče pěstování, je to trvalka. Může být celý rok venku na zahrádce, ale na zimu (nejpozději začátkem ledna) je potřeba přikrýt ji chvojím, aby nepomrzla. V létě jí neuškodíte nějakým přírodním hnojivem a pravidelným zaléváním.

Vzhledem k tomu, že roste a úspěšně plodí na stejném místě cca 10 let, nejlepší je umístit ji někam na kraj, kde nebude překážet. Může to být i ve stínu stromů, jen pak budete sklízet později. Připravte si asi metr čtvereční místa, listy bývají opravdu košaté.

Pěstování ze semene nebo sazenice

rebarbora semenaMožné jsou oba způsoby, sazenice je však rychlejší. Rebarbora ze sazenice se sází na podzim nebo v březnu, tehdy totiž zežloutnou listy a dá se odebrat oddenek. Pokud si ji přinesete ze zahradnictví, dbejte na to, že by neměla mít delší dobu kořeny na vzduchu. Po umístění do země je potřeba ji pořádně přimáčknout a zalít. Sklízet budete už za rok.

Na sklizeň ze semínek se musí čekat dva až tři roky. Seje se v srpnu nebo opět v březnu, tentokrát ale určitě nezapomeňte na hnojení a pečlivou zálivku. Pokud vám můžeme poradit, volte spíš sazenice, rebarbora ze semínek nemá tak silné řapíky.

Jde to i bez zahrady

Rebarbora je vcelku nenáročná rostlina a dá se pěstovat třeba na balkoně. Pokud si pořídíte dostatečně velký květináč, není problém. Přežije dokonce doma na parapetu, pěstuje se také na mnoha českých farmách. Zatímco dnes ji známe spíš ze zahrádek, do druhé světové války se pěstovala, jako jiná zelenina, ve velkém na polích. V Anglii ještě dnes roste hromadně v obrovských vyhřívaných halách. Rebarbora je tam velmi oblíbená a chtějí ji mít na pultech obchodů i přes zimu.

Kdy sklízet

rebarbora sklizenNejlepší doba pro sklizeň červených řapíků je duben až červen – tradice tvrdí že do svatého Jana (24. 6.). Dají se sklízet i později, ale pak už nejsou tak dobré, jelikož obsahují moc kyseliny šťavelové, a rostlina už se potřebuje zásobovat živinami na příští rok. Nezapomeňte je vždy utrhnout (nesmí se stříhat ani řezat).

Rebarbora také kvete, bílé květenství se tvoří zhruba kolem května a je potřeba jej co nejdříve odstranit. Když to neuděláte, rostlina bude vyživovat květy a listy budou pomalu odumírat.

A co se sklizní?

Z řapíků se oloupe tvrdá slupka, nakrájí se a povaří s cukrem (můžeme přidat skořici a vanilku). Pak se hodí na buchty, koláče, jako náplň do ovocných knedlíků, jako kompot nebo zavařenina. Čerstvou využijete do letních salátů nebo si jí jen tak omytou a oloupanou namáčejte do cukru. Stejně tak s mátou jednoduše vykouzlíte domácí limonádu! Zejména čerstvá totiž prospívá pokožce, vlasům, krvetvorbě, stavbě kostí a mnoha běžným neduhům na zdraví. Recept na nejjednodušší výborný rebarborový koláč najdete zde.

rebarborovy salat

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist