Domácí zelí
Hlavní při nakládání domácího zelí je výběr hlávkového zelí. Je vhodné vybrat středně velké hlávky, které musí být pevné a kopaktní. Po oloupání vrchní části musí být hlava lesklá. Hlávku rozdělíme na několik částí a nakrouháme ručně nebo na domácím robotu.
Nakrájené zelí osolíme (na 1kg zelí dáme 2 dkg soli) a pak zelí poctivě promačkáme až začne pouštět šťávu. Pak ho necháme cca 2 hod odležet. Pak přidáme nakrájenou cibuli a trochu kmínu (POZOR! cibule i kmín pozastavují kvašení, proto pokud jste začátečník, tyto suroviny nepřidávejte).
Zelí natěsníme do čisté zavařovací sklenice. Sklenici standardně uzavřeme a necháme jí v pokojové teplotě a pod sklenici dáme nějaký pekáč nebo talířek, protože ze sklenice bude vytíkat kvasící tekutina. Zelí můžeme nacpat i do paprik a postup je pak stejný.
Zelí lze jíst i čerstvé, kdy nasolené zelí smícháme s jogurtem, majonézou nebo jejich kombinací. Salát ochutíme bílým pepřem, rozinkami a trochou hořčice.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.