Indická kuchyně
Indická kuchyně je NEJznámější, NEJchutnější a bezesporu NEJrozmanitější kuchyní na světě. Možná si říkáte “Blbost”! Jenže nezapomínejte, že běžné označení “Indická kuchyně,” v sobě ukrývá jen hrstku těch nejpopulárnějších pokrmů, které si lidé po celém světě oblíbili. Ochutnat ale všechny ty různé dobroty v Indii je zcela nemožné! Na to byste potřebovali hned několik životů!
Už jen proto, že v zalidněné Indii žije více než 1,3 miliardy lidí a ještě k tomu v desítkách různých států a regionů s odlišnými zvyky. Stejně jako všude jinde i tady platí, že jiný kraj, jiný mrav a sto lidí, sto chutí.
Základem Indické kuchyně je?
Jednoznačně koření! Koření, které se tu po staletí pěstuje a jejich různé směsi se nazývají masaly.
Nezbytnou součástí denního jídelníčku jsou chlebové placky, rýže a luštěniny. Nejběžnější jsou placky chapatti, které se připravují z mouky, oleje, soli a vody a pak se na sucho, pečou na pánvi. Existují další různé varianty jako paratha (s přidáním zeleniny), puri (ochucené a smažené v oleji) a mnohé další. Oblíbený a chutný naan se peče ve speciální peci.
Vzhledem k tomu, že rýže se v Indii pěstuje, můžete zde ochutnat desítky různých odrůd. Nejznámějším a zároveň nejdražším druhem ze všech je rýže Basmati.
Tadka daal, neboli žlutá čočka patří v Indii na jídelní stůl každý den. Tento druh čočky obsahuje dostatečné množství proteinu. Většina Indů jsou i dodnes vegetariáni. Žlutá čočka má však mnoho podob. Jinak se připravuje v Mumbai, úplně jinak zase na jihu Indie, kde je řídká jako polévka a např. v Gujaratu se do čočky přidává i cukr. Tak je to ostatně v Indii se vším.
TIP: Vydejte se poznat různé typy indické kuchyně na jednom ze zájezdů do Indie. Zájezd Poklady Indie a nekonečné pláže Goa na 11 dní od 35 890 Kč.
Hovězí nikdy!
Krávy jsou v Indii považovány za posvátné a konzumace hovězího masa je zde nezákonná. Po celá staletí tato domácí zvířata zajišťují obživu svým mlékem a také slouží na výpomoc zemědělcům jako tažná zvířata, obhospodařovat jejich pole. Využívá se tu i jejich trus, který se suší a používá jako topení při přípravě pokrmů v mnoha indických vesnicích. I když jsou dnes již moderní a elektrická topení, ženy stále pokračují v tomto tradičním způsobu vaření, na otevřeném ohni. Navíc hinduistické vegetariánství vychází z tvrzení, že “Není nutné usmrtit jiného živého tvora, k vlastnímu nasycení.”
Krávy jsou v Indii velmi uctívány a chráněny a za jejich záměrné zabití, hrozí viníkovi až 10 let vězení. Nicméně v Indii žije více jak 200 milionů muslimské populace a také mnoho dalších odlišných etnických skupin, které si život bez masa nedokáží představit. Pro takové gurmány, je zde dostatek jehněčího, kuřecího, kozího masa a mimo jiné i široký výběr ryb a mořských plodů.
Gujarati pro vegetariány
Jsou jako opravdový ráj na zemi. Máte-li rádi zeleninu, nebo jste- li vegetariáni, neváhejte ochutnat Gujurati recepty. Příprava tohoto indického jídla je velmi jednoduchá a chutná. Já osobně miluji Palak paneer (špenát se sýrem), nebo Allo mutter (brambora s hráškem), či moje velmi oblíbená specialita Okra, známá jako “ladies fingers”.
Punjabi pro mlsouny
Jsou vhodné i pro náročné. Většina majitelů indických restaurací po světě jsou Sikhové, kteří z Punjabi, nejúrodnější části Indie, pochází. Já mohu jen potvrdit, že jsou TOP. Možná jste už i vy slyšeli nebo měli možnost ochutnat “Dal makhani” (černá čočka s fazolemi v pikantní omáčce) anebo delikatesu “Shahi paneer” (sýr v pikantní smetanové omáčce) či jen obyčejnou pochoutku “Chana masala” (pikantní cizrna v omáčce).
Muslimská kuchyně
Milovníci pikantních masitých jídel si určitě příjdou na své v muslimské kuchyni. Jejich kebaby, ale hlavně vyhlášené biryani je to nejlepší v non veg. Tradiční pokrm z rýže a masa, který se připravuje pozvolna i několik hodin. Důležitá je nejen příprava, ale především masala, která je základem výsledné chuti. Kuchaři si své informace chrání jako rodinné klenoty. Když už ale z něj recept nějakým způsobem dostanete, tak určitě na “něco důležitého,” tak trochu zapomene!
Sladké milují všichni
Indické sladkosti se vyrábějí podobně jako arabské z mléka, ghee (přepuštěné máslo), oříšků, mandlí ovoce, cukru, ale i běžně z čočky, nebo cizrny a jsou výborné! Sladké pokrmy jsou součástí jídelníčku a často se připravují doma, jako třeba lapsi (vařená hrubá krupice s ghee a cukrem, ochucená kardamomem, skořicí, oříšky a rozinkami).
Známé české KARI
V Indii Kari nikdo nezná, ačkoliv odtud pochází. První směsi koření s tímto názvem si v 18. století nechali připravit britští úředníci, vracející se zpět domů, do Velké Británie. V Evropě se pak postupně velice rychle ujalo pro svou nevšední a výraznou chutˇ a používá se dodnes, nikoliv však v Indii. “Curry” je označení pro mnoho různých druhů jídel, nejčastěji označení směsí a omáček.
Dobrou chuť!
Blanka Jeetendra Varma, Mumbai
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.